На 31 март 2020 да почерпят

Рибите да обърнат внимание на близките си, а Овните да избягват пътувания – Дневният хороскоп на Алена

Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Калоян Паргов: ЕС никога повече няма да бъде същият, ако европейските националисти запазят набраната инерция

Ако европейските националисти запазят набраната инерция на предстоящите европейски избори, ЕС никога повече няма да бъде същият. Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов по време на дискусия на тема „Избори за Европейски парламент – България в ЕС след 2019 г.“ организирана от Фондация „Славяни“. Той отбеляза в словото си, че когато гласоподавателите отидат да гласуват през май, за да изберат нов Европейски парламент, схващането ни за ЕС, като обединено пространство с хармонизирани политики по основни въпроси и съвместен ангажимент за демокрация и правова държава, ще бъде изложено на риск. Паргов прогнозира, че като сбор системните партии ПЕС, ЕНП и АЛДЕ ще спечелят повече места от националистическите. Но въпреки това парламентът в Страсбург ще е неуправляем. Особено по отношение на основния избор – Европа на нациите или Федерална Европа. Както и по отношение запазването на материалните ползи от ЕС и неговата роля по отношение на външната политика, правата на човека и върховенството на закона. Това са и основните залози на тези избори. „Засега е ясно, че страните членки на ЕС не успяха колективно да се справят с проблемите на миграцията и бежанския поток, с отношението си към Русия, с киберсигурността и други“, категоричен бе лидерът на столичните социалисти.

В анализа си на сегашното състояние на Европейския съюз Калоян Паргов акцентира върху това, че хората вече се интересуват много повече от стандарта си на живот, отколкото от харизматичния образ на свободата, демокрацията и свободните пазари.

„Свидетели сме на реална институционална промяна, на преместване на властта от избрани представители към назначени чиновници, от местна власт към централни бюрократи, от национален парламент към Брюксел и Страсбург. А това променя изцяло картината“, заяви Паргов. Той цитира бившия президент на Чешката република проф. Вацлав Клаус: “ЕС не е Европа“. Според Клаус Европа е исторически развита, културна и цивилизационна единица с приети географски граници, докато ЕС е създадена от човека конструкция. А това поставя на дневен ред въпросите за националния суверенитет и преодоляването на държавата. Председателят на БСП – София попита суверенната национална държава остарял исторически анахронизъм ли е. Според него бъдещият ЕС трябва да гарантира, че няма да има подчинени държави, региони и провинции и ще се намалява силата на бюрократичната централна администрация в Брюксел.

„Важните икономически параметри като валута, валутни курсове, лихвени проценти, задължителни икономически стандарти и други да не превръщат някои региони на ЕС в победители, а други в губещи. Сега са благоприятни за северната част на Европа и са пагубни за европейския юг. Нужно е взаимноизгодно сътрудничество, което да намали дълбоките различия между европейския север и юг, както и между европейския изток и запад“, каза още Паргов.

В заключение той посочи важните за българите каузи, с които трябва да се ангажират бъдещите ни представители в Европейския парламент. Сред тях са еднакво заплащане за еднакъв труд за целия ЕС, българските граждани да не бъдат третирани като второ качество потребители на храни и продукти, съизмерима за целия ЕС минимална заплата и пенсия като процент от БВП. „България трябва да отстоява националните си приоритети в рамките на общите европейски политики на сигурност, миграция и човешки права, както и да развива собствени ядрени мощности и транзитна газопреносна система. България може да бъде мост към възстановяването на диалога на Европейския съюз с Русия“, убеден е Калоян Паргов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.