Какво ще се случи с тялото ви, ако консумирате чесън в продължение на седем дни

В наши дни фактори като балансирана диета, редовни упражнения и управление на стреса стават все по-важни за поддържането на здравословен начин на живот. Наред с това е известно, че някои хранителни продукти са ценен ресурс за човешкия организъм. Знаете ли, че чесънът, поради богатия си състав, изпълнява функцията на естествено лекарство в организма?

Изследванията за ценните свойства на чесъна за здравето на човека и при какви заболявания тези свойства имат лечебен ефект, превръщат чесъна в незаменим продукт. Растението, известно като Allium sativum, има дълга история на употреба в традиционната медицина и е особено широко използвано в китайските практики.

Съвременните изследвания показват, че чесънът предпазва от сърдечно-съдови заболявания и инфекции, укрепва имунната система и е ефективен по много други начини. И така, за какво е най-полезен чесънът и какви са ползите от консумацията му? Защо този зеленчук е толкова важен?

Това, което прави чесъна здравословен, е неговият състав.

Източникът на ползите от чесъна са различните съединения в неговия състав. Сред тях са алицин, аджоен, алиназа, пероксидаза, мирозиназа, селен, цистеин, глутамин, изолевцин, метионин. Наред с тези съединения, чесънът е богат източник на витамини C, E и A, ниацин, витамини B1 и B2.

Как да консумираме чесъна?

Най-ефективният начин да използвате чесън е да го ядете суров. Има обаче и чесън на таблетки, капсули и екстракти. В същото време чесънът трябва да се съхранява при правилните условия: за предпочитане е да се съхранява в хладно, сухо помещение, далеч от слънчева светлина.

Полезни свойства на чесъна

Регулиране нивата на кръвната захар и понижаване на кръвното налягане. Чесънът, благодарение на съединението алицин в състава си, може значително да намали и нормализира нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Изследванията показват, че яденето на чесън осигурява известно намаляване на нивата на кръвната захар при пациенти с диабет.

Лечение и профилактика на рак. Чесънът има противоракови свойства и като има положителен ефект върху имунната система, може да предотврати образуването на тумори. Укрепване на имунната система, предпазва тялото от канцерогени, които могат да причинят рак.

Антиоксидантно действие. Благодарение на витамините С, Е и А в състава си, както и на антиоксиданти като бета-каротин, биофлавоноиди, селен, чесънът предпазва от свободните радикали, които увреждат клетките. Това свойство може да помогне за забавяне на стареенето и предотвратяване на различни заболявания.

Защита срещу вируси и бактерии. Антибактериалните и антивирусните свойства на чесъна играят роля в защитата срещу инфекции, причинени от вируси, особено като SARS. Чесънът се бори с микробите и поддържа имунната система.
Противодействие на паразитни и гъбични инфекции. Съединението алицин, което включва чесъна, допринася за борбата срещу гъбички и паразити като кандида, аспергилус, криптококи. Това е важно свойство за поддържане на здрава храносмилателна система и предотвратяване на паразитни инфекции.

Разреждане на кръвта. Чесънът, благодарение на веществата, които съдържа, предотвратява съсирването на кръвта, защитавайки здравето на сърдечно-съдовата система. Това свойство намалява риска от инфаркт и подобрява кръвообращението.

Поддържане на здравето на черния дроб. Чесънът, като подпомага процесите на детоксикация на черния дроб, защитава здравето на този орган. Като насърчава елиминирането на токсините, той прочиства тялото и осигурява здравословен метаболизъм.

Противовъзпалителен ефект. Компонентите на чесъна намаляват възпалението в тялото, подобряват здравето на ставите и облекчават ревматичните заболявания.

Поддържане на здрава храносмилателна система. Чесънът подпомага храносмилателната система, като повишава секрецията на храносмилателни ензими. Облекчава стомашно-чревни проблеми и подобрява здравето на храносмилателната система.

Ефект против стареене. Антиоксидантните свойства на чесъна и способността му да възстановява клетките забавят стареенето и поддържат здравето на кожата, като по този начин поддържат млада и еластична кожа.

Колко скилидки чесън трябва да ям на ден?

Изключително важно за нашето здраве е да получаваме адекватни и балансирани ползи от различни групи храни, вместо да ядем един и същи вид храна. Докато чесънът привлича вниманието с потенциалните си ползи в борбата с рака и регулирането на кръвното налягане и кръвната захар, няма ясни насоки за това колко от него да се консумира.

Чесънът може да бъде част от цялостните ни хранителни навици. Въпреки това е невъзможно да се говори недвусмислено за някакви терапевтични свойства. За всяко здравословно състояние трябва да се консултирате със специалист.

Какво да търсите, когато ядете чесън?

Прекомерната консумация на чесън може да има някои отрицателни ефекти. Известно е, че пресен чесън, масло или екстракт от чесън, особено на празен стомах, могат да причинят храносмилателни разстройства.

Изследванията показват, че чесънът може да предотврати съсирването на кръвта. Това от своя страна може да увеличи риска от кървене.

Не трябва да забравяме, че чесънът може да взаимодейства с някои лекарства и да увеличи или намали тяхната ефективност. Особено при честа употреба трябва да се консултирате с лекар.

Смята се, че чесънът има положителен ефект върху здравето на кожата, но може да причини алергични реакции в някои случаи. Трябва да се внимава особено при нанасяне върху кожата. Хората с риск от алергични реакции или тези, които искат да поддържат здравето на кожата си, трябва да се консултират със специалист.

Ако се появят някакви негативни или странични ефекти, трябва също да се консултирате със специалист. Важно е да подхождате балансирано и премерено, когато регулирате хранителните си навици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме