Калин Стоянов: 22-годишният син на собственика е сред останалите в складовете след взривовете

"Един от хората, които продължава да е в складовете, най-вероятно е синът на собственика. Човекът е доста разстроен, синът му е на 22 години, няма връзка с него. В болницата са баща и дъщеря, момичето е с много тежки изгаряния, несъвместими с живота", съобщи на брифинг малко след 22:30 часа в четвъртък вечерта министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  

"Единствените хора, които могат да дадат актуална информация колко човека са били вътре в момента на взривовете, са охранителят, който човекът е неадекватен и не може да даде информация, а другият - с опасност за живота и обгазен като в момента се интубира. В болницата са баща и дъщеря, момичето е с много тежки изгаряния, несъвместими с живота", съобщи повече от лошите вести Калин Стоянов. 

"Всичко, което се случва, се случва след работния ден. Охранителят е бил там, но е имало хора, което са дошли да вземат пиротехническа техника, която им е била необходима за някакво събитие и точно тогава се случва инцидентът", поясни силовият министър. "Предложението на хората е, че вероятно при пренасянето на тази техника, те са я изнасяли от основните складове към офисите, там е станало нещо, което се надявам по някакъв начин, да се изясни занапред. Информация колко за точно хората останали вътре, за съжаление, никой не може да даде към момента", обясни Стоянов. "Това вътре в единия склад казват, че е тротил, а е тротилов еквивалент. Собственикът твърди, че е изцяло обезопасен по правилата с много дебели бетонни стени и ламаринен покрив, ако стане евентуално се случи нещо, да иде нагоре", уточни той. 

"Няма смисъл да всяваме паника, но част от обекта, от помещенията в склада, е газифициран и съвместно с Министерството на енергетиката е обезопасен, по най-бързия начин и са взети мерки. Спрян е притокът на газ, но ситуацията е много критична. Част от сградата на хранителната верига отсреща е изгоряла, част от автомобилите до нея - също", поясни той.

"На терен има достатъчно адекватни хора, само те могат да кажат кога могат да влязат. Аз лично не виждам как някой може да влезе в този момент. Сами видяхте какъв взрив имаше и по време на жив ефир", категоричен бе министърът. "Това не е точно газ станция наблизо, но е обезопасено. Другото важно е, че се извършват замервания и в съседното село Ресново, за да се види какъв е въздухът. Сапьори, барети и военни вече са на място", увери Калин Стоянов.

"Редно е да вземем и по-превантивни мерки. Тази вечер - не, не може да се приберете вкъщи, получихте и съобщение. Минаха и колеги, защото имаше хора, които не искаха да тръгват. Ние сме длъжни да вземем превантивни мерки, осигурено е къде да пренощувате", каза министърът на гражданин, който попита дали може да се прибере вкъщи. 

"За да се включи Bg-Alert, трябва да се подаде информация от пожарната, после видяхме какво стана и пуснахме и второ. Опасно е за всички. Ние оставаме докогато трябва, може и цяла нощ", уточни Стоянов.

"Складът е бил доста добре зареден", заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. "Това, което имам като информация е, че в един от складовете е имало около 2 тона тротилов еквивалент. За количеството на самите фойерверки и готово продукция нямаме данни към този момент", обясни главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Периодично през годините са правени проверки, периодично са издавани препоръки, но всичко е било изчиствано. Взривилият се склад е бил изключително високотехнологично оборудван.

Военни джипове пристигнаха, за да изследват обстановката и ако има хора вътре да ги изведат, съобщиха междувременно от Министерството на отбраната. Джиповете са бронирани тип "пустинна котка", с тях място дойдоха и влязоха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директорът на служба Военна полиция бригаден генерал Ивайло Сотиров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България