Наградиха 13 първенци на випуска в Шумен

Старши комисар Пламен Томов е новият директор на ОДМВР Монтана

Разкриха убийство на милионерка в Пловдив Екзекуцията поръчал синът на жертвата, който вече е покойник

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

Оставиха за постоянно в ареста мъжа, който опита да убие бившата си съпруга в Шумен

Министър Банов игра шах с кмета на Котел преди да оповести школски ремонти за 3,8 млн. лева

Маникюр прави бюлетината недействителна Ако сгрешите, получавате втора

Доц. Антоний Филипов: Нараняването няма да попречи на Биляна да се състезава

Марин льо Пен ще връща почти 300 000 евро на Европейския парламент

Удариха шампанско в борда на новия кораб, построен в „МТГ-Делфин“ Драгата е трета поръчка на холандска фирма

Вижте верните отговори от днешните матури

Тръгна процесът срещу Румен Овчаров Отхвърлено бе искането на защитата за връщане на обвинителния акт

Министър Петков: Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

Военни командоси от България и Гърция проведоха съвместно учение на Чешнегирово

Калоян Паргов, председател на софийската организация на БСП, пред „Труд“: Спечелването на евроизборите ще е стъпка към промяна Скандалите допълнително засилват желанието за протестен вот

Евролистата на БСП изненада дори Националния съвет на партията. С председателя на софийската организация Калоян Паргов разговаряме за причините, които изтласкаха на предни позиции малко познати лица от левицата, за лагерите в столетницата, за отпора срещу лидера на БСП Корнелия Нинова и защо Сергей Станишев трябваше на всяка цена да е кандидат за евродепутат.

– Г-н Паргов, листата на БСП за евроизборите изненада всички – като се започне от воюващите лагери в партията и се стигне до онези, които от последните места се придвижиха на избираеми позиции. Защо се случи това?
– Народът е казал – двама се карат, трети печели. При подреждането на листи в БСП често се получава надпревара между различни групи. През последните десетилетия това се е случвало неведнъж, включително и в София. Когато има битка между лидерите на мнения напред излизат хора, които предизвикват консенсус. В случая това са млади хора, но с качества и професионални постижения.

– Пленумът не направи ли в крайна сметка листа на инат?
– Не, това е листа на демократичния подбор. За първи път Националният съвет на БСП подрежда листа за европейски избори по този начин – чрез таен избор. Тайният вот винаги дава възможност за преподреждане. Но това е волята на Националния съвет и никой не може да упрекне никого за крайния резултат от този избор.

– Защо Сергей Станишев трябваше на всяка цена да намери място в евролистата на БСП?
– Сергей Станишев има дълга политическа кариера – и като председател на БСП, и като министър-председател, с всички упреци и критики. Но днес той има една важна характеристика – трети мандат е президент на ПЕС. БСП е част от политическото семейство на Партията на европейските социалисти и липсата му в листата автоматично хвърляше БСП в плоскостта на антиевропейска партия. По време на кампанията козът на опонентите ни щеше да бъде, че президентът на ПЕС, който бе излъчен от конгреса на БСП за такъв, не е в листата. Знам, че това е спорен момент – и в партията и в обществото, имаше разделение по темата. Но Станишев събра номинации в около 85% от структурите в страната. Това показва, че партийните организации го приемат за наш представител в Европейския парламент.

– И все пак вкарването на Станишев листата не беше ли успех на лобито, което искаше да докаже на Корнелия Нинова, че тя не може да решава еднолично в партията?
– За съжаление се получи това противопоставяне. Допусна се въпросът „за“ или „против“ Станишев в листата да мине през плоскостта „за“ или „против“ Корнелия Нинова. Това, според мен, не беше добър подход, но след 14 април обстановката трябва да се е нормализирала.

– Чия беше идеята Иво Христов да влезе в листата, истина ли е че Нинова го е поканила още през декември?
– Не мога да знам дали е имало разговори с Иво Христов още през декември. Една партийна организация от бивши журналисти номинира Иво Христов и той беше един от 93-мата предложени от БСП – София за обсъждане от Националния съвет. Аз имах разговор с него в момента на издигането му и той заяви, че ще пробва шансовете си да участва в тази надпревара, макар и по гражданска линия, редом с другите кандидати от гражданската квота и подготви документите си, които всеки кандидат подписва.

– По време на пленума никой ли не припомни на Иво Христов тезите му срещу БСП?
– Много хора са били част от БСП, а част са още от БСП, но това не им е пречило да бъдат критични към партията, към едно или друго нейно ръководство и решение. Някои от тези хора вече са на преклонна възраст, но имат дълъг стаж в критикуването. Нека да не забравяме, че БСП има способността да възнаграждава хората, които са били доста остри и крайни в оценките си за нея. Като един от тях е Ивайло Калфин, например. Всички знаем неговото житие и битие.

– Калфин никога не е бил остър в изказа си…
– Понякога не е нужно да кажеш, а да направиш нещо и с това да докажеш какво мислиш за БСП. Той беше част от групата на 19-те и я напусна. Впоследствие беше част от екипа на президента Първанов, беше министър на външните работи, след това беше водач на листата за евроизборите, после бе кандидат за президент заедно със Стефан Данаилов като кандидат за вицепрезидент, после пак напусна БСП и отиде в АБВ и стана вицепремиер и социален министър във второто правителство на Бойко Борисов…

– Да не би да сравнявате Калфин с Иво Христов, който също е напуснал БСП преди няколко години?
– Давам го като пример. Има и още много други такива, които не са така запомнящи се от обществото. Но нека не се връщаме назад, а да гледаме напред. Иво Христов има с какво да допринесе за листата.

– В БСП как преглътнаха това, че водач на листата е от гражданската квота и на избираемото 4-то място, друг представител на гражданската квота?
– Така както през 2017 г., след победата на президентските избори, БСП преглътна няколко водачи на листи, които бяха от гражданска квота – и на Благоевград, и на Хасково, и на Пазарджик, и на Пловдив.

– Това все пак бяха хора свързани с БСП…
– Не бих казал. Професор Иво Христов не е член на БСП и често в своите социологически и политологически анализи чертае апокалиптична картина, в която включва и БСП. Елена Йончева никога не е била член на БСП, Тома Томов и Славчо Велков също не са…

– От досегашните евродепутати никой не остана в листата. Това означава ли, че не са се справили добре?
– Как да няма, като от четирима двама са в листата – и Станишев и Неков. А Петър Курумбашев, който сега е от гражданската квота, отново бе един от кандидатите, но се отказа. Имаме коалиционен партньор на 17-о място и три граждански квоти.

– Как според Вас ще повлияе ли „Апартаментгейт“ на резултатите от евровота?
– Подобни скандали допълнително засилват желанието за протестен вот. Голямото предизвикателство пред БСП е как да спечели този протестен вот на своя страна, тъй като до този момент, освен че ГЕРБ губят подкрепа, БСП не покачва резултата си значително. Това е едно от големите предизвикателства до 26 май, с което трябва да се справим. Как първо да активираме протестния вот до такава степен, че хората да излязат да гласуват, защото прогнозите са за ниска избирателна активност. Втората задача е този протестен вот да бъде в полза на БСП. Партията ни обикновено е била по-печеливша от ниската избирателна активност. Но на тези избори от това ще спечелят ГЕРБ и ДПС. БСП, ако иска да спечели изборите, трябва да се бори за висока избирателна активност. Кампанията ще мине под този знак.

– Тоест ще се опитате да изкарате вашият електорат да гласува?
– Ще се опитаме да привлечем външни гласове, които да излязат да гласуват и то за БСП.

– Къде виждате потенциал за отваряне на ветрилото?
– Ако се върнем назад, още на Градската конференция на 1-ви декември поставихме 3 задачи пред партията. На първо място – консолидацията на БСП, на второ – консолидацията на лявото, на трето, консолидацията на онази част от обществото, която иска промяна.

– Това са прекрасни пожелания.
– Това са цели и задачи, които ние си поставихме и ще видим на 26 май как сме ги изпълнили. По отношение на консолидацията на партията конгресът на 26 януари ясно показа, че целта е една – вървим към избори и трябва да ги спечелим. В консолидацията на лявото има какво още да се желае. За съжаление не намерихме пресечната точка с АБВ. Можеше да се търсят и варианти за общо явяване, ако това беше целта на АБВ, в което започвам да се съмнявам.

– А наясно ли сте защо не успяхте да постигнете консенсус с тях? Претенциите ли им бяха свръхмерни?
– В най-новата история на БСП, след 90-а година, не един и двама, без значение на каква позиция са били, са се опитвали да правят свои политически проекти – и Николай Камов, и Александър Томов, и Татяна Дончева и АБВ, които също си тръгнаха от БСП, създавайки собствена формация. До този момент нито една от тях не е успяла в политическото пространство, макар да е имала временен успех с присъствие в Народното събрание или някой общински съвет, присъствие в едно или друго правителство. За съжаление това е труден процес. Има рани – много неща сме си казали от двете страни, които трудно се преглъщат. Мисля, че ни трябва повече време, макар че софийският модел ясно показва, че представителите на БСП и АБВ в Столичния общински съвет от 2015 г. действат заедно и единно като една обща опозиционна група. Това създаде предпоставки за нейното разрастване, особено в последната година. Сега много са тези, които се правят на опозиционери.

– Ще се върна към „Апартаментгейт“, има ли притеснение в БСП, затова че и водачът на листата на партията Елена Йончева, беше завъртяна в този кръг.
– Със сигурност компроматната война и този тип негативна кампания се отразява зле на всички. Разбираемо е, че ГЕРБ действат на принципа око за око, зъб за зъб, търсейки да извадят или да преекспонират подобни случаи. Това се опитват да направят и с водача на листата ни, но мисля, че това е битка на личностна основа с Елена Йончева, като лице на БСП – тоест между Борисов и Йончева. Тя осъди Борисов. Очевидно някои неща трудно се преглъщат и мъжкото его е голямо. За съжаление, очевидно европейската кампания ще премине под знака на продължаващата компроматна война. Макар че по празниците имаше затишие.

– Не беше толкова тихо, защото вече се оказа, че 32 от 110 къщи за гости ще трябва да връщат парите
– Казвам затишие, защото празниците минаха в спокоен дух, очевидно има временно примирие. Но, за съжаление, подобни скандали водят до отвращение на избирателя и колебание дали да участва въобще в изборите. Дано това не е целта на ГЕРБ.

– След всички номера, които си направихте на Националния съвет и след странното подреждане на листата, Корнелия Нинова каза, че при провал на изборите тя няма да носи отговорност. Всъщност, правейки си на инат, НС на практика не помогна ли на Нинова?
– Никой от членовете на Националния съвет не е действал на инат. Имаше желание да има таен избор, така както е предписано в устава. Нямаше единодушие да се приеме предложената листа с явно гласуване. След като има такава нагласа в Националния съвет, всеки председател е длъжен да се съобрази. Решението на Националния съвет е най-мъдрото решение, което няма причина да предизвика отрицателни емоции по отношение на подреждането или преподреждането, както се случи. Това е листата, тръгваме с нея и се борим за победа. Отговорността се носи винаги от Националния съвет, тъй като в БСП колективното начало е известно. БСП се състои от лидери на мнения. Председателят на Националния съвет също е избиран от Конгрес за член на Националния съвет и той е пръв сред равни. За тази листа наистина целият Националния съвет носи отговорност.

– Изявлението на Нинова звучеше, че в случай на загуба, тя няма да подаде оставка като лидер на партията.
– Ние не говорим за оставка на лидера на партията или на когото и да е било друг.

– Отговорност се носи с оставка – това е политическата отговорност.
– Римляните не са познавали загубата, защото не са я имали в речника си. Нека не мислим за после, а за сега и това какво да направим, за да спечелим.

– Ако спечелите изборите, какво следва?
– Ако спечелим изборите, това ще е първата стъпка към промяна на модела, с искане за нови парламентарни избори. Защото ще е очевидно, че са нужни предсрочни избори. Казвам го като паралел с президентските избори, когато БСП спечели и това беше основание за края на второто правителство на Борисов и нови избори.

– Съвсем хипотетично, каква е възможната коалиция за БСП, защото вече няма партия, която би могла самостоятелно да управлява?
– До 26 май ще изтече много вода, а и след 26 май много неща ще се променят, дори в самите партии – и като представи на самите тях за това къде стоят, и като сигнали, които излъчват. Считам, че тогава ще има друга картина на политическата обстановка, която може да даде различни бъдещи конфигурации. Но нека не бързаме, защото може се окажем ние самите да сме изненадани в прогнози и желания.

– Кога градската организация на БСП ще е готова с номинация за кмет на София?
– Най-вероятно през юли. Искаше ни се процедурата да стартира от април, паралелно с подготовката за европейските избори. Всички кандидати за местна власт, без значение мажоритарни или кандидати за съветници, да получат поръчения да помогнат и работят активно. Въпреки, че не стартирахме този процес сега, всеки един ще бъде наблюдаван за това как участва в европейските избори, за да може след това неговите претенции за присъствие в листата или за мажоритарна позиция в София да бъдат разгледани подобаващо и удовлетворени според заслугите. Този процес ще започне през юни, а през юли Градската конференция ще вземе окончателните решения.

Нашият гост
Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска езикова гимназия с английски и испански език. Висшето си образование получава в УНСС със специалност “Международни отношения”. Магистър е по “Европейска интеграция”. Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Председател е на Градския съвет на БСП в София и на групата общински съветници от БСП в Столичния общински съвет. Член е на Изпълнителното бюро на партията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Промяната с БСП е винаги към връщане на заплати по $ 7. Преживях Виденовата зима и две тройни коалиции. Омръзна ми от патологичните розови лъжци. Винаги ще гласувам срещу тях и Руската педерация.

  2. НЕ ИСКАМЕ ПРОМЯНА! Всяка промяна с участието на фашистката ви партия означава катастрофа: протести, спиране на евросубсидиите, инфлация, емиграция и кражба от държавата с милиарди. Ох, как се е наточила нинова и нейните помияри!!!

  3. Само как са изгладнели миличките. Дайте им властта и после не се оплаквайте от последствията. И сегашните крадат, ама поне от еврофондовете крадат. Дано да си платят за гяволъка. Заради Батко и Братко, които българските червени съдии оневиниха, беше спряно еврофинансирането.Ама краденето няма как да бъде спряно.

  4. много тъпо до тук другари:последия викъ: и сигашните крадат амъ поне отъ еврофондовете крадат:по големъ шизофрениъ не бях срештъл отъ тази дрисня

  5. KAKVO SHTE,,PROMENJTE,,BE ,,DRUGARJU,,-NALI I VIE STE CHAST OT,,STATUKVOTO,,?!KOI NI,,DO
    KARA DA TUK,,?!,,PROMJNA NA KRESLATA,,-NE NI INTERESUVA!

  6. Каква промяна бе Паргов?Да крадет е вие, а не те? Не ви ли стигна краденето? Или свършихте крадените пари и огладняхте? Ами поискайте назаем от вашите съпартиици! :От Нинова, Йончева, Гергов и други “ успели“ комунисти/социалисти/. Те са си отделяли хапки от закуските си за да забогатеят! Не са като нас прахосници, да изяждат целите си закуски.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.