Славея Сиракова отлага сватбата

Гуна Иванова снима клип с Брас Бенд Сандански Събраха македонски песни във фолклорна китка

Петима отиват на съд за трафик на мигранти от Турция към Западна Европа

Изящен фамилен орган от началото на 19 век дариха наследници на Варненската опера

Главният прокурор: Протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев са опит за политически натиск

Остро въглеоксидно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

Министър Петков: Пенсиите може да нараснат и с повече от планираното

Държавата направи много, за да намали нелегалната търговия на тютюневи изделия в България Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България

66-годишен пострадал при срутване на плоча при ремонт

Мъж се самозапали пред агенцията за бежанците на ООН в Женева

С четене деца дариха монитор за бебета

Полицията в Есекс: Сред намерените тела има един тийнейджър

Полицията издирва двама българи във връзка с досъдебно производство

Проучване на Центъра за анализи и маркетинг: 4% преднина за Фандъкова пред Манолова на първи тур и 4,7% за балотажа

23 станаха задържаните фенове, показвали расистки жестове на мача България – Англия 

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

БЕРЛИН. От кореспондента на „Труд“

По стечение на обстоятелствата като кореспондентка на в. “Труд” в Берлин отразявам събитията не само в Германия, а също в Швейцария и Австрия като немскоговорещи страни. Така следя медиите в тези три държави.

Едно от най-сериозните издания е швейцарският всекидневник “Нойе Цюрхер цайтунг”. Точно то си позволи по повод председателството ни на ЕС на два пъти да публикува критични разработки, които нямат нищо общо с истината.

И как реагира посланичката ни в Берн Меглена Плугчиева? Без преувеличение – като истински дипломат и политик, заставайки зад истината с неопровержими факти.

Чрез свой достоверен източник “Труд” успя да се добере до острата реакция на г-жа Плугчиева, изразена писмено до главния редактор на в. “Нойе Цюрхер цайтунг” Ерик Гюер.

Посланик Плугчиева реагира на две публикации в изданието с основни теми корупция в България и Истанбулската конвенция.

Първата, публикувана на 14 т. м., е под заглавие “Корупцията в България вкарва Брюксел в дилема”.
В текста се посочва: “През последните единадесет години България е обект на специален мониторинг от ЕС за правова държава. Корупцията в страната по никакъв начин не е изкоренена, но Брюксел вече разглежда алтернативи на специалния надзор.

Два дни по-късно изданието излиза с публикация относно дебата в България по ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. В текста се посочва: “Правителството в София се противопоставя на ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието срежу жените. Необходимо е спешно да се проведе дебат.”

По повод двете публикации в “Нойе Цюрхер цайтунг” посланик Меглена Плугчиева изпраща писмена позиция до главния редактор Ерик Гюер, в която тя спазва добрия тон, но остро осъжда невярната интерпретация на авторите на двете публикации и най-вече факта, че заглавията не кореспондират буквално и директно с текста на статиите, а създават крайно отрицателно мнение за България с преувеличеното си негативно звучене.Този журналистически трик, че всички ще прочетат заглавието, но не всички ще четат целия текст, води до темата “Fake News” (лъжливи новини), с огорчение споделя дипломат номер 1 на София в Берн.

«Мисля, че във водещ и ползващ се с абсолютно доверие вестник като “Нойе Цюрхер цайтунг” е недопустимо да се публикуват непроверени и недокументирани твърдения», посочва посланик Плугчиева.

По темата за Истанбулската конвенция тя прилага решението на българското правителство от 11 януари т. г., с което се предлага на НС Конвенцията да бъде ратифицирана. Посочено е също, че това решение на българското правителство е достъпно за широката общественост и може да се прочете на официалната интернет страница на Министерския съвет.

«Надявам се, че Вие като главен редактор ще се ангажирате компетентно и енергично с този случай и бих искала да изразя своята надежда, че необходимата корекция и съответното извинение ще се появи утре в NZZ, така че швейцарската общественост да не бъде дезинформирана и България да не се обижда незаслужено» , посочва в писмото си до главния редактор на изданието посланик Плугчиева.

Тя изразява и готовност да напише за всекидневника коментар, като представи и друга гледна точка и факти от действителността в България, както и акцентите на Председателството ни на Съвета на ЕС.
По наша информация г-жа Плугчиева вече е получила извинение от редакцията на вестника за допуснатите неточности, като е било и коригирано подзаглавието на статията, касаеща Истанбулската конвенция.
Очакваме да прочетем в “Нойе Цюрхер цайтунг” и гост-коментара на посланика ни в Швейцария.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Посланик Плугчиева наистина заслужава дълбокото ни уважение. Като дипломат номер 1 в Берлин, а впоследствие и в Берн тя винаги е отстоявала националния интерес и то на базата на неопровержими факти. И на мен ми писна да ни наричат най-корумпираната и бедна държава в ЕС. Нито едното, нито другото е вярно. Кой в Европа има жилище или къща, както ние, че даже и двете? Живеят под наем и плащат луди пари – поне 1000 евро наем за маломерен двустаен апартамент. За корупцията да не говорим. Не че у нас я няма, но едно е да дадеш 10 лв подкуп на полицай, друго е да купиш за милиони обществена поръчка в Гърция, както бе уличен концернът „Сименс“.

  2. И какво неверно има в публикацията на швейцарския вестник? Същитие неща ги пише и в българската преса. Поведение по комунистически. Лъжене и отричане та очевидното. Що ще тая въобще в Берн?

  3. Посланничката лъже. Министър-председателя каза че ИК няма да се ратифицира докато няма пълен консенсус по нея. Такъв не се вижда в необрозимо бъдеше. Вестника няма за какво да се извинява. Няма никаква фалшива новина. Известно е че ренегатите са най-послушните .

  4. Аман от честни фашикомунисти!!!! Всичко е лошо в България ,когато не
    са на власт…..

  5. НЦЦ не е излъгал никого, еаропейските помощи само увеличават корупцията у нас – във всеки град виреят „усвоители на европейски средства“ които си плащат на властващите в София .

  6. ВЕСТНИКЪТ ПОМЕСТВА МАТЕРИАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ , КОИТО СА СТАРА ДЪВКА И КОИТО НЕ ЗАНИМАВА НИКОГО .ВСЪЩНОСТ ЗАНИМАВА , НО ТОВА СА СРЕДИ ОТ БЪГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ , КОИТО ОХОТНО ЧЕТАТ И ПОСЛЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ С ЗАДЪХВАЩА СЕ РАДОСТ , КОЯТО ВСЕКИДНЕВНО СТРУИ ОТ ФИЗИОНОМИЯТА НА ГОСПОЖА ЛЪЖА .- КОРНЕЛКА , КАКТО НЕЖНО Я НАРИЧА ЛАМБО .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.