Камионите без „малус“ за превишена скорост

Хванатите в нарушение тираджии ще плащат повече за собствения си автомобил

Полицата до два пъти по-скъпа за автобусите

Цената на задължителната застраховката “Гражданска отговорност” за камиони над 12 тона и за автобуси с над 8 места няма да нараства, ако през предходната година те са били снимани с превишена скорост по родните пътища. Като има допълнително изискване камионът или автобусът да са регистрирани на юридическо лице. Това предвижда наредбата на Комисията за финансов надзор за въвеждане на системата “бонус-малус”, която е пусната за обществено обсъждане. По-висок рисков клас на фирмените камиони ще се дава, само ако с тях е причинена катастрофа и са нанесени щети. Но ако камионът или автобусът са собственост на едноличен търговец или на обикновен гражданин, цената на “Гражданска отговорност” ще нараства не само за причинени щети при катастрофа, а и при получаване на фиш за превишена скорост, предвижда наредбата. По същия начин цената на полицата за личните автомобили на гражданите също ще нараства и за причинени щети, и за административни нарушения като превишена скорост.

Рисковият клас на хванатия с превишена скорост шофьор на камион обаче ще се повишава. Така тираджията ще трябва да плати по-висока цена за “Гражданска отговорност” за личния си автомобил, дори рядко да го кара и да не прави никакви нарушения с него, а по цял ден да е зад волана на камиона. За да ползва “бонус” от цената на полицата обаче камионът не трябва да е причинявал щети и не трябва да е хващан с превишена скорост.

Има и още една съществена разлика между камионите и колите. Цената на “Гражданска отговорност” за камиони над 12 тона и автобуси с над 8 места ще може да намалява до 80% и да нараства до 190% от базовата цена според рисковия клас на превозното средство. Докато цената на полицата за коли ще се движи в по-широки граници от 75% до 400% от базовата.

Коментари

Задължително поле