Как могъщата мафия превърна Американската мечта в кървав кошмар 

Водещият Колин Макларън

Ченге под прикритие разказва за легендарни престъпници

От първия ред на тъмния и изопачен свят на организираната престъпност

Сериалът навлиза дълбоко в криминалната психология

В света на истинската „криминална“ телевизия, малко имена блестят толкова ярко, колкото името на Колин Макларън. Бивш детектив със страст към разкриването на тайните на престъпния свят, Макларън внася опита си на малкия екран със завладяващата поредица „Убийците на Мафията с Колин Макларън“. 

Сериалът по Viasat Explore – всяка сряда от 22:00 часа, навлиза дълбоко в криминалната психология, доказателствата на криминолозите, и сложните взаимоотношения на подземния свят. Колин споделя лични истории като агент под прикритие във фамилиите на организираната престъпност, разказва за своите преживявания и ни прави зрители на първия ред в тъмния и изопачен свят на мафията. 

Всеки епизод изследва някой от прочутите мафиоти, издигнали се във властта през поредица от убийства, стремейки се към контрол в някоя от нюйоркските мафиотски фамилии, само за да срещнат смъртта си или да излежат дълги присъди в затвора. Поредицата хвърля светлина върху шест мафиотски боса: „Тефлоновия“ Джон Готи, Сами „Бикът“ Гравано, „Змията“ Персико, Антъни „Газовата тръба“ Кассо, Хенри Хил и Вини „Брадичката“ („Челюстта“) Джиганте. Всеки от тях се асоциира с „петте фамилии“, които от 1931-а доминират нюйоркската италианска мафия – Бонано, Коломбо, Гамбино, Дженовезе и Лукезе.

Джон Готи, често наричан „Тефлоновият дон“, е прочут американски мафиот и глава на престъпната фамилия Гамбино. Става прочут със способността си да избягва присъда в редица криминални съдебни процеси през 80-е години на двайсети век, спечелвайки си прякора „Тефлоновият дон“ защото изглежда, че криминалните обвинения не успяват да му се „лепнат“.

Властването на Готи като бос на клана Гамбино е белязано с неговия безмилостен стил, който включва забъркването им в различни криминални дейности като лихварство, изнудване, трафик на наркотици и убийства. Той организира и ръководи убийството на Пол Кастелано, предишния бос на Гамбино през 1985-а, за да си осигури контрола върху фамилията.

Способността на Готи да избягва присъди в множество процеси се изчерпва, когато през 1992 е обявен за виновен за убийство, рекет, както и по други обвинения. Той получава доживотна присъда без право на обжалване и умира в затвора на 10 юни 2002-а.

Сами „Бикът“ Гравано става известен като високопоставен член на престъпния клан Гамбино. Криминалната кариера на Гравано продължава няколко десетилетия, през които той е замесен в различни нелегални дейности, включващи лихварство, изнудване, незаконни залагания и трафик на наркотици. Прякорът си „Бикът“ си спечелва заради забележителната си физическа форма и заради прословутата си бруталност и насилие.

Едно от най-значимите събития в криминалната кариера на Гравано е сътрудничеството му със силите на реда като свидетел на властите в дело, в което той се признава за замесен в 19 убийства. През 1991-а взима историческото решение да свидетелства срещу бившия си бос, Джон Готи и срещу други високопоставени членове на престъпната фамилия Гамбино.

Показанията му осигуряват присъди на Готи и другите топ мафиотски фигури, и практически унищожават клана Гамбино.
През февруари 2000 година Гравано и близо 40 други съзаклятници са арестувани по федерални и щатски обвинения за наркотици. През 2001-а Гравано е обвинен по подобни обвинения на федерално ниво и през 2002-а е осъден в Ню Йорк на двайсет години затвор. Месец по-късно е осъден в Аризона на 19 години, които трябва да излежи едновременно с другата присъда. Допълнително Гравано получава доживотна пробация и глоба от 100 000 долара.  През септември 2017-а е освободен, а през 2021-а стартира собствен подкаст „Нашите неща със Сами Бикът“ (Our Thing With Sammy The Bull).

Кармайн „Змията“ Персико е дългогодишен бос на престъпната фамилия Коломбо. Персико е известен с прякора си „Змията“ заради репутацията си на хитър и труден за хващане от властите. Известен е със способността си да се ориентира в сложния и коварен свят на организираната престъпност, като същевременно избягва дългогодишни присъди в затвор.

Персико започва кариерата си през 50-те години на миналия век, и става бос на престъпния клан Коломбо в началото на 70-те, успявайки да се задържи на власт няколко десетилетия, което го прави един от най-дълго управлявалите босове в историята на Мафията. По време на своето властване Персико е замесен в случаи на рекет, принуда и убийство. Ръководството му е белязано с вътрешни борби за власт и жестоки конфликти вътре във фамилията Коломбо, които водят до много жертви.
Криминалната дейност на Кармайн Персико го застига, когато през 1986-а е осъден по федерални обвинения за рекет и получава присъда от 139 години затвор. Остава заключен до смъртта си през март 2019-а.

Антъни „Газовата тръба“ Кассо е пословично асоцииран с престъпната фамилия Лукезе, превръщайки се в една от най-плашещите и безмилостни фигури в историята на организираната престъпност. Кассо спечелва прякора си „Газовата тръба“ заради охотата, с която използва насилие и убийства, за да елиминира конкурентите си и да си осигури контрол в подземния свят. Влиянието му във фамилията се разпростира до различни криминални дейности, включващи незаконни залагания, трафик на наркотици и рекетиране на профсъюзите.

Един от най-значимите моменти в престъпната кариера на Кассо е сдружаването му със Салваторе „Сами Бикът“ Гравано. Двойката е замесена в различни криминални дейности, включително убийство, преди Гравано да реши да сътрудничи на разследващите власти.

Падението на Кассо идва в началото на 90-те години, когато е арестуван и изправен пред множество обвинения. Получава няколко доживотни присъди и е затворен във федерален затвор с висока сигурност, където по-късно опитва да се самоубие, но оцелява. През декември 2020-а Кассо умира в затвора при усложнения в следствие на усложнения, свързани с Ковид 19.

Хенри Хил, често наричан „Доброто момче“, също е свързван с престъпната фамилия Лукезе. Става широко известен по време на своето участие в организирана престъпност и по-късното му сътрудничество с разследващите, което води до влизането му в програмата за защита на свидетелите и вдъхновяването на култовия филм „Добри момчета“.

Хил се присъединява към фамилията Лукезе като младеж и бързо се включва в различни криминални дейности, включително изнудване, незаконни залагания, трафик на наркотици и обири. Особено известен става с участието си в обира на Луфтханза на Международното летище „Дж. Ф. Кенеди“ през 1978-а. 

В резултат на дръзкия обир са откраднати приблизително 5,875 милиона американски долара (равняващи се на 27,6 милиона през 2023), от които 5 милиона в кеш и 875 000 в бижута, което го прави най-големият обир, извършен на американска земя по това време.

Неговият живот прави драматичен завой, когато е арестуван във връзка с обвинения, свързани с наркотици през 1980-а. Изправен пред дългогодишна присъда и страхувайки се за живота си, Хил решава да сътрудничи на ФБР. Неговите свидетелства водят до присъди за редица мафиоти и криминални фигури, включително и замесени в обира на Луфтханза. Хил влиза в програмата за защита на свидетелите, която го мести заедно със семейството му на различни места из Съединените щати.

Неговата история на предателство и живот като защитен свидетел по-късно е документирана в книгата „Хитрец“ („Wiseguy“) от Николас Пиледжи, която е в основата на култовия филм на Мартин Скорсезе „Добри момчета“ (1990). Във филма Хил е изигран от актьора Рей Лиота. Филмът представя издигането и залязването му в света на организираната престъпност, в обира на Луфтханза и последствията от решението му да сътрудничи на разследващите.

Хил умира от сърдечно съдови усложнения в болница в Лос Анджелис през юни 2012.

Убийците на мафията с Колин Макларън е удивително пътешествие сред мрачния и загадъчен живот на най-прочутите фигури в историята на организираната престъпност. С помощта на експертния разказ, зрителите се пренасят в свят на власт, предателства и интриги. 

Влияние в клана Дженовезе

Ексцентричните изцепки на „Брадичката“

Шляел се по халат из улиците на Ню Йорк

Винсънт Джиганте, познат като „The Oddfather”  или „Брадичката“ („Челюстта“) е енигматична фигура, свързвана с престъпната фамилия Дженовезе. Прякорът на Джиганте е игра на думи, комбинираща „odd“ (странен) и „Godfather“ (Кръстник), заради ексцентричното му поведение и усилията му да мине за душевно болен за да избегне обвинение. Известен е със това, че се е шляел по халат и пижама из улиците на Ню Йорк, говорейки си сам и демонстрирал други признаци на очевидна ментална нестабилност.

Въпреки ексцентричния си публичен образ, Джиганте е хитра и влиятелна фигура в престъпния клан Дженовезе. Става бос на фамилията в началото на 80-е години на двайсети век. Криминалната дейност на Джиганте включва замесването му в изнудвания, незаконни залагания и други, характерни мафиотски дейности. Ръководния му стил набляга на потайността и лоялността. Той е известен с безмилостното елиминиране на тези, които са приемани кано заплаха за неговата власт.
През 1997-а „душевното заболяване“ на Джиганте се разплита, след като е осъден по обвинения за рекет и заговор за убийство. Получава присъда от 12 години затвор и умира през декември 2005-а, все още зад решетките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали