Карадайъ внесе законопроект за забрана на износа на петролни продукти от „Лукойл“

Мустафа Карадайъ

ДПС се оказаха единствените евроатлантици в НС

Насред спорове, продължаващи вече няколко седмици дали „Лукойл“ може да изнася преработените у нас продукти към страни от ЕС и така реално да заобикаля евросанкциите срещу Русия, ДПС се оказаха единствената партия в НС с ясна евроатлантическа позиция.

Законопроект, забраняващ изрично износа на петролни продукти от „Лукойл“ към трети страни, внесе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с депутати от движението. С него се въвежда и ясен режим на облагане, както на внесените продукти, така и на преработените. В това число и режим за внасяне на задължителната временна солидарна вноска в размер на 33% от генерираните свръхпечалби, предвидена с Регламента на ЕС от 6 октомври, приет за битка с високите цени на енергията. Ако бъде одобрен от Народното събрание, законът ще влезе в сила на 5 декември, когато влиза в сила и новият пакет санкции на ЕС, предвиждащ пълна забрана за внос на руски нефт на територията на страните-членки. Проектът реално слага край на продължителните дебати дали дерогацията на тази забрана, която получихме от Брюксел, дава възможност от страната ни към други държави да се изнасят вече преработени от „Лукойл“ продукти или не.

Въпреки неколкократните предупреждения от страна на говорители на ЕК, че дерогацията не предвижда такава възможност, служебният кабинет обяви през последните дни, че ще води допълнителни разговори с представители на Европейската комисия, за да се изясни този въпрос. Тезата, че той е спорен, заеха и от „Лукойл“, които обещаха внасянето на повече данъци в хазната ни, но срещу условието да могат да изнасят продуктите си навън. Това обаче би било заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Русия – вратичка, която от ДПС затварят с проекта си, слагайки край и на спекулациите, разпространявани от медии под контрола на енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев и управлявания от него кръг „Капитал“.

Поредната спекулация, пришиваща ДПС към „лобито на руската „Лукойл“ бе в сряда в уж независимия, но всъщност пряко свързан с кръга „Капитал“ сайт „Медиапул“. Абсурдът в ситуацията е, че сайтът не даде никакви доказателства за връзка между движението и интересите на руската корпорация, каквито и реално няма. За да имитира такива обаче се позова на изказване на депутата от движението Рамадан Аталай, обявил на заседанието на енергийната комисия в понеделник, че ДПС има подготвен законопроект, който ще внесе. Става въпрос за същия проект, депозиран днес, в който в чл. 7 е записана изрична забрана за износ и с който реално се разобличава поредната манипулация, продуцирана от кръга „Капитал“. По този повод самият Карадайъ, на брифинг в НС, обяви: „Това е поредната лъжа по адрес на ДПС от "кръга на лъжата". В публикацията на лъжците вчера в 19:06 ч. твърдят, че сме подкрепяли износа на нефтени продукти въпреки европейския регламент и дерогацията за нас“.

Манипулацията на „Медиапул“ далеч не е първата, в която издание от кръга „Капитал“ се опитва изкуствено да пришива етикета „руски връзки“ на ДПС. Въпреки факта, че движението е единственото, което от началото на Прехода досега винаги е бранело евроатлантическата линия на поведение на страната ни. Законопроектът, внесен днес, е поредният пример за действие от страна на ДПС, чиято цел е защитаване на интересите на България и гражданите й, както и на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари