Как да се подготвим за ски сезона и да спестим пари?

Първо помислете за сигурността си, после за оборудването, което се избира според нивото на владеене на спорта, препоръчва сноубордистът Оги Начев

Ако за повечето хора падането на температурите и първият сняг са свързани с неприятни емоции и тъга по отминалото лято, то за други това е повод за радост, защото скоро ще се карат ски.

Практикуването на зимни спортове като ски и сноуборд носи изключително удоволствие, а ползите за здравето и доброто настроение са безценни. Освен това, тези занимания в планината дават смисъл на студените зимни месеци и са подходящи за всяка възраст, възможности и дори бюджет.

Сноубордът става все по-достъпен и популярен спорт, основно заради разнообразното преживяване, което дава: може да се кара по писта, в гората, дори в градски условия, като изобщо не е задължително да похарчим цяло състояние за екипировка и оборудване.

Платформите за обяви като OLX предлагат изключително голямо разнообразие от всякакви артикули: ски, сноуборд дъски, автомати, маски, протектори, якета и всякакви аксесоари. През месеците от септември до декември тези обяви нарастват с 72%, в сравнение с останалото време от годината.

Така например, средната цена на ски в OLX е 127 лева, за сноуборд дъска средната цена е 106 лева, професионални якета се намират за средно 95 лева, а ръкавици за 53 лева. Към момента в платформата има 9300 активни обяви за всякаква зимна екипировка. Най-предлаганият артикул са ските с 3500 активни обяви.

Предлагат се и много нови артикули на различни марки и магазини, които представляват 22% от обявите за категорията.

Оги НачевΟΛΧ, водещ на предаването за екшън спортове и пътувания „Дивата муха“, кара сноуборд от 17 сезона, като в момента се състезава в българските фрирайд серии и целта му е да завърши сезона с подиум. Ако тази година сте решили да се впуснете в приключението сноуборд или пък просто Ви предстои подмяна на оборудването, Оги съветва първо да помислите за сигурността си. „Много честа травма при начинаещите сноубордисти е счупената китка, за това си вземете протектор на китката, или ръкавици с вграден такъв. Каската за мен е абсолютно задължителна, независимо къде ще карате. Проблемът дори понякога не е, че Вие ще паднете, а че може някой да Ви отнесе по пистата.“, споделя спортистът.

Разбира се, екипировката за начинаещ (и не само) зависи от бюджета. След каската и ръкавиците, Оги съветва да се инвестира най-много в обувките за каране на борд. „Истината е, че с каквато и дъска или автомат да карате, ако не Ви е удобна обувката, ще Ви се развали цялото каране. За първа обувка, за мъжете бих препоръчал малко по-твърда от базовия клас, а за дамите мека и удобна обувка. Ако все пак имате бюджет за нова обувка, а финансите Ви след това са на приключване, играйте за втора употреба дъска и автомати.“, казва сноубордистът.

Ако се спирате на екипировка втора употреба, преди да преминете към покупка, Оги съветва задължително да се прочете за марката в интернет. „Играйте за нещо утвърдено. Дори да е по-стар модел, гледайте да е висок клас, това дава много предимства и екстри.“, казва той. Самият той често сменя екипировката си, за което му помагат спонсорите, но старата бързо продава чрез OLX.

Ценни напътствия при избор на екипировка за сноуборд от Оги Начев:

ръкавици OLX• Сигурността преди всичко – каската е задължителна, вземете и протектор на китката, или ръкавици с вграден такъв.

• Внимавайте в избора си на маска. Ако тя се запотява, пак няма да можете да карате и ще Ви се развали удоволствието.

• Когато изправите дъската до себе си, тя трябва да стига между брадичката и носа Ви, но разбира се, това много зависи и от стила на каране, който гоните, от килограмите и размерът на краката.

• За начинаещи се препоръчва по-мека или „прощаваща“ обувка. Ако имате твърда обувка, тя ще реагира по-бързо от меката и ще предаде „информацията“ от краката Ви по-бързо към дъската.

сноуборд• Важно е след каране да вадите вътрешните чорапи на обувките си, за да се изсушат по-добре. След това ги вкарайте обратно и задължително стегнете обувките. В повечето съвременни модели има термоформ гел, който когато се стопли застава по формата на крака ви. Ако не стегнете обувките, когато не ги ползвате, гелът застава в изходно положение

• За автоматите: от време на време притягайте болтчетата (ако има нужда). Това ще елиминира момента, в който Ви пада предния страп, или Ви се разхлабват автоматите. Сезонът в България не е толкова дълъг, за да може да си позволите да си разваляте карането заради кофти подръжка.

„В крайна сметка сноубордингът е за позитивни емоции и забавление с приятелите. За мен е мисия да го покажа на повече хора и да ги накарам да прекарват повече време сред природата.“, завършва Оги Начев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт