Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в сряда, 24 янури 2017

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Пишат некролога на хартиената администрация В момента от бизнеса и гражданите за 1422 предоставяни услуги искат 5985 документа

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Горанов в Брюксел: Карта за въвеждане на еврото ще имаме до юни Промениха списъка на страните, които не сътрудничат на ЕС за данъчни цели

Как туризмът да носи повече пари Фирмата, която издава визи за България на руснаци, е индийска, представяте ли си!

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Българските политици обикновено започват да псуват – бесепарите гербаджиите и гербаджиите бесепарите, всички заедно или поотделно и т.н. И нищо не се получава. Така и не разбираме какво искат от властта, макар много добре да ни е ясно. С цел да подобрим това, в следващите „Политически разкопки“ ще направя преглед каква е ситуацията в определени области, и какво трябва да се направи, за да бъде процентът на ръст на националния доход не 4, а 8, а защо не и 12 процента! Започвам с нещо, което ми е най-близо и по произход, и по експертиза – туризма.

Собственичката на Радио К2 Беновска има телевизионно предаване, в което кани български политици и им задава въпроса какво ще правят с властта, която им е дадена. Те, както всички останали политици по света от всички времена и епохи, искат властта по две причини. Първата е лично да се обогатят, а втората – да направят нещо за народа, който ще управляват. Процентът в световен мащаб е винаги 90:10 в полза на тези, които мислят за личния си джоб. В България изглежда е повече, защото от политиците, които кани Беновска, не съм чул един да каже какво ще направи в определена сфера, в която е експерт.

От туризъм България печели 3 милиарда евро годишно. Тази година реално сигурно са двойно повече, а другата половина са в сивия сектор. Това ни го каза директно в очитехърватският премиер: „Ооо, та вие имате туристи, колкото и ние, цените са приблизително еднакви, храната също е на добро качество. Но защо ние имаме 7 милиарда евро приходи, а вие само три?“ Чудя се дали не е поради солената влага, или нещо друго… Всички сме чували, че в дискотеки с над 1000 местаотчитат приходи от 100 лева на нощ! Но да видим какво можем да направим, за да увеличим броя на туристите.

Първо, ние не сме направили почти нищо, за да дойдат туристи. Чакаме ги, седим и си говорим за богаташи с 50-метрови яхти красавици на тях. Такива туристи няма да дойдат при нас. Трябва да си дадем ясна сметка, че морето ни е доста на север и е използваемо само 2,5 месеца в годината, студено е и мътно.
При нас ще дойде масовият турист. Този, който не може да си позволи южните острови, палмите и яхтите.Този турист е европеец, който няма да пести много. Това ще са хората от постсъветското пространство – руснаци, украинци, белоруси, казахстанци, азербайджанци (последните два народа напоследък забогатяха много и затова не бива да се пренебрегват). Те са около 300 милиона и заедно с Европа, която е 500 милиона, са вече сериозна цифра от 800 милиона потенциални туристи. Легловата ни база е два милиона – толкова сме построили. Най-важната битка е за руските туристи, които по принцип предпочитат нас, тъй като нашето море е топло, храната е прекрасна, а отношението на хоратае повече отдобро, за близкия език пък да не говорим.

Въпросът е защо в България идват 800 хиляди туристи от тези страни, в Гърция – 3 милиона, а в Турция – 6-8 милиона годишно? Въпреки всички перипетии, които претърпяха отношенията с тези страни през последните години, милиони туристи ни заобикалят и предпочитат съседите. А истината защо не идват у нас е ясна – защото им е трудно да се сдобият с виза. България, като член на ЕС, иска визи. А кой издава визите? Нормално, те се издават в посолства и консулства, но нашите посолства и консулства в страните от бившето съветско пространство, се освободиха от тези задължения и успяха да ги прехвърлят на една частна фирма. Тя е индийска (индийска, моля ви се!) и има представителства в 5-6 големи града на Русия, Украйна и другите споменати страни. Представете си само как човек от град в Сибир например, трябва да лети 2500 км, за да си поръча виза.

Решението това да се промени е много просто. Визи да се издават на самата граница, както правят други страни от ЕС. И това става много просто и бързо – виждал съм го с очите си. Вкарваш паспорта в компютъра и веднага ти казват дали си търсен от Интерпол, Европол, ОЛАФ или други подобни институции. Ако не го търсят, човекът влиза в България, плащайки си таксата за визата. Да, ама индийската компания сигурно плаща много добри комисиони и никой не прекратява отношенията с нея, защото ще загуби комисионите. Това всички го знаят, но никой не смее да каже дори две думи по въпроса. Моя милост може би е първият, който ще каже тези думи.

Второ, културно-историческият туризъм. Според победните изявления на Ангелкова миналата година той е донесъл 780 милиона лева приходи. Това е добре, като се има предвид, че ние такъв туризъм практически нямаме. Имаме само няколко обекта, които се реставрираха хаотично през годините по различни европрограми и кметски връзки. А би трябвало да се изготви програма с не повече от 20-30 обекта, които да бъдат реставрирани. Такива от типа на Перперикон, Белчин, Созопол – тези, които имат по 500000 туристи в момента и реализират тези приходи.

Защо да правим това? Защото нашите културно-исторически обекти не са малко. Ние обаче се хвалим с една глупава мантра, която гласи, че сме на трето място място в Европа в този вид туризъм. Това, първо, не е вярно. Ако сме на трето място след Гърция и Италия, то тогава се питам на кое място са Франция, Испания или Германия със своите замъци, църкви и т.н. Очевидно е , че не е така. Но дори да сме на 7-8 място, ние имаме предостатъчно паметници. Разликата между нас и техните е, че нашите са сравнени със земята от прадедите на Карадайъ и са с основи ниско в земята. Не може да предизвикаме туристи да дойдат да ги гледат, защото те просто не знаят какво е това. Нито пък могат да предизвикат патриотична гордост у българите, което е втората цел. Ето заради това трябва да се изготви програма и наличните пари да бъдат съсредоточени върху тези 20-30 обекта. Те пък трябва да отговарят на две условия, а не който успее да се промъкне – и да вземе парите.

Защото пари има – сега през януари ще бъде отворена една европейска програма за 90 милиона лева, точно за такива обекти от културно-историческия туризъм. И вероятно ще тръгне надцакване, ще започнем да реставрираме някои малки крепости, чийто кмет има добри връзки. Тези обекти обаче трябва да бъдат достатъчно значими, от ранга на Голямата базилика, на Червената църква в Перущица, на базиликата в Белово, на големи крепости като Лютица, Созопол, Несебър, Калиакра, Плиска, Преслав, Трапезица и т.н. и те да бъдат реставрирани. До тях обаче трябва да има пътища – хубави, асфалтирани, а където пътят е изкъртен, да бъдат преасфалтирани. Има интересни обекти, които са на няколко километра от по-централни пътища, но все едно са в гори тилилейски – до тях няма дори пътека. И да ги направим тези обекти, като няма пътища до тях – ползата е никаква. Но затова пък Калиакра, Несебър, Созопол, Трапезица, калета и крепости като Лютица – до тях вече има пътища и биха могли да бъдат реставрирани и използвани за културно-исторически туризъм.

Трето, рекламата. Ангелкова се хвали много с рекламата, която е осигурила на курортите, и на това се дължал големият интерес към туризма. Да си кажем откровено – рекламата дори не сме я видели каква е и що е. А знаем много добре, че промените, които станаха през последните две години, се дължат на пертурбациите, които станаха в Близкия Изток, на войните, които води там т.нар. Ислямска държава, на лошите отношения между Русия и Турция в един момент, на атентатите в Египет и Тунис. Затова има пренасочване на туристическия поток към България и Гърция, Италия и Испания. Ние също закачихме, но не много и това няма да продължава вечно. Тези страни постепенно ще се усмирят и ние трябва да се борим за всеки турист да дойде при нас, а не в Египет, по егейското крайбрежие на Турция или по развалините на Картаген в Тунис. Следователно,трябва избрани хора, доказали своята експертиза в тази област, да напишат пътеводители, да направят филми, дискове, да участват в международните панаири и да започнем да печелим още от сега туристи.

Четвърто, осигуряване на работна сила за туристите. Тази година за първи път изпищяха туроператорите и казаха, че няма работна ръка. Спешно Валери Симеонов се напъна и успя да издейства 6000 души от Украйна и Молдова да подпишат да дойдат в България. Те не са украинци или молдовци, а българи от нашата историческа диаспора. Сега обаче отново тръгваме по най-трудната линия. Сини карти, зелени карти, дрън-дрън ярина и прочее. На тези хора трябва да им се даде гражданство, за да избегнем куп неприятности с ЕС. А те са: защо не сме обявили местата преди това, след обявата да чакаме 20 дни, за да видим дали ще бъдат заети от европейци – такъв е законът, и чак тогава може да наемаме други.

Пример трябва да са ни унгарците и румънците, които дават гражданство на 500 000 души годишно, а ниесамо на 5000. Колкото по-скоро стане това, толкова по-добре. Не само за демографското ни състояние, но и за българския турзъм. Бил той зимен, летен или културно-исторически.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Професоре, абсолютно сте прав! Но дали ще има някой да Ви чуе, разбере и да се заеме в осъществяването на предложенията Ви.

  2. Божо умора няма – пак гражданства дава…
    А докато беше министър, правителството в което участваше продължи да гони хиляди.

  3. Ами тази индийска фирма прави визите на почти всички държави от Шенген.Друг е въпросът,че Външно в лицето на М.Керемедчиев преди години взеха 500х.€ личен „подарък“ от тази фирма за да прави именно тя посредническите услуги за издаван е на визите.И не знам защо все напирате г-н професор да внасяме работна ръка.Тук я има много,ама вашите приятели от туристическия бизнес не плащат и искат нови робове.

  4. Защо не направите нещо за издаването на визите на самата граница , внесете предложение в парламента например.

    1. Въпросът с визите е изкуствен и не в това е главният проблем с БГ туризъм.Този бизнес е завладян от хора с не много чисто минало,които имат силно лоби от упрвляващи политици и такива „експерти“,като историкът Димитров.В БГ туристите не се чувстват в безопастност,крадени ни са и лъгани.Местните полицаи работят с бандитите.Цените на услугите на много места са високи и не отговарят дори и на средноевропейско качество,за чадър и шезлонг на плажа плащаш толкова,колкото и за нощувка,за паркинг те рекетират и т.н..И още много други проблеми има в туризма ни,а не визите са проблем или пък липсата на раб.ръка.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.