Как бедна Гърция каза OXI на Хитлер

Най-позорното извинение за политическа импотентност е да кажеш, че си слаб и малък

Струват ти се големи и страшни, само ако си на колене

В древна Гърция майките и жените давали щитовете на синовете и мъжете си, отиващи на война, с думите ‘ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς’ – „с него или върху него”. Или се връщаш с щита като победител, или те връщат мъртъв върху него, пак като победител. Трети вариант, да се върнеш без щит, защото си избягал от битката, няма.
Гръцката история знае много примери на смазващ героизъм на шепа елини срещу нечовешки силен и многочислен враг, започвайки с „моллон лаве“ на Леонидас и неговите 300 бойци срещу многохилядната персийска армия.

На 28 октомври 1940 година, малка, бедна, гладна, дрипава Гърция казва OXI в лицето на Хитлер и Мусолини и застава на пътя на непобедимата до тогава нацистка машина. След капитулацията на Дания, Норвегия, Белгия, Холандия, Франция в рамките само на няколко дни, гърците застават като кост в гърлото на нашествениците и месеци наред не ги пускат да минат, предрешавайки по този начин изхода на войната.
„И когато целият свят беше изгубил надежда, гърците дръзнаха да предизвикат непобедимостта на немското чудовище, изправяйки насреща му само своя горд и свободолюбив дух. До днес казвахме, че гърците се бият като герои. От тук нататък ще казваме, че героите се бият като гърци“ - казва Чърчил.

„Ние сме малки, слаби и от нас нищо не зависи“ е най-позорното извинение за политическа импотентност. Защото често точно малките и слабите пишат историята, стига да носят свободата в сърцето си. Както гласи една гръцка поговорка - струват ти се големи и страшни, само ако си на колене.

Честит национален празник, Елада!

Коментари

Задължително поле