Калкан за Макрон в Слънчевото бунгало

В „Евксиноград“ черпят френския президент с отлежала ракия  

Слънчевото бунгало в резиденция “Евксиноград”, известно като най-скъпото плажно бунгало у нас, ще приюти в четвъртък вечер френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит. Гостите пристигат за еднодневна визита край Варна по покана на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Двамата ни първи мъже решили да настанят ВИП-гостите си в бунгалото, в което лете само те могат да почиват. Цената за нощ в уединеното кътче на брега на морето е 700 лв. до 1 септември, а после пада със 100 лв.

Слънчевото бунгало е любимият пристан на държавниците ни от времето на Тодор Живков до днешни дни. Строено е през 70-те години на миналия век по личните указания на Людмила Живкова, която също обичала да отмаря там. Името му идва от близостта с уникалния Слънчев часовник, дарен от кралица Виктория на цар Фердинанд.

Всъщност, бунгалото е еднофамилна къща, кацнала на малък плаж в най-северния край на парка на резиденцията. На първия етаж има просторен хол и две големи спални, а на мансардния - още две. Барбекю, оборудвана кухня, веранда с морски изглед, побираща до 30 души, басейн и асансьор допълват екстрите на къщата на властта. През годините лете тук редовно почиваха Иван Костов, Георги Първанов, Сергей Станишев, Росен Плевнелиев. Често в бунгалото отсяда и Бойко Борисов, който не пропуска да излезе с лодка от малкия пристан, стига в морето да има риба.

еманюел макрон, брижит макрон

Семейство Макрон ще се чувства като у дома си в “Евксиноград”, тъй като резиденцията много наподобява френските замъци. Оттам камък по камък с Ориент експрес през 1891 г. е бил докаран централният фронтон на Двореца, украсен с френския кралски герб. Цар Фердинанд го взел от покрива на разрушения замък Сент Клу, където десетилетия по-рано се венчали родителите му, а архитектите на Двореца го вградили под главната тераса. От нея се ширва панорама към кокетната френска градина и изящното езеро с водни лилии. Върху облицованите с италиански мрамор камини в реставрираните наскоро с близо 10 млн. лв. царски покои пък е изложена колекцията от часовници на цар Борис III. Най-впечатляващият от тях е часовникът с лика на Луи XIV - Краля Слънце.

Нищо френско обаче няма да има в менюто за ВИП-гостите, научи “Труд”. Официалният обяд, който премиерът дава за Еманюел Макрон, ще бъде лек - славянска салата с българско сирене и вкусен калкан, полети с прочутите евксиноградска ракия и дъхав “Врачански мискет” от избата на резиденцията. За първите дами на България и Франция е предвидена отделна програма. В петък те ще разгледат Ботаническата градина и Двореца в Балчик. Очаква се Еманюел Макрон да посети и ВВМУ “Никола Вапцаров”, където домакините ще му покажат модерния тренажор за обучение на капитани. “Изборът на Варна за домакин на визитата не е случаен - ще говорим за съвместно изпълнение на проекти в областта на отбранителната индустрия”, каза преди 2 седмици  Бойко Борисов. Еманюел Макрон ще разговаря с него след среща с президента Румен Радев. Очаква се държавните мъже да обсъждат европейската перспектива на страните от Западните Балкани, охраната на външните граници на ЕС, както и въпроси на двустранното сътрудничество между България и Франция.

Само за ценители

Избата на „Евксиноград“ къта колекция от царски вина

02-4

Уникална царска винена колекция къта най-старата у нас и единствената останала държавна изба в резиденция “Евксиноград”. Най-старият екземпляр е френско бордо от 1878 г. - връстник на Освобождението. Отлежавалите десетилетия бутилки се пазят в енотеката. А в избата в половинвековни бъчви се пълнят гроздови еликсири от лозовите масиви на резиденцията, които се ширят на 104 дка. Персоналът сам прибира грижливо гроздето от сортовете траминер, немски ризлинг, червен мискет, шардоне, мускат отонел и любимият на Тодор Живков врачански мискет.

Отвън се внася само малко димят за дестилат на прочутия коняк “Евксиняк”, създаден от Леонид Лукианов, един от първите управители на избата. В продукцията й не се влага нито грам захар. Освен вина, се произвеждат и гроздови ракии - млада и отлежала резерва.

Във фоайето блести полилей

Дворецът блесна след мащабен евроремонт

“Евксиноград” върна блясъка си отпреди 130 години след мащабен двугодишен ремонт за близо 10 млн. лв., осигурени от ОП “Регионално развитие”. Реставрацията на двореца на приключи миналата Коледа, а от пролетта обектът отново бе включен в каталозите на големите туроператори. Всеки може да разгледа за час и половина с гид красотата на резиденцията срещу 12 лв. и 3 лв. за деца и пенсионери.

При ремонта бяха възстановени изцяло оригиналните фасади на Двореца от периода 1893-1908 г., княжеската спалня, оглеалният салон за ВИП-срещи, работният кабинет. В пищното входно фоайе блести френски полилей, украсен със златни лилии и корона - знаците на династия Бурбон, към която принадлежал по майчина линия цар Фердинанд. Сред най-интересните мебели е шкаф с дърворезба - раковина, символизираща Освобождението ни от турско робство. Той бил дарен на царя от майстори от Самоков и е изложен в трапезарията. Чаеният салон и пушалнята пък са украсени с шедьоври на Златю Бояджиев и Иван Мърквичка.

Уникат е и гобленът на стълбището, везан през 1908 г. във френския град Бобе. Третият етаж от Двореца е превърнат в музей с експонати на царската фамилия. При мащабния ремонт бяха възстановени в оригиналния си вид бившата конюшня, паркът с лилиите, розариумът, холандската, френската и палмовите оранжерии.

Освежават и маркировките

Трескава подготовка за посещението

02-5

Ударни козметични акции за разкрасяване на централния бул. “Цар Борис I” текат преди визитата на френския президент във Варна. От ВВМУ “Никола Вапцаров” до изхода на града в посока Златни пясъци по уличните стълбове грейнаха български и френски трикольори и знамето на ЕС. Булевардът бе измит основно, а зелените зони между платната - окосени и разкрасени с нови цветни килими. В сряда работници се заеха трескаво да подновяват и изтритата на места пътна маркировка по трасето към “Евксиноград”.

 

На разговорите си в Румъния, България и Австрия

Лобира за европравила срещу „социалния дъмпинг“ на Изтока

При визитата си в Румъния, България и Австрия френският президент Еманюел Макрон ще лобира за затягане на правилата в ЕС за командировани работници – въпрос, задълбочаващ разделението между Западна и Източна Европа, предаде Ройтерс.

Париж отдавна се оплаква от “социалния дъмпинг”, с който командированите нископлатени работници удрят работните места в членките с по-високи надници. Макар те да са под 1% от работната сила в ЕС, повечето работят в транспорта и строителството и проблемът там е най-видим.

Евродирективата за командированите позволява изпращане на работници в други членки, като се гарантира минималното заплащане на приемащата страна. Макрон смята за недостатъчни предложенията на ЕК в заплащането да влизат и предвижданите в приемащата страна допълнителни възнаграждения и договорите им да са за не повече от две години. Той иска в доходите на работника изрично включване на разходите за храна, транспорт и настаняване. Както и право на оставане до максимум година, а не 3 година, както е сега.

От Елисейския дворец казват, че Макрон избрал да посети страни, държащи най-много на връзката си с Европа – Румъния, България и Австрия (където ще се срещне и с лидерите на Чехия и Словакия), като нарочно пропуска Унгария и Полша, за да им изпрати послание.

Румъния също проявявала интерес за покупка на бойни кораби

Според в. „Трибюн“

Предлага да ни достави

две френски корвети

Френският военноморски корабостроител “Навал груп” отново проявява желание да строи две корвети, които българските Военноморски сили (ВМС) предстои да купят, пише френският в. “Трибюн”.

Според изданието не е случайност, че търгът за доставката на двата бойни кораба е обявен седмици преди визитата на френския президент Еманюел Макрон в България, където ще разговаря с колегата си Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Неотдавна командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев обяви, че седем компании, една от които българска, са кандидатствали с конкретни проекти за изграждането на двете корвети.

Българското правителство е заделило за тях около 800 млн. лв., като според “Трибюн” французите от “Навал груп” предлагали корвети Gowind, въоръжени с ракети Aster и/или VL-Mica на европейския производител MBDA, каквито вече били продадени на Малайзия и Египет.

През 2009 г. България се отказа да купи две френски корвети за около 700 млн. евро, като се мотивира с бюджетни ограничения.

Според “Трибюн” Румъния, която Макрон ще посети преди България, също проявява интерес за покупка на корвети. Румънският военен министър Адриан Тутуяну обяви миналата седмица, че ще внесе законопроект в парламента за покупка на корвети и модернизация на фрегати.

Коментари

Задължително поле