Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Капанът срещу Банско заложен от Тома Белев преди 13 години Лично бившият шеф на ПП „Витоша“ забранил строителство на нови и разширяване на съществуващи писти и съоръжения в ски зоната в Пирин

Участниците в основния екип, разработил действащия план за управление – вижда се за какво е отговарял точно Белев - „Управленска структура, режими и норми“. Отдолу са имената на швейцарските консултанти.

„На цялата територия на Национален парк „Пирин“ се въвеждат следните допълнителни забрани: строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения“. Дословно това е записал Тома Белев в стария, но още действащ план за управление на Национален парк „Пирин“.

През 2004 година Белев е участвал в написването на плана, като е разработил лично частта „Управленска структура, режими и норми“, показа проверка на „Труд“.

Именно тази наложена от него забрана до днес спира развитието на зимния туризъм в ски зона „Банско“.

Истината и фактите

В другата част от плана – „Зониране“, която е разработена от бившата заместничка в дирекцията на Природен парк „Витоша“ Добромира Димова, за „Зона за туризъм“ са определени 895.1 хектара, което представлява 2.2 процента от територията на НП „Пирин“. Отделно има предвидена зона за сгради и съоръжения от 218.8 хектара. Това прави общо 1114 хектара. Тази площ съвпада с тази на Концесията, като и двете зони са определени на базата на Териториалния устройствен план на община Банско от 2001 година. Тоест няма никакво разминаване в площите, включително и при тези, които са разработвани от Тома Белев и неговите приближени. Част от тази площ, в размер на 1078 хектара, е определена от ЮНЕСКО за развитие на зимен туризъм и ски спорт. Съгласно плана за управление на НП „Пирин“ в Зоната за туризъм са позволени пешеходен туризъм, отдих, езда, колоездене и СКИ.

През 2013 година община Банско предложи отпадане на забраната, писана от Тома Белев, но само за Туристическата зона и за зоната за сградите и съоръженията, чийто общ размер е 1114 хектара. На останалата територия на НП „Пирин“ в размер на 97.2%, забраната продължава да действа. Основната идея на вносителите от местната управа на курорта бе да се разреши развитието на зимния туризъм там, където е позволено съгласно плана за управление и позволено от ЮНЕСКО.

Тогавашният министър на околната среда и водите Нона Караджова, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, свика Висш експертен екологичен съвет, който одобри предложението на община Банско. Няколко дни след този акт кабинетът „Борисов 1“ подаде оставка и процедурата по изменението на плана не бе довършена.

Следващите правителства не я продължиха с обяснението, че в момента се разработва нов план за управление на НП „Пирин“, но към края на 2017-а този документ е в съда, обжалван от зелените и ще бъде приет най-рано след три години. Така е постигната целта на обжалването на еколозите – да остане в сила сега действащият план, съдържащ наложената от Белев забрана. Затова община Банско поиска от сегашния екоминистър Нено Димов да довърши започнатото от предшественичката му Нона Караджова. Според премиера Бойко Борисо частичното изменение ще се гледа на заседанието на Министерския съвет на 28 декември. След като то бъде прието, ще се даде възможност най-накрая да се внесе инвестиционно намерение с точните трасета и показатели за изграждане на втори кабинков лифт. Така ще бъде решен проблемът с огромните опашки пред подстанцията на сегашното съоръжение, което няма капацитета да качи всички желаещи до пистите на зимния курорт. За тези процедури е необходима около година, а след това трябват още 12 месеца за изграждането на лифта. Така, след 2 години, Банско може да има втора кабинкова линия.

Историята и заблудите

Планът за управление на Национален парк „Пирин“ е приет от Министерския съвет на 6 август 2004 година и е обнародван в Държавен вестник на 20 август.

В изготвянето на действащия план е участвал и Тома Белев в качеството му на директор на Дирекция на Природен парк „Витоша“. Въпреки че към същата 2004 година Белев е държавен служител, той е включен в разработването на частен проект, каквото е създаването на плана за управление. Изключително смущаваш факт е, че този план е изработен с финансовата подкрепа Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, а като консултанти са включени и двама швейцарци – Пиер Галанд и Питър Хислер.

Още тогава под влиянието на двамата чужди експерти и на Тома Белев е включен текстът със забраната, който блокира бъдещото развитие в ски зона „Банско“.

Горната фактология и приложените факсимилета от плана показват много ясно, че в продължение на над 10 години зелените лъжат и манипулират. Лъжите са видни най-вече от приложените данни за площта на ски зоната, която е 1114 хектара, а не както зелените твърдят, 99 хектара.

В случая е заблуден тежко и премиерът Бойко Борисов и то не само за площта, а относно възможността за внасяне на проект за втора кабинка.
Той е подведен от зелените, които обясняват, че в частичното изменение няма проект за втора кабинка. Това е така, но има своето обяснение. Защото в мига, в който в МОСВ влезе такъв проект, без да е паднала забраната, от ведомството ще отговорят на концесионера с едно изречение – „Вашият проект е недопустим, защото съгласно действащия план за управление, на цялата територия на Национален парк „Пирин“ важат следните допълнителни забрани: строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения“.

Още един тарикатлък, който замислят зелените: да предложат в изменението на сега действащия план да се включи конкретен текст, който разрешава изграждане на втората кабинка. Но това ще противоречи на плана, което те знаят много добре и след това ще имат възможността и веднага ще обжалват в съда предложената промяна. Така еколозите ще забатачат и това изменение, както правят и с новия план.

Засега те успяват да заблудят министър-председателя Борисов, който заявява, че ако има проект за втори лифт, лично ще бъде вносител на точката за изменението на действащия план. Проблемът, който не е обяснен на премиера е, че изменението е преди проекта, всичко останало е незаконно. Въпросът е кой има интерес зелените лъжи да бъдат възприемани като истина от официалните власти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Много по добро е от седерастите в зората на демокрацията, че и по късно…

  2. Като давате пример с лошата Швейцария, която не ни мисли добро, защо не погледнете какви къбинки строят там – за по 12-15 души, а не като нашите за 6 човека. Юлен да демонтират старата къбинка и да построят нова за по 15 човека, а не да реват за нова къбинкова линия. Цеко Минев и ПИБ имат много пари, как не са се сетили до сега.

  3. Като давате пример с лошата Швейцария, която не ни мисли добро, защо не погледнете какви къбинки строят там – за по 12-15 души, а не като нашите за 6 човека. Юлен да демонтират старата къбинка и да построят нова за по 15 човека, а не да реват за нова къбинкова линия. Цеко Минев и ПИБ имат много пари, как не са се сетили до сега.

    1. Може би защото планините им са високи и ръбести… а и у нас три от четири женски ще ревнат, че ги е страх?!

  4. Тома е голям хитрец, отдавна е ясно. Върти си схемичките, а после се изкарва мъченик. Ясен ми е.

  5. Не е ли конфликт на интереси да отговаряш за парк Витоша и да даваш акъл като частен консултант за друг парк Пирин?

  6. Тома Белев е човек, който и майка си ще продаде за пари, и за пари може да направи на всекиго мръсно, а това с Банско и втория лифт е поредното доказателство.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.