Какво представлява Сатана II, „най-смъртоносното“ оръжие с ядрени възможности, което се тества в Русия?

Системата „Сармат“ все още не част от руския смъртоносен арсенал.

Сателитни снимки, направени в края на септември, накараха оръжейните експерти да вярват, че Русия се е опитала да тества най-новата си междуконтинентална балистична ракета RS-28 "Сармат", но е претърпяла катастрофален провал.

35-метровата ракета, която е в състояние да носи ядрени бойни глави, беше наричана в предишни репортажи от различни медии в и извън Русия като „Сатана II“ и „най-смъртоносното оръжие в света“ поради предполагаемите му разрушителни способности.

Скорошните изображения изглежда съдържат голям кратер на площадка за изстрелване в Плесецк в Северна Русия. Откритието беше публикувано за първи път в платформата на социалните медии X на 21 септември от анализатор с отворен код под псевдонима "MeNMyRC".

„Както е очевидно, тестът RS-28 "Сармат" беше пълен провал“, пише MeNMyRC. „Ракетата се е детонирала в силоза, оставяйки огромен кратер и унищожавайки полигона“.

MeNMyRC също спекулира, че ракетата може да е избухнала по време на процеса на зареждане с течно гориво, а не при изстрелването.

Това може да обясни отсъствиета на самолети, предназначени да контролират тестовите изстрелвания. Ако експертите са прави, това ще отбележи четвъртата известна повреда на RS-28. Единственият потвърден успешен опит за тестване на оръжието беше през април 2022 г.

„Политически значим за Путин“

Мат Корда, асоцииран старши изследовател в Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), казва пред Euronews Next, че RS-28 е предназначена да замени функционално RS-20V "Воевода", ракета, създадена преди повече от 30 години.

„Русия отдавна планира да замени всяка една от своите системи за доставка от епохата на Студената война с по-нови версии, а RS-20V „Воевода“ е последната от тези видове междуконтинентални балистични ракети, останала в нейния арсенал“, каза Корда.

Ясно е, че Русия продължава строителството, за да улесни разполагането на ракетата - сателитни изображения показват, че основното строителство е в ход.

„В резултат на това въвеждането на "Сармат" ще бъде политически значимо за президента Путин, като въплъщение на завършването на този дългоочакван преход от страна на Русия“.

RS-28 беше представен за първи път през 2014 г. на пресконференция в Москва. Тогава руски официални лица казаха, че ракетата ще бъде завършена до 2020 г. След това производството беше отлагано няколко пъти поради проблеми с производството, производството и тестването.

Корда казва, че към момента RS-28 все още не е влязъл в експлоатация.

„Не само, че серийното производство на ракетата беше отложено, но и нейният тестов цикъл беше помрачен от поредица от отложени и неуспешни тестове“, обяснява Корда.

На какво е способен RS-28?

След разкриването й, руските медии съобщиха, че RS-28 може да носи до 16 ядрени бойни глави с независимо насочване. Корда обаче казва, че броят вероятно е много по-малък - „може би до 10 бойни глави“.

Ракетата също така има обсег от най-малко 18 000 км и тежи над 208 тона, според руските военни.

През октомври 2023 г. руският президент Владимир Путин каза, че RS-28 е готов за разполагане в реч, преведена от Кремъл.

„Като цяло супер тежката ракета „Сармат“ също е готова“, каза Путин. „Всичко, което ни остава, е да завършим всички административни и бюрократични процедури и документи, за да можем да преминем към масово производство и да го разгърнем в режим на бойна готовност. Ще направим това скоро“.

В същата реч Путин подчерта една от целите на RS-28, която е да обезсърчи ядрената и военна ескалация от страна на Съединените щати. Той специално отбеляза, че Русия е подписала и ратифицирала Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, докато САЩ само са го подписали.

Предложеният договор би забранил всички ядрени експлозии, независимо дали за военни или мирни цели. За да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран пред генералния секретар на ООН от 44 определени „държави с ядрен капацитет“.

През ноември 2023 г. Путин оттегли ратификацията на Русия с изразената цел да отразява позицията на САЩ. Тъй като няколко държави с ядрен капацитет все още отказват да подпишат или ратифицират договора, тестовете на оръжия продължават по целия свят.

Според Корда, производството на нови ракети като "Сарамат" RS-28 е само част от процес на модернизация, през който "минават всички държави с ядрено оръжие".

Не е ясно какво всъщност е състоянието на оръжието след четвъртия предполагаем неуспешен тест. Путин и руските медии казват, че RS-28 е готов за бойни действия от години, но изображенията на кратерите от септември поставят под съмнение тези твърдения за много експерти.

Корта казва, че въпреки всички предизвикателства при тестването, Русия ще продължи работата по RS-28.

„Ясно е, че Русия продължава със строителството, за да улесни разполагането на ракетата – сателитните изображения показват, че основното строителство е в ход в първия полк на 62-ра ракетна дивизия в Южен Сибир и скоро ще започне на други очаквани места за разполагане“, обяснява Корта. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия