Какво се случва с милионите долари, дарени за предизборната кампания на Джо Байдън

Andrew Harnik /AP

Президентът Джо Байдън се оттегли от кампанията за втори мандат като държавен глава на САЩ и обяви своята "пълна подкрепа и одобрение" за вицепрезидента Камала Харис като негов наследник в битката за Белия дом срещу Тръмп. Но какво се случва с парите от кампанията му?

Наскоро екипът на Джо Байдън обяви, че разполага с малко над 91 милиона долара, докато съюзнически комитети на демократическата кампания са донесли над 240 милиона долара подкрепа, отбелязва The Hill.

Сега обаче, когато Байдън се "пенсионира", експертите по финансиране на кампанията казаха, че Харис може да използва част от тези пари без много проблеми, но същото няма да е възможно за друг кандидат от Демократическата партия.

Кампанията е организирана както от името на Байдън, така и от името на Харис, което означава, че Харис също има достъп до 91 милиона долара, събрани за тяхната кампания, каза пред "Асошиейтед прес" по-рано този месец Кенет Грос, старши политически съветник и бивш помощник главен съветник на Федералната избирателна комисия.

Саурав Гош, адвокат в "Campaign Legal Center", заяви пред Ройтерс, че на Харис ще й бъде позволено да използва парите за кампания, ако просто остане в списъка като вицепрезидент на друг кандидат.

И в двата случая професорът по право, цитиран от Ройтерс, обясни, че очаква републиканците да подадат правна жалба, ако парите бъдат преведени на Харис, тъй като тя все още не е "официално номинираната".

Ако някой друг освен Харис стане официално номиниран, парите ще трябва да бъдат върнати на дарителите. Но има и други неща, които кампанията на Байдън би могла законно да направи с тези средства – като например даряването им на Националния комитет на Демократическата партия, пише Ройтерс.

Но партията ще има контрол върху парите и ще бъде ограничена в сумата, която може да похарчи (малко над 32 милиона долара) в координация с новия кандидат, който няма да има контрол върху това как се използват останалите, съобщи медията, цитирайки Федералната избирателна комисия.

Байдън може също да дари своята част от парите за кампанията на Демократическата партия на супер PAC, въпреки че такава група може да прехвърли само няколко хиляди от тях на нов кандидат в един изборен цикъл. Тези пари почти сигурно биха били и по-малко, тъй като супер PAC не се радват на същите отстъпки за реклама като действителните кандидати, посочва The New York Times.

Демократите обаче може да не се притесняват за последните няколко сценария, ако Харис заеме мястото на Байдън в списъка, точно както иска и тя.

"За мен е чест да имам одобрението на президента и моето намерение е да спечеля и спечеля тази номинация", каза тя в изявление малко след одобрението на Байдън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка