Започваме учебната година и отбелязваме Деня на София със „Зареди карта – стани читател“

Стартира седмото издание на инициативата „Стара хартия за нова книга“

„Меден рудник“ на хоро, празнува 99 години

Легенди се носят за любовния живот на Видин Даскалов През 2019-а се навършиха 90 години от рождението на великия оперетен артист

Борис Джонсън: Великобритания ще се освободи от оковите на ЕС като Невероятния Хълк

Поне един човек е загинал при стрелба в Торонто (СНИМКИ)

Мая Манолова: Подкрепата за мен означава да застанеш срещу модела на управление

6 млн. евро за митичната кола на Джеймс Бонд Aston Martin DB5 продаден на търг

Пожарът край Сухото езеро в Рила е локализиран

Винсент Касел и Тина Кунаки: Романтиката продължава

Цецо Елвиса: Само Емил Димитров се равнява с Краля

Майка загина, дъщеря й е ранена след взрив на такси на бензиностанция

Кой е открил Америка според блондинките?

Жертвите на наводненията в Испания станаха 6 (ВИДЕО)

Едуард Сноудън е подал молба за убежище във Франция

Какво стана в Русия, специални пратеници? Визитата на президента - журналистически провал

Владимир Путин и Румен Радев на срещата в Сочи

От началото до края на визитата на президента Радев в Русия не можах да разбера истина ли е това, което се случва. И какво по-точно се случва? Премиерът Медведев посреща Радев с новината, че в Москва очаквали скоро посещение на българския премиер Борисов. Така гласеше краткото съобщение на специалните пратеници от медиите. Как така? Знаел ли е президентът, че предстои такова събитие? Ако е изненада, защо му го казват по този начин? Това прилича на дипломатическа плесница. Ако е плесница, защо руснаците са си избрали за жертва българския президент, след като той най-малко може да бъде обвиняван за неблагополучията в нашите взаимоотношения. Силен шамар му удари и руският патриарх, когато бе у нас, като му се накара за подценяването на заслугата на Русия за нашето освобождение. Сега пък Медведев. И то в началото на едно посещение, което трябваше да възроди българо-руските отношения. Или толкова са ни намразили, че при първия удобен случай ни унижават. Имперски навици. Дали пък не е някакво нескопосано журналистическо описание на срещата? Но защо никой от българските журналисти не се изненада и не поиска обяснение?

Дочакахме и срещата с Путин в Сочи. Отново същият текст- руският президент посреща българския си колега със съобщението, че очакват скоро Бойко Борисов в Москва. Минава ни мисълта, че този гаф е невъзможно да се повтори. По-вероятно е всичко да е било съгласувано между президента и премиера в София. След като Радев отвори вратата за подновяване на добрите отношения, пристига министър-председателят, за да договори конкретните действия. Както и трябва да бъде според конституционните функции на двамата първи мъже на България. И както е задължително да стане за толкова важна външнополитическа акция на страната ни. Може би това е една много добра новина. Но не би. От кратките описания на срещата оставаме с впечатление за студенина, скука и никакви конкретни договорки. Изявленията на Радев и Путин са сухи и кратки. Това говори по-скоро за провал. Провал на България, не на президента.

Благодарение само на една опитна журналистка научаваме по-късно, че е имало и трета среща между двамата на четири очи, която е променила атмосферата. Дано. Другите специални пратеници не бяха поискали тази допълнителна информация.

Жалкото е, че е имало нещо като съперничество между Радев и Борисов кой ще отиде пръв при Путин и затова се застъпват така близо. Освен това Радев не е било придружаван от нито един министър от кабинета на Борисов. Надцакване, вместо съгласувани действия! И това се случва в толкова отговорен момент от отношенията ни с Русия. Много, много жалко. Нима не може поне за тази цел да оставят съперничеството на заден план? Заради България, господа! Естествено, вече в България коментарите са на партийна основа, без нищо конструктивно.

Но да си погледнем в нашата си журналистическа отговорност. Може би читателите не знаят, че в редакциите между репортерите има деление по ресори. Един отговаря за президентството, друг за Министерски съвет, други са за партиите поотделно и т.н. Така е удобно, но се получават и деформации в отношенията между репортерите и ресора им. Например сближаване, което пречи на критичните позиции. Или „промиване на мозъците“ им от едностранчивата информация, която получават. Така репортерите се превръщат в ретранслатори на идеи и позиции, без да ги осмислят. Превръщат се в „дръжки на микрофоните“, както ги иронизират самите политици. Една от малкото привилегии на репортерите е, че отразяват и посещенията на своите обекти в чужбина, включително на президента и премиера. Но когато тези посещения са с особена политическа важност, сложен и деликатен втори план и с неясен изход, репортерите разчитат само на краткия брифинг, който ще им направи някой от делегацията. Въпроси не се задават. Анализ не се прави. Допълнителни източници не се търсят. Ако обаче редакцията е предпочела да изпрати журналист, който познава добре материята и има авторитет, той ще отвори всяка врата, за да получи повече информация. Както е постъпила и въпросната журналистка, за която стана дума. Без нея и досега нямаше да знаем какво се е случило в Русия.

И тъй като не съм сигурен дали и в този фрапантен случай институциите осъзнават, че международните ни отношения не са футболен мач, в който се прилагат всякакви прийоми на съперничеството, нека ги посъветваме скромно.

По-добре е президентството да има шеф на пресцентъра, който да ръководи медийната политика на институцията.

Нека премиерът не изоставя толерантната линия към президента, която следва в последно време.

Дълбоко погрешно е политическите партии да гледат на външната ни политика единствено като на поле за печелене на изборни гласове.

Предстоят ни редица избори, нека не подчиняваме живота си на битката за повече власт. Поне когато става дума за съдбоносни решения на страната ни.

 

Сериалите като търговска стока

08_1Голяма работа е телевизията. И българските сериали, за да привлекат зрители, ангажират все повече известни от екрана лица. В един епизод сред селската идилия можеш да срещнеш и Поли Генова, чийто ангажимент в „Гласът на България“ е пред завършване, и Михаил Билалов, чиито ангажимент в „Стани богат“ спира докато трае Мондиала в Русия. Геро, Рачков и Зуека прескачат от „Като две капки…“ в „Господари на ефира“ , и приключват в реклами на „Хепи“.
Може и за евродепутати да ги поканят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (32)

 1. Анализът е коректен, защото освен тревогата от все по-голямата зависимост на журналистиката от медийните магнати , авторът открито критикува безпомощността на институциите да заемат отговорна позиция по въпроса „ЕС – Русия“, и по-конкретно „България – Русия“. Очевидна е обаче зловещата истина, че 30 години демокрация не са достатъчни у нас за изграждане на отговорна политическа класа, включваща основните политически партии и движения ! И без да се изживявам като пророк, не изключвам силна политическа криза в България , вдъхновена и организирана от Кремъл , чиято крайна цел е снемане от власт на ГЕРБ и преориентиране , на безпринципна основа, в разрез с националните интереси, към ЕВРОАЗИЯ!

  1. така е пич!
   след още 20-30 години демокрация, ще узреем да имаме една информационна агенция като западните деморкации и всички медии да взимат новини оттам, непоемайки риск да бъдат съдени за каквато и да била некоректност.
   А ако успеем и да дръпнем, ще станем като германия, където медиите даже не коментират вътрешните събития директно, а чрез цитати от чуждите медии за германския обор.

   1. Ти и Германия си я виждал през крив макарон. Хеле пък немски да знаеш, че да прочетеш Шпигел. Да видиш какво е журналистика. Ама от руски трол катво да се очаква. А Гарелов за какво реве. Нали неговите приятели ченгетата и руските подлоги докараха журналистиката ни до това дъно.

    1. хаха, беден и сла6оумен евроатлантически трол, просо сънува…
     мене не ме мисли – нито езиково, нито финансово…
     за разлика от твоите шизофантазии, писаното от мен е факт.

 2. Не се притеснявай за националните интереси.
  В ход е форсирана кампания за джендеросване на българската нация, която ще ускори демографския срив. Има много признаци, че е предвидено да се стопим бавно и неусетно, с безполови и многополови семейства, с гей-фиести и пр. веселби, да се превърнем в рехава тълпа от болнави и малограмотни, но нахранени и щастливи от трети пол.
  Та от тази гледна точка това за ЕВРОАЗИЯ е недостижима цел. Няма да имаме такъв късмет да стигнем до там. Излишно се притесняваш за разрезаните ни национални интереси.

 3. Не се притеснявай за националните интереси.
  В ход е форсирана кампания за джендеросване на българската нация, която ще ускори демографския срив. Има много признаци, че е предвидено да се стопим бавно и неусетно, с безполови и многополови семейства, с гей-фиести и пр. веселби, да се превърнем в рехава тълпа от болнави и малограмотни, но нахранени и щастливи от трети пол.
  Та от тази гледна точка това за ЕВРОАЗИЯ е недостижима цел. Няма да имаме късмет да стигнем до там. Излишно се притесняваш за разрезаните ни национални интереси.

 4. Редовният гаф на президента, незачитащ конституцията на РБ. Ограничения му интелект
  и бясната пропаганда на твоята партия го превърнаха в конник без глава…

   1. Ти не четеш ли текста под който дращиш? Гарелов го е написал ясно какъв е гафа. Ама тролът не читатель той е писатель. Или по-точно копипейстър в служба на паАсолството и филиалът му на Позитано.

    1. троле беден, слабоумен, къде радев не действа според конституцията?
     аман от евроатлантически шизофрени!

 5. Анализът е коректен, защото освен тревогата от все по-голямата зависимост на журналистиката от медийните магнати , авторът открито критикува безпомощността на институциите да заемат отговорна позиция по въпроса „ЕС – Русия“, и по-конкретно „България – Русия“. Очевидна е обаче зловещата истина, че 30 години демокрация не са достатъчни у нас за изграждане на отговорна политическа класа, включваща основните политически партии и движения ! И без да
  се изживявам като пророк, не изключвам силна политическа криза в България , вдъхновена и организирана от Кремъл , чиято крайна цел е снемане от власт на ГЕРБ и преориентиране , на безпринципна основа, в разрез с националните интереси, към ЕВРОАЗИЯ!

  1. Коректен е доколкото е коректен крадецът, който вика:“ дръжте крадеца“.

   1. нещо като тролещото сла6оумно шизи „наблюдател“…

 6. На ЦЕНЗОР : БСП , когато се представляваше от Станишев, Миков, Я.Стоилов, А.Мерджанов, Божинов и други, които виждаха бъдещето ни в ЕС/НАТО, даваше надежда, че преосмисля своето болшевишко минало и че е на път да се разграничи от него за да се превърне в „модерна лява партия“ (Ал.Лилов). С идването си Корнелия Нинова ги заклейми като врагове и опирайки се на младите, като Калоян Паргов, Кирил Добрев, Драгомир Стойнев , Желев и др., , както и на онези възрастни членове на БСП, чието мислене е от ХIX, XX век, провежда зле прикрита линия на „рекомунизация“ долу по места и затвърждаване на „олигарското начало“ на върха ! Без съмнение, в БСП има вътрешнопартийна опозиция към тази линия, наложена от Корнелия, не без помощта на руската резидентура. Но тази опозиция няма лидер! Доскоро възлагах надежди на С.Станишев , като председател на ПЕС и активна фигура в Социнтернационала, но има ли той шанс да се върне на „бял кон“ на Позитано 20? Едва ли !? „Младите“, копнеещи за постове и влияние, няма да го допуснат, дори ако Корнелия си отиде, след два мандата, както самата тя обещаваше…

  1. станишев и стоилов стават само за гавра…

 7. Още много прозрения витаят около срещите между, руските, и български държавници, и отци, но както всякога Гарелов съвсем професионално постави въпросителната, а и Г-жа Велева съзря поява на политическа криза съвсем не отскоро, и едва забележимата приветлива усмивка на домакините. До Божидар Михайлов, тук не става дума за набиване на канчета. Путин вече със самочувствие тегли червена черта пред НАТОвците, и каза не я престъпвайте!!! Тази недоверчивост, на Рим, Берлин, Париж, и т.н към Европа, изправи не един от държавниците им с празни канчета, пред Путин, който на изпращане им каза даже – Ние \но без усмивка, от ЕВРОАЗИЯ\ можем да се заемем със сигурността Ви в ЕС. А Тръмп отказа насрочена среща с Ким Чен-ун, поради изострения тон на канчетата…! Президента ни Радев прозря вероятно политическата обстановка в ЕС, благодарение на неограничения си интелект, дигна самолета, даже преди франчужите, и изненада Путин та си забрави букета за хубавата ни Деси, и още някой неща, но се случват между братя, и си ги казват после на четири очи. ТОВА Е ОТВАРЯНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКА ВРАТА цензорче, а не гаф!!! ГАФ С НЕЗАЧИТАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА СА – ДПС и ДОСТ, но като помашки формации може да се усетят, че 140 години стигат вече, са се надявали за османски права и свободи, ами то в турция османското е спомен, а ние ги допуснахме в Народното събрание като помаци, и в Президенството също. Мараба ба Бойко, и да не си забравил канчето , на стадиона в БОГарска Украин\ни\а. За там нито дума, като му дойде времето….

 8. ПРЕЭИДЕНТ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ Е МЪДЪР И УВАЖАВАН ПОЛИТИК

  ДРУГАРЯТ ВИ ПУТИН КЪМ ВАС “ КАМАЭ“

  на 5-та скорост кара, а Боко Членът на БКП-е
  бърка яйца на ойчи с иэвара

 9. Ибан ИЭГорелов
  Е тоже член
  На БКП-е

  И потому мамката да си ….
  / вий си энайте найдубре/

 10. Във всички положения
  Приэнаваме беэ мъчения,
  Че сме с кило моэък Повече
  от Ивановите ТЕЛЕШКИ МУЧЕНИЯ

 11. Във всички положения
  Приэнаваме беэ мъчения,
  Че сме с кило моэък Повече
  от Ивановите ТЕЛЕШКИ МУЧЕНИЯ

  / грешка Пич, по-малко/

 12. Гарелов, Гарелов, кой е президентът и кaкви са пълномощията му? Той беше длъжен да съгласува действията си с правителството, ако искаше посещението му да има някакъв ефект. Руснаците знаят кое как е в БГ и не пропускат да ни го покажат. Каква вина имат журналистите, не им е работа да съчиняват несъществуващи новини, въпреки че често го правят.

  1. може и да го е съгласувал… пазарджишката пръчка, каза, че посещението на боко е отдавна уговорено…

 13. Срещата на Радев и Борисов с Путин в Сочи е обикновена оперативка на императора Путин с
  генералгубернаторите на задунайската губерния на
  Русия. В момента те са двама. Конституцията на РБ
  определя г-н Борисов, но жадуващи за власт и силна
  насъскван от българомразците русофили , Радев е
  сигурен, че той е губернатор. Радев е забравил за какво е агитирал българите да гласуват за него. Нахалството на ефрейтора президент да се яви
  първи пред императора е не само гаф но и престъпление. Вероятно той е знаел за договорената среща между Путин и Борисов. Самочуствието му,ограничения му войнишки интелект и простотията му поставят в неудобна ситуация Путин. Много тактично Путин обяснява на Радев задълженията му според законите наРБ.

  Статията на верния комунист гшатай на БКП/БСП е
  опит да оправдае безумната постъпка на президента
  на БСП. Гарелов и всичк комунета са обедени, че само БСП-то и нейните слуги трябва да определят
  политиката на България с Русия. Политика водена от
  1878 година досега на безприкословно подчинение.
  Политика довела до разруха и обезверяване ни като
  народ. Благодарение на кратките периоди,през които
  сме успяли да си извоюваме непрекосвеността си
  от руския октопод все още има българи.
  Гарелов политиката ни с Русия е определена от народното събрание и правителството. Не търси
  под вола теле. Затова че на теб не ти изнася не означава , че тя не съществува. Вместо да всяваш
  недоверие, озаптисай развелнялия се президент.

  1. та кое викаш е безумна стъпка на президена?

 14. Трябва да спрем 140 годишната гражданска война между русофоби, и русофили, за да няма обидени, и засегнати от народния съд. Стамболов си отиде без да си прости, че доведе кобургите, а те присъстваха около 70 години и 800дни, и чак сега малко имотен успех. Мараба Цензор, за пукнатата чаша на „Цанков камък“ и ерДоган, до пеевски хай друг път.

 15. До изрода-божидар михайлов-Абе-цървул скапан-що не се сетиш за една друга мъдра поговорка-„Храни куче да те лае!?“А,русофобски долен сволач?И каква е тази 200 годишна война на Россия срещу БЪЛГАРСКИЯ народ?Абе боклук-преди 200години ние не съществувахме като самостоятелна държава!?И един въпрос!Така както зверски мразиш РОССИЯ-какво ти е мнението за „братския“турски народ?Да Е.Б.А и малоумника,наречен бож.михайлов!!!!!

 16. НЕ само “ ТРУД “ е ПРОсъветски ! Погледнете бавното, НО СИГУРНО, окупиране на почти всички медии – вкл. телевизиите – с “ бивши “ журналисти с известни фамилии , служили с години на тоталитарния режим !

  1. така е.
   виж и евроатлантическото правителство, както и евреите дето ни вкараха в нато…

 17. ПРЕЭИДЕНТ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ Е МЪДЪР, ВИСОКО ОБРАЭОВАН, НАЧЕТЕН ДЪРЖАВНИК…ПРИТЕЖАВА ВИСШЕ ВОЕННО АМЕРИКАНСКО ОБРАЭОВАНИЕ…ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО…

 18. Само -д-е-б-и-л-и-т-е- не разбраха, че крадецо бойко не е планирал да отива в Москва, от там просто му наредиха да дойде и да каже кога ще върне откраднатите пари от Южен поток и как ще плати загубите на Русия от другите енергийни проекти. Посещението на Радев беше удобния случай да му кажат на висок глас на бойко да отиде, но както видехте началниците на бойко не могат да го спасят от лапите на мечката. Бойко си знае, че ако не отиде ще му светнат маслото. Или парите или живота, бойко избра живота.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.