Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Как се избира арт подарък

Добър въпрос. С толкова много идеи, заливащи пазара, сме изправени пред въпроса кой е най-подходящият подарък за любимите ни хора? Трябва ли да им купим някаква електроника, която ще се използва кратък период, дрехи и козметика, които могат да не използват въобще, или нещо, което могат да запазят завинаги и да оценяват всеки ден? Изкуството е подарък не само за Коледа, но за цял живот и любимите ви хора няма да го забравят никога.

Изкуството не е просто подарък, който човек може да запази завинаги, то е уникална и оригинална идея. То ще е с вас във всяка къща/апартамент, в който се преместите, и дори може да бъде предадено на следващите поколения. Творба, която не е скъпа и дори по-евтина от някои от парфюмите ви, може да има огромна емоционална стойност и да се превърне в семейна реликва. Много галерии предлагат авторски графики или картини на млади български автори с изключително достъпни цени.

Бъдете оригинални, не купувайте просто ей така и се насладете на изненадания поглед на лицето на някого, докато разопакова подаръците си за Коледа. Мисълта за подаряване на изкуство може да изглежда възпираща, но колко пъти сте виждали картина и сте си мислили колко перфектна би била за еди-кого и еди-какво си. Или пък сте виждали снимка и веднага сте се сещали за човек, който би я оценил и би се радвал да я има у дома си.

Може би изглежда самонадеяно да се мисли, че можете да изберете изкуство от името на получателя, но направено успешно, може да бъде прекрасен жест. Изкуството може да е прекрасен подарък за всеки повод, като например сватба или в знак на “благодаря”, или пък за учителя на детето ви. Това е голям комплимент за човека, който получава такъв подарък, поради причината, че сте дръзнали да навлезете в територията на изкуството. Може да е стряскащо, но си заслужава усилията, a освен това е личен подарък.

Независимо дали искате да добавите към колекцията на човека, когото обичате, или да започнете нова за ваш приятел, имайте предвид няколко полезни съвета, които ще са ви от нужда.

1. Насочете се към нещо малко. По-лесно е за хората да намерят перфектното място за него в дома си. Щастливецът винаги може да намери къде да окачи малко произведение на изкуството, било то до леглото му или на книжната лавица. По-голямата творба може да е твърде внушителна както физически за пространството, така и за вкуса на човека.

2. Купувайте по техния вкус, не по ваш. Все пак не забравяйте, че подаръкът не е за вас, а за някой друг, който трябва да го хареса.

3. Когато обмисляте да купите изкуство като подарък за дете, опитайте да подберете нещо, с което детето може да порасне и да оцени през различните етапи. Опитайте се да стоите настрана от “прекалено сладко” тематично бебешко изкуство, търсете нещо с по-дълъг живот.

4. Винаги е хубаво да се знае дали получателят има някакви специфични интереси, но не търсете и нещо твърде специално. Например не купувайте картина с танцьори, ако знаете, че човекът обича да танцува. Опитайте се да не следвате такава посока, защото ще се ограничите твърде много в избора си. Също така не забравяйте, че винаги може да помислите за малка пластика или авторска керамика, която да има и практично приложение.

5. Подаръкът не трябва да има тема като цяло. Ако например трябва да купите подарък за младо семейство и мислите, че трябва темата в него да е “любов”, това отново ще ви ограничи в избора. Опитайте се да мислите нетрадиционно и помислете за красив пейзаж или нещо, което гледа към съвместното бъдеще, което дава доста възможности (различни видове пейзажи са прекрасен избор и могат да придадат значение също така).

6. Бъдете смели и послушайте инстинкта си. В 9 от 10 случаи ще се върнете към първия вариант, който е бил ваш избор. Това винаги се случва. Не се борете с инстинкта си.

7. За да ви помогнем малко с избора, помислете какво имат получателите на подаръка в дома си и в какъв стил. Харесват повече съвременни или винтидж мебели? Това невинаги помага, но понякога е по-лесно да прецените техния вкус в изкуството. Можете да обърнете внимание на цветовата палитра, която използват у дома си. Например, ако имат червена стена в трапезарията, е добре да изберете изкуство, което има топли тонове или пък червено.

8. Не е задължително да подарите на човека произведение в рамка. Няма нищо лошо, ако му подарите нерамкирано платно или лист.

9. Ако все още не можете да намерите перфектната творба, но искате да подарите изкуство, помислете за подаръчен ваучер към галерия. Повечето галерии с радост биха ви дали такъв, дори и без краен срок за използване.

10. И накрая – уверете се, че галерията ще ви позволи да размените творбата с друга, ако все пак получателят й иска нещо по-различно. Най-важното е човекът, за когото е подаръкът, да остане щастлив и доволен.

Материалът е по публикация на Artprice.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете