Какво Хайко Маас трябва да разбере за Македония

Управляващите в Скопие да докажат, че са скъсали с тоталитарните практики

Все по-често, а понякога и тенденциозно, името на германския външен министър Хайко Маас се среща в северномакедонските медии. По този начин той става „заложник” на интерпретации, някои от които директно насочени срещу България. Например неговите думи от 7 юни 2021 г., че правото на отделните държави-членки на ЕС да налагат вето върху решенията трябва да бъде премахнато, бяха представени в Скопие като насочени срещу „бугарите”. На следващия ден вече публикуваните статии бяха променени като внушението срещу България бе премахнато, но остана неприятното усещане от извършената манипулация.

Това е поредния пример на тоталитарен стил и използването на езика на омразата от властта в Северна Македония. Той обаче потвърждава българската позиция, че откритите въпроси със страни кандидати трябва да се решават преди започването на преговорите за членство в ЕС. Ако тези проблеми бъдат пренесени в него, застрашават да го превърнат в арена на противоречия и разединение. От това той няма да стане по-силен, което пък е мечтата на неговите противници.

Но Хайко Маас едва ли знае за българските съображения, поради което все по-настоятелно заявява, че ЕС трябва да изпълни своя ангажимент и преговорите за присъединяване на Скопие да започнат сега. Споменатият ангажимент обаче е общ и затова трябва да попитаме дали Северна Македония изпълни своята част от него? Твърдението, че България оспорвала съвременната македонска идентичност е поредната пропаганда на Скопие. А от думите на германският външен министър, че „въпросите на историята и идентичността са деликатни” виждаме, че може би неосъзнато, но е повярвал на тази пропаганда.

Затова трябва за пореден път ясно да кажем, че никога никой в България не е оспорвал правото на хората в Северна Македония да се наричат както желаят и съответно по същия начин да идентифицират и езика си. Правото на самоопределение обаче е на живите. На тях никой не дава право да променят декларираната идентичност на умрелите! А днес в Скопие точно това се прави, но то е само част от същността на проблема.

Сегашната власт в Северна Македония продължава да използва езика на омразата срещу България, системно нарушава човешките права на тези нейни граждани, които въпреки репресиите са съхранили своето българско самосъзнание и продължават да наричат езика си български. Службите за сигурност викат на разпити тези лица, които бяха заявили, че на спряното от властта преброяване щяха да се декларират като българи. На репресии са подложени и тези граждани, които четат книги на книжовен български език. Не се допуска значимо културно сътрудничество между Скопие и София, а европейският принцип за свободно движение на идеи е една фикция. В тази насока в Северна Македония не се изгражда инфраструктура към България, правят се пречки и пред българските инвестиции. Продължава старата югославска политика да се преследва всичко българско! За съжаление поради пасивната позиция на българските правителства през изминалите 30 години, България не съумява да представи добре своите виждания.

За да разбере Хайко Маас трагедията на случващото се днес в Северна Македония като наследник на бивша Югославия, е добре да се аргументираме с тежката съдба на германското малцинство под управлението на комунистическия диктатор Тито. До 1945 г. в Югославия живееха 700 хил. германци. След установяването на комунизма 270 хил. бяха изселени в Германия или Австрия, 20 хил. в Унгария, а други 200 хил. бяха избити в комунистическите концентрационни лагери. Този факт е изнесен през 1952 г. от легалното македонско освободително движение, което защитаваше страдащите германци в Югославия. Вероятно несъзнателно, но Хайко Маас днес настоява за подкрепа на наследниците на тези, които репресираха както македонските българи, така и германците.

Разликата между югославските германци и ситуацията в Северна Македония е, че Белград реши, че българите в Македония ще бъдат по-лесно асимилирани. До 1941 г. те бяха подложени на директна сърбизация, а след 1945 г. на македонизация. При македонизирането също се прилагат репресии и се деформира автентичната национална култура и език, като заедно с това се насажда чувството за близост със Сърбия.

Тъй като по всичките тези проблеми Хайко Маас очевидно не е запознат, от името на Българската национална платформа изготвихме специално изложение. То е нашият призив към него като личност с демократична съвест да подкрепи фактите такива, каквито са, и да съдейства за прекратяване на нарушенията на правата на човека в Скопие. Всички ние желаем да бъдем заедно с нашите братя от Северна Македония в ЕС, но преди това управляващите в Скопие трябва да докажат, че завинаги са скъсали с тоталитарните практики и чрез прилагането на принципите на помирение да покажат, че се придържат към демокрацията като основна европейска ценност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари