Камала Харис, палава котарана и грижовна мащеха

“Да, живяхме заедно с Камала Харис, забавлявахме с", изповядва се Уили Браун.

На 29 г. начинаещата прокурорка сваля кмета на Сан Франциско Уили Браун, който е на 60

Минава устремно и през леглото на популярния тв водещ и плейбой Монтел Уйлямс

Сега е щастлива съпруга на адвоката Дъглас Емхоф, с когото се запознават „на тъмно“

Доведените ѝ дъщеря и син се обръщат към вицепрезидента с гальовното „Момала“

Вицето на Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом Джей Ди Ванс нарече неотдавна Камала Харис „бездетна котарана“. Язвително, злобно, гадно подмятане на втория в екипа на републиканците към „първата ракета“ на демократите за президентския вот на 5-и ноември. Защото, никак не е възпитано, камо ли приятно за ухото, да уязвиш конкурента си с един жесток за него удар на съдбата, какъвто в случая е лишаването от така желаното майчинство. Но отвъд Океана изцепката на Джей Ди Ванс като че ли не предизвика кой знае какви отрицателни реакции и критики, може би защото яловостта бе прикачена към „котарана“. А „котка“, „котенце“, „котарана“, плюс прилагателни като „палава“, „игрива“ или „нежна“ са отдавнашни „характеристики“ на Камала Хариса, още от времето на калифорнийската ѝ младост и преди да се впусне в политиката. При това те са подхвърляни през годините не само в медиите на Америка, но и в тези отсам Океана, като например парижкия всекидневник „Льо Фигаро“.

Волна, свободна, необременена от предразсъдъци натура, водена от родителите си още в детска количка по протестни манифестации в името на всякакви граждански права, Камала Харис е душата на студентската компания. Първо учи в престижния частен университет за цветнокожи „Хауърд“ във Вашингтон, където завършва политически науки и икономика, а после в Калифорнийския университет в Сан Франциско, в който пък се дипломира като юрист. Времето е средата на осемдесетте години на миналия век, когато безразборието в секса от предишните „хипи-времена“ отстъпва място на здравия, разумен, романтичен, но все така свободен секс в студентските кампуси.

И именно от тези времена са първите котешки метафори в днешните медии за Камала, които обаче изглеждат повече плод на въображение и сякаш се основават на онова, което има да става занапред, а не на свършеното. Защото знойната мургава млада дама демонстрира, че е истинска, при това необуздана котка, когато някъде през 1993 г., едва проходила в съдебната система като помощник окръжна прокурорка, бъдещата кандидат-президентка „забива“ не кого да е, а кмета на Сан Франциско Уили Браун. Той е чернокож, един от най-видните представители на Демократическата партия по Западните брегове на САЩ, разведен е, но с деца и е на... 60 години! Разликата във възрастта на двамата е цели 31 години, но това не пречи на Уили да заживее под един покрив с младото любвеобилно гадже, с което започва да се вихри от купон на купон.

“Да, живяхме заедно с Камала Харис, забавлявахме се – изповядва се преди 4 години Уили Браун пред най-тиражирания в Северна Калифорния всекидневник „Сан Франциско Кроникъл“ – Това се случи преди повече от 20 години. И е вярно, че повлиях на нейната кариера, защото я назначих в две държавни комисии, докато бях председател на общинския парламент. Разбира се, аз ѝ помогнах и при първата ѝ кандидатура за окръжен прокурор на Сан Франциско, която тя спечели. Но помогнах също така на Нанси Пелоси /бивша говорителка на Камарата на представителите от Демократическата партия, бел. кор./ и на още много други други политици в кариерата им!“ - заявява още Уили Браун пред вестник №1 на Сан Франциско. Между другото той уточнява, че Камала е била първата негова тръпка, която го била заплашила, че ще го отсвири веднага и ще го даде под съд, ако разбере, че е кривнал и на милиметри от правия път на кмет.

Но и бъдещата кандидат-президентка има какво да каже за връзката им - когато се кандидатира за окръжен прокурор през 2003 г., тя заявява пак пред всекидневника на Сан Франциско, че чувства вече бившия си любовник Уили Браун като бреме, като пречка за успеха ѝ, като примка около врата. „Не искам кампанията ми да се свежда до критики срещу Уили Браун, за да изглежда, че аз не завися от него, защото наистина не завися. Неговата кариера вече приключи, а аз ще съм жива, здрава и ще работя поне през следващите 40 години. Не му дължа нищо!“ – подчертава Камала пред „Сан Франциско Кроникъл“, опровергавайки в аванс онова, което екскметът ще каже за нея през 2020 г.

И, сякаш за да му отмъсти креватно, пак по онова време, през 2003 г., „палавото котенце“ на Сан Францеско се мушва да помърсува в леглото на известния тв водещ и актьор Монтел Уйлямс. Той също е чернокож, с два развода и три деца до свалката с Камала, но е само с 8 години по-голям от нея, иначе казано почти неин връстник и историята им е от бурна, по-бурна, но и кратка, за разлика от дългогодишния роман с Уили Браун. Като Монтел не къса рязко с вече окръжната прокурорка на Сан Франциско Камала Харис, а успява да я запази като добра приятелка и когато по време на кампанията с Джо Байдън за президентските избори през 2020 г. връзката им е припомнена от медиите, Монтел публикува туит в подкрепа на кандидат-вицепрезидентаката. "Камала и аз излизахме за кратко преди 20 години, когато и двамата бяхме необвързани. И какво от това, ще каже някой? Има значение, тъй като аз я уважавам дълбоко и се чудя дали същите истории за нейните бивши гаджета и авантюри биха били тема на обществена дискусия, ако тя беше кандидат за високия пост, но не жена, а мъж!" – писа Монтел в социалните мрежи с нескрито възмущение.

С известния тв водещ и актьор Монтел Уйлямс

Годините минават, идва 2010 г., когато Камала Харис е избрана за главен прокурор на щата Калифорния, в правните среди тръгват и първите приказки, подкладени добре и от медиите, че я очаква сериозна и в същото време приказна политическа кариера. Но има едно препятствие пред нея, което в пуританска Америка и особено когато иде реч за жена, при това цветнокожа, на практика е непреодолимо. Въпреки заемания висок пост, на който е уважавана заради професионалните си и стойностни човешки качества, Камала няма законен съпруг, няма и деца. И, изглежда дала си ясна сметка, че благоприятните за развитието ѝ ветрове могат изведнъж да секнат поради зависещи само от нея причини, някъде към 2012 г. тя започва да си търси усилено съпруг, при това добър и поне на нейното професионално и интелектуално равнище. Задачата не е лесна, тъй като главната прокурорка на такъв важен американски щат като Калифорния не само че е вече на 48 години, но се движи с охрана, не може да посещава свободно ресторанти, барове и фитнес-зали, където е бъкано с единаци, камо ли да започне да си търси половинка във вече доста популярните сайтове за запознанства.

И тогава Камала моли няколко верни приятелки и колежки да се поогледат и те около тях, за да ѝ помогнат да си намери мъж на ниво. Не след дълго една от тях – авторитетна съдийка и дружка, произнася пред главната прокурорка името Дъглас Емхоф - добър адвокат на нейните години, специализирал се в защитата на авторски права в медиите, спортна натура, не пуши и пие малко, стопроцентов евреин е със семейни корени в Полша, разведен и баща на момиче и момче вече гимназисти. Тоест мъж на място, здрав, прав, корав и много симпатичен, който на всичко отгоре може да осигури на евентуалната бъдеща президентка на САЩ цяло семейство с две отгледани деца за чудо и приказ, и да вдигне от раз бариерата пред кариерата.

Интересното е, че като всяка жена, да не казваме стара мома, Камала е недоверчива и когато нейната дружка-съдийка ѝ казва, че може да им организира среща в нейния дом, за да се запознаят, тя отказва. Но моли приятелката за телефонния номер на Дъглас, за да му се обадела евентуално, ако решала някой ден и го получава. Не минава много време и двамата се запознават, обаче първо „на тъмно“ – ами Камала звъни на Дъг и след като се представя, казва на бъдещия си съпруг, че могат да се видят, но само ако той има сериозни намерения. Така поне твърдят медиите край Потомак, Мисисипи и по източния и западния бряг на САЩ, като добавят, че Дъглас приема предизвикателството на пожеланата по-здрава връзка. Уверява събеседничката си от другия край на жицата, че точно това търси и той, още на другия ден се срещат и най-важното - харесват се.

Мъжът до нея е Дъглас Емхоф - добър адвокат, специализирал се в защитата на авторски права в медиите.

Тук започват перипетиите на Камала покрай запознаването ѝ с дъщерята Ела и сина Коул, с които бъдещият благоверен живее под един покрив в Лос Анджелис след развода си през 2008 г. с холивудската продуцентка на документални филми и тяхна майка със скандинавско потекло Керстин Макин. Просто свръхрешителната в храма на Темида прокурорка дълго се колебае, преди да се срещне с тях – опасява се, че двамата тийнейджъри няма да я приемат като „втора майка“, а това може да провали нейните съвсем искрени намерения да създаде истинско семейство, та макар и със заварени деца.

За официалния си дебют в дома на Дъглас, Ела и Коул Камала се подготвя дълго с куп освежителни и подмладяващи процедури, а когато най-после се запътва натам, кара шофьора си да спре в топ-сладкарницата на Лос Анджелис. Купува богато украсена шоколадова торта, тъй като според Дъг Емхоф наследниците му си падали точно по такъв сладкиш. В просторния дом на адвоката по авторски права явно очакват гостенката, всички са облекли новите си дрехи, но когато влиза с прословутата си щедра усмивка и обявява подаръка си, Ела и Кроул не му обръщат внимание – казват ѝ, че са... на диета! Изглежда таткото скръцва със зъби, тъй като Кроул все пак подхвърля, че може да опита парченце от тортата, за да не обидел гостенката, но на другия ден, на закуска. Обстановката е напрегната, малко след това обаче ни в клин, ни в ръкав, Ела я пита могат ли с брат си да я наричат „Момала“? И когато среща ококорения поглед на Камала, усетила може би някакъв подигравателен заряд в питането, петнайсетгодишното тогава момиче я изважда набързо от конфузната ситуация. Ами, обяснява ѝ, че с брат ѝ предпочитали да се обръщат към нея с това име, тъй като то било най-доброто „нежно събирателно“ от „Мом“ /мама на английски – бел.кор./ и Камала. Освен това те не харесвали използваната често в САЩ за обръщение към „втората майка“ дума „степмом“, тоест „мащеха“. На всичко отгоре според Ела „Момала“ било много близко до „мамале“ – думичката на идиш за обръщение към доведена родителка. Камала се съгласява веднага да бъде занапред „Момала“, а ледът е разчупен, може би веднъж завинаги.

С децата на Дългас - дъщерята Ела и сина Коул.

„Те бяха умни, талантливи, забавни деца, които израснаха като невероятни възрастни. Аз навремето вече бях влюбена в Дъг, но мисля, че бяха Коул и Ела, които ме привлякоха окончателно в семейството." – казва неотдавна в интервю Камала Харис. Другото обстоятелство, което изиграва решаваща роля за последвалата през август 2014 г. сватба на Дъг Емхоф с Камала Харис, е отношението към нея на истинската майка на двамата тийнейджъри Керстин Макин. Тя е удивена от грижите към децата ѝ на мащехата, сприятелява се с нея, като започва самата тя да я нарича „Момала“ и пожелава да стане барабар с новото си домочадие част от „разширено семейство“ на Дъг. Керстин е и първата дама, която я защитава след „котаранската изцепка“ на Джей Ди Ванс: „Камала е любяща, внимателна, гордо защитаваща семейството си и винаги присъстваща с много грижи до децата ни. Обичам нашето смесено семейство и съм благодарна, че тя е част от него." – написа Керстин Макин в социалните мрежи.

Мъжът до Камала я подкрепя в кариерата.

Но, да се върнем малко назад – времето си тече, през 2016 г. Камала Харис е избрана за сенатор от щата Калифорния, а през 2020 г. и за вицепрезидент. Междувременно успява да изучи и доведените си деца, като Коул завършва право като нея и баща си, а днес е съдружник в правна кантора, защитаваща интересите на продуцентските къщи на няколко известни холивудски звезди, начело с Брат Пит. Неотдавна той навърши 30 години, ожени се за дългогодишната си приятелка и вече направи родителите си съответно баби и дядо. А 25-годишната сега Ела Емхоф е възпитаничка на престижния калифорнийски институт „Parsons School of Design“, собственичка е на известна марка за трикотажни изделия и има договор за модел с прочутата агенция „IMG“, която представлява също така топ-манекенките Джиджи и Бела Хадид, Жизел Бюндхен и др. 

Типично момиче от Ню Йорк, Ела вече е дефилирала за световни брандове като „Miu Miu“, „Balenciaga“, „Proenza Schouler“ и др. Появи се и на сцената на конвенцията на демократите в Чикаго през юли, за да подчертае ангажимента на номинираната за президент „Момала“ към правата на ЛГБТ-общността – кауза, към която Ела е особено чувствителна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения