Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Държавата готви нови мерки за безопасност на асансьорите

Сайтът на парламента е недостъпен

Гърците отбелязаха 45-тата годишнина от бунта срещу хунтата

Волен Сидеров: Каракачанов също да подаде оставка, да започнем на чисто И двамата с Валери Симеонов изгубиха връзката с реалността, заяви лидерът на "Атака"

Жена се взриви край контролен пункт на полицията в Грозни

Дуейн Джонсън – Скалата изненада посетителите на фитнес зала

Легенда за пиратско съкровище в пещера подлудява иманяри Отварят остров Свети Иван за туристи

Финландия пита Русия дали заглушава GPS навигацията в Арктическия регион

Откриха уникално изображение на Иисус Христос в пустинята Негев

Старозагорско село отбеляза за 12-и път Празника на райската ябълка

Фермери премериха сили в картинг турнир (СНИМКИ)

Правителствената армия превзе последния бастион„Ислямска държава“ в южна Сирия

Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Политическият психолог Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

Какъв е редът за назначаване на работник под 18-годишна възраст

Въпрос: Предстои ми да работя на морето и съм под 18 години. Имам ли право да работя на смени с максимална продължителност 8 часа, ако съм сключил трудов договор за 4 часа работен ден и работното ми време се изчислява сумирано за период от 3 месеца?
Н. Георгиев, гр. Смолян

Отговор: В Наредба № 6 от 24 юли 2006 г. за условията и реда за даване на разрешения за работа на лица, ненавършили 18-годишна възраст е регламентиран реда за даване на разрешение за работа на тези лица. В чл. 16 от наредбата е предвидено, че за всяко лице, ненавършило 18 години, работодателят подава в областната дирекция „Инспекция по труда“ молба за получаване на разрешение за постъпване на работа, като прилага следните документи: 1. описание на вида работа, която ще извършва лицето, ненавършило 18 години; 2. резултатите от оценката на риска, на който може да бъде изложено лицето, ненавършило 18 години; 3. осигурените мерки за защита здравето и безопасността на лицето, ненавършило 18 години; 4. медицинско заключение по чл. 12, ал. 2; 5. разпределението на работното време за лица от 15 до 16 години.

В случай на нарушаване на трудовото законодателство се сигнализира съответната инспекция по труда.

Съгласно чл. 137, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда /КТ/, намалено работно време се установява за работници или служители, ненавършили 18 години. Разпоредбата на чл. 142, ал. 4 от КТ установява, че максималната продължителност на работна смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, като продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време – до 1 час над намаленото им работно време.

В чл. 305, ал. 3 от КТ е предвидено, че работното време на работниците и служителите, ненавършили 18 години, е 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица. В дневното и седмичното им работно време се включва и времето за придобиване на професионална квалификация и за нейното повишаване, когато тя се осъществява в процеса на работата. При спазване на законовите изисквания от страна на работодателя относно установяване на сумираното изчисляване на работното време, няма пречка работното време на лицето, което работи на непълно работно време да се изчислява сумирано, като се спази ограничението за максималната продължителност на работна смяна, която може да бъде до 1 час над намаленото работно време, независимо, че по трудовия договор е договорено работно време за 4 часа.

Д-р Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.