Как да пазаруваме разумно?

Въпросът за разумното харчене на финансите днес играе доминираща роля, тъй като финансовото състояние на много хора зависи от това. През последните няколко години покупателната способност на българина се покачи паралелно със средната работна заплата у нас, която вече е около 1000 лева. В резултат на това хората все по-често си позволяват да теглят бързи кредити за 100 лв (50 euron pikavippi), когато не им достигат парите. Кредитирането още повече повиши способността на хората да купуват. Дали, обаче, това което купуваме е разумно? Доколко сме мъдри при избора на покупки?

Със съжаление, можем да кажем, че повечето млади хора нямат добра подготовка, която да ги учи как разумно да харчат получените или спечелени средства. Децата в училище не научават много за нещата, с които един ден ще се наложи да се сблъскат в живота. Затова е дълг на родителите да ги подготвят разумно да харчат парите си и да ги предпазят от прахосничество и дългове.

Тук ще разгледаме основни насоки, които ще ни помогнат да сме по-разумни при купуването на стоки.

Не купувайте стоки, които после ще изхвърлите!

Това се случва често, когато купуваме стока, която ни е харесала на пръв поглед и действаме импулсивно. Скоро след като сме се сдобили с нея осъзнаваме, че ползата от покупката е нищожна. За известно време ще я запазим, успокоявайки се, че ще дойде време, когато ще ни е от полза и след като постои непотребна няколко месеца, просто се отърваваме от нея. Това особено се отнася за вещите, които не са от първа необходимост.

Необмислените финансови разходи могат да доведат човек не само до дългове, но и до депресивни състояния. Стара библейска мъдрост казва: „Който не събира, той разпилява“. Съвременният човек определено има нужда е по-висока икономическа култура. Предложенията, с които рекламната индустрия бомбардира съзнанието ни, водят до по-голямо потребление на стоки, повечето от които напълно ненужни, без дори това да се осъзнава от съвременния потребител. Затова не правете необмислени разходи, само защото всички около вас закупуват дадена стока, ако тя не ви е необходима. Преди да посегнете към нея, помислете дали действително ще я ползвате и дали ще ви е от полза.

Как да прецените можете ли да си позволите даден продукт?

Някои хора нямат правилна преценка за тяхното финансово състояние и респективно за разходите, които могат да си позволят. Това може да се окаже гибелно за тяхното както в материален, така и в емоционален план. Когато очите ви се спрат върху стока, която не е от първа необходимост, но желаете да я притежавате, преценете:

• Колко изкарвате на час?

• Колко часа ще ви се наложи да работите, за да спечелите сумата, която ще дадете за тази стока?

• Готови ли сте да се трудите 150 часа, за да притежавате най-новия телефон?

• Готови ли сте да се работите 250 часа, за да си закупите петата поред модерна дамска чанта?

За мнозина тези въпроси може да звучат несериозно, но е факт, че българите теглят кредити, за да направят подобни покупки. В мрежата лесно можете да се сдобиете с такъв кредит от уебсайтове като www.heti24.fi. Има вероятност подобни разходи да ви донесат неприятности, които може да се отразят на семейното и дори здравословното ви състояние.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари