„Кало Пасха” е поздравът в Гърция за Великден

Страна с богата история и дъх на маслини посреща с впечатляващи традиции

Колкото по-малко е селището, толкова по-вълнуващо се усеща празникът

В Гърция НЯМА ОБРАТЕН завой!

В никакъв случай не се опитвайте да подкупвате полицай

„Всичко, което е далеч от морето, е провинция.“ С тези думи Ърнест Хемингуей титулува за ”Европейска столица” южната ни съседка, която с крайбрежната си ивица от 13,676 км има пълно основание да претендира за това. И ако съществува място, където приключенския дух се преплита с добре запазените християнски традиции, то това е Гърция, която е кралица в посрещане на Великден. Страна, в която Христовото възкресение е на особена почит и се посреща с пищни тържества, шествия, веселби и отрупани трапези. Празникът започва на Разпети петък с изнасяне на кръста и иконата на Исус Христос. В събота срещу неделя гърците ходят на църква и гърмят фойерверки, а на Великден пекат на скара или шиш агне или козленце. След 40-дневните пости всички с нетърпение очакват печенето на агнето, което в Гърция си е цял ритуал.

И така оставете за малко шумните градове и избягайте на някой от прекрасните гръцки острови, за да отпразнувате един истински гръцки Великден. Освен религиозните традиции, Великден е прекрасен повод да отбележим и настъпването на пролетта.

Ако решите да посрещнете Великден в Гърция, трябва да знаете, че празникът се отбелязва в много религиозна атмосфера във всяко кътче на страната - с паради и оркестри. Всеки град и село празнуват по различен и уникален начин, а традициите във всеки район са изключително зрелищни и пищни. Единствено столицата Атина в тези дни остава безлюдна, защото столичаните заминават за родните си места. По традиция, Великден те празнуват със семействата си.

Българите, които възнамеряват да посрещнат Възкресението в Гърция трябва да знаят, че колкото по-малко е селището, където ще отседнат, толкова по-вълнуващо ще усетят празника.

[modula id="3111758"]

На остров Хидра

Разпети петък се празнува по особен начин, тъй като Епитафия влиза в морето в рибарското село Каминиа, което е на 10 минути от основното пристанище - като свидетелство за силната връзка на жителите на острова с морето. Епитафията се носи вътре в морето от мъже потопени до кръста във водата.

Уникален е Великден и на остров Скиатос,

който спазва светогорските традиции през цялата Страстна седмица и Възкресението. Островът се покрива с траурен воал през цялата Страстна седмица, а шествието с Епитафия се извършва в събота на разсъмване, като се следва разписанието на Света гора.

Закинтос

Великден с особените си обичаи на този остров е известен в цяла Гърция. На Разпети петък по обяд множество вярващи се включват в шествието, което обикаля целия град с разпнатия Христос. В храма на св. Николай с първия удар на камбаните, оповестяващи Възкресението, владиката пуска бели гълъби.

Хиос

Този остров също се превръща в истинска атракция за туристите. Жителите му празнуват Възкресение Христово с фойерверки и истинска ракетна война. Традицията е от векове и най-силно се пази в град Врондадос. Службата в полунощ в църквите от двете страни на долината е сигнал за ракетите. Стрелбата продължава часове наред и в нея се включват стотици хора. Докато хората в храмовете се молят, отвън кипи истинска битка. Целта е да се улучи камбанарията на отсрещната църква. Понякога обаче се случва някой неточен мерник да отнесе и част от нечий покрив, но жителите вече са свикнали със щетите. Смята се, че ритуалът "великденска ракетна война" води началото си от група моряци, които след битка с пирати, стоварили по Великден малките оръдия от корабите си на острова и ги прострелвали. Турците обаче им взели оръдията от съображение за сигурност. Тогава гърците продължили необичайното състезание с друга пиротехника.

Най-пищно и зрелищно е посрещането на Великден на остров

Корфу

Там има западноевропейски влияния. По улиците през празничните дни, се чува вълнуваща полифонична църковна музика, която се лее от храмовете. Хармоничното пеене, своеобразен четириглас, идва от Крит през 17-ти век. Празникът започва още от Цветница - денят на спасението на острова от чумната епидемия през 1630 г. Шествие върви покрай старите венециански стени на града, предвождано от 18 оркестъра в чест на Свети Спиридон, който прогонил смъртта от града. В следващите дни до Великден на Корфу се провеждат различни събития свързани с празника. Най-интересните започват от Велика събота - в 11:00 ч. когато камбаните започват да бият и стотици керамични съдове пълни с вода се хвърлят от прозорците на къщите.

Счита се, че техния шум събужда богинята на пролетта Персефона. Всички обаче вярват, че който си вземе парченце от счупената делва, ще му носи късмет в живота. Внимавайте обаче, защото някои хора спазват тази традиция от домовете си и хвърлят предметите през прозорците на апартаментите си. Преди полунощ от църквата се изнася запалена свещ наречена "Светлината", от която всички взимат огън. В полунощ, след произнасянето на божествения поздрав, небето се озарява от фойерверки. Великден започва с шествие на иконата на Възкресението. Гърците празнуват Великден облечени официално с много настроение.

На Санторини

тържественост преобладава на Разпети петък в село Пиргос, където се изнася плащеницата. От ранна сутрин, млади и стари излизат по улиците и дворовете на къщите и издигат тенекиени лампи. Когато започва да се стъмва, ги запалват и по време шествието селото изглежда като потънало в пламъци. Това е наистина най-зрелищният великденски обичай на Санторини и си заслужава един път в живота да изпитате това вълшебно преживяване.

Миконос

Там жените варосват къщите и месят „лазарчета” – хлебчета във формата на хора. На Разпети петък се обикаля с Епитафия, а на Велика събота се празнува Възкресението в малкия манастир на Палеокастро.

На Сифнос

домакините пък приготвят традиционните „великденски птички” (великденски гевречета във фор мата на различни животни и птици), украсени с червени яйца. Великденското агне в Сифнос се пече в „мастело” (глинен съд) с копър и местно червено вино.

Крит

също има свои местни обичаи. От сутринта на Велики четвъртък жените месят традиционните великденски гевреци. Мъжете правят дървено чучело – „Юда” и го разнасят във всички къщи на острова, а жените дават стари дрехи, за да облекат „мръсния Юда”. На Велика събота, когато свещениците оповестят възкресението на Христос, местните жители подпалват чучелото на Юда, който изгаря под звуците на залпове.

Особено красив е Великден на Додеканезите.

Остров Патмос,

където се смята, че Йоан Богослов е написал „Откровението”, е едно от идеалните места да отпразнувате Великден. Церемонията за измиване на краката в Чора и четенето на Евангелието на седем езика в манастира "Свети Йоан Евангелист" са сред най-впечатляващите обичаи. Страстна седмица е уникална, особено за тези, които присъстват на литургиите в манастира, построен в пещера, който е бил мястото на заточение на свети Йоан.

Впечатляващ е празникът и на остров Карпатос,

и особено в село Олимпос, където жените се разделят с традиционните си шарени носии само през Страстната седмица и ги заменят с „траурни” дрехи.

 

"Магерица"

Невъзможно е да подминете още една кулинарна традиция, която хората в Гърция спазват по време на Великденските празници - традиционната супа "Магерица". В нея има агнешко - останалото ще разберете като я опитате там. Тя се сервира след литургията в събота вечер. Докато мнозина предпочитат бяла свещ на Велика събота, децата обикновено получават от своите кръстници цветна свещ, ускрасена с малки дрънкулки.

Понеделник е отреден за почивка и спокойствие. Неработен ден в цялата страна. Ако посетите гръцки манастир или църква до един месец след Христово Възкресение, ще Ви посрещнат с думите "Христос анести"!

Трафикът

Трафикът по време на великденските празници е изключително натоварен в Гърция. Извънредните мерки за забрана на движение на товарни автомобили са валидни до понеделник вечерта. Не забравяйте, че глоби дебнат от всякъде.

Ако пътувате с кола:

1/ Носете големия талон на автомобила

2/ Задължително е притежаването на зелена карта и валидна застраховка за автомобила.

3/ Ако пътувате с автомобил на лизинг, непременно носете със себе си пълномощно за управлението му извън България, преведено и заверено от лицензирана агенция на гръцки език.

4/ В Гърция е забранено носенето на огнестрелно и хладно оръжие, включително и пренасянето му в автомобил. Това правило включва и ножовете за обичайна употреба с по-голяма дължина на острието.

5/ В Гърция НЯМА ОБРАТЕН завой! Решението е да завиете първо надясно и след това с още три последователни леви завоя да се върнете без нарушение в обратната посока.

6/ В никакъв случай не се опитвайте да подкупвате полицай – ще Ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана за шест месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм