Канадски парашутист е загинал по време на учението на НАТО край Чешнигирово

Трима американци са пострадали при нощните полети

Канадски парашутист е загинал тази нощ по време на военното учение по линия на НАТО "Swift Response 19" край Чешнигирово. При учебния десант са пострадали още трима американски военнослужещи.

Канадецът е скочил от един от военните самолети, участващи в учението, но поради технически причини парашутът му не се е отворил, съобщава TrafficNews. Американците са пострадали също при скока, тъй като са били близо един до друг. Те са с фрактури на крайниците и са настанени в УМБАЛ „Свети Георги“.

Случаят е поет и се разследва от военна полиция.

"Води се разследване за смъртта на военнослужещия по време на въздушно-десантното учение, ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа", потвърди подполковник Виолина Вълева от международния пресцентър на учението. „Наистина има загинал военнослужещ, който не е български гражданин, и още трима ранени военнослужещи, на които им е оказана медицинска помощ",добави тя.

Подполк. Вълева отбеляза, че ръководител на учението е Командването на сухопътните сили на САЩ, които тепърва трябва официално да потвърдят тази информация, тъй като българската страна не е оторизирана да дава повече информация, дори за народността на загиналия и пострадалите парашутисти.

В международното въздушно учение по линия на НАТО "Swift Response 19" участват 500 военнослужещи и множество летателни апарати. Става въпрос за въздушно-десантна операция в реални условия с десант на парашутисти и спускане на техника от въздуха. Тя е част от мащабното натовско учение "Black Sea/Balkans Regional Exercises 2019".

В него ще тренират военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Македония и Украйна, общо до 8 000 души, до 1 200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства.

Учението беше планувано за вечерта на 16 юни, но беше преместено с един ден. Цяла нощ над града са прелитали самолети. Като много пловдивчани се оплакват от силния шум, от който не са можели да заспят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България