Калин Стоянов: На всеки 20 минути идва сигнал за тежък пожар

Снимка: БНТ

Имаме около 800 противопожарни автомобила

Работим на три фронта в Ямболско, единият тръгва към границата с Турция

В Крайнево, Воден и Шарково работим на три фронта от вчерашния ден. Широко са се разпрострели пожарите, каза на брифинг служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в село Мамарчево.

"Единият от тях тръгва към българо-турската граница, която е сравнително близо. Има засегнати няколко къщи от село Крайново. Около 10 къщи са установени, половината от тях не са обитаеми през цялото време на годиуната. Другата част от тях са обитавани периодично през годините. Няма пострадали хора и жертви. Най-голям проблем имаше вчера в Крайново", добави той.

По думите му ще се работи с двата хеликоптера на отбраната, плюс двата хеликоптера, пристигнали от Чехия. "Получихме готовност и от страна на френските колеги, че могат да се отзоват с два хеликоптера, заявили сме ги и тях. Газовата станция е обезопасена", увери вътрешният министър.

Идваме от Крайново, имаше оперативка и ни запознаха каква е ситуацията. Говорил съм с всички кметски наместници и те са благодарни на пожарната на военните, каза служебният премиер Димитър Главчев.

Попитан защо няма достатъчно техника, за да се овладеят пожарите, министър Стоянов заяви: "Всяко лято става все по-зле. Около 70% от техниката, с която разполага главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - около 800 противопожарни автомобила, 70% от тях са закупени през последните 7-8 години."

"Селото беше обезопасено, но високата температура и рязката смяна на посока на вятъра направи много сложна обстановката във Воден. Молим се да няма вятър."

"На всеки 20 минути, да не кажа и по-малко, се получават сигнали и то за тежки пожари", подчерта Калин Стоянов.

Главчев каза, че Съветът за сигурност към Министерски съвет ще бъде свикан утре. "Ще поканим представители на парламентарните сили, за да се изясни въпросът за оставката, за която питате", допълни министър-председателят.

Главчев съобщи, че транспортният министър днес има среща с мобилните оператори и днес ще се задействат, за да поставят мобилна клетка във Воден. Той обясни, че мобилните оператори са обещали още днес да поставят клетка. Според него обаче само една мобилна клетка няма да свърши работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България