Предупредителен код за ниски температури в 12 области утре

Мадуро прекъсна дипломатическите отношения с Колумбия

20 хиляди протестират пред казармите на Националната гвардия в Каракас

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Премиерът Борисов на среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави

Цветанов в Благоевград: ГЕРБ трябва да показва предимствата на ЕС, а не да говори като БСП

Хуан Гуайдо: Високопоставени чиновници на Мадуро са избягали в Турция

Алберт Попов: В България и стените помагат, надявам се да зарадвам публиката

Паргов: Крайният срок БСП да се върне в парламента е 27 май

Сърби кандидатстват за прием в армията на Косово

Полицаите, пострадали при ареста на 17-годишен таксиджия: Законът трябва да ни защитава повече

Хамид Хамид: ДПС остана единствената опозиция в парламента

Ябълките са естествен щит срещу болестите Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Нормализирано е движението на влаковете по направлението София-Мездра

ГЕРБ: БСП не е искала по надлежния ред залата в Община Видин

Каракачанов: Субсидиите на партиите трябва да имат таван

Красимир Каракачанов

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов смята, че в рамките на настоящия парламент няма да бъде излъчено ново правителство. Това прогнозира той пред „Дарик“.

„Според мен няма да има правителство, след като е явно, че настоящият премиер в оставка Бойко Борисов няма да е министър-председател на едно ново правителство“, каза Каракачанов, като се позова на думи на финансовия министър в оставка Владислав Горанов. „Той е дисциплиниран министър. Той каза „Сигурен съм, че Борисов няма да бъде премиер, следователно и аз няма да бъда министър“. Така че няма смисъл. Ако ще се носи отговорност, трябва да се носи отговорност. Ако няма да се носи отговорност, да приключваме тази година с нерешителността и да вървим на нови избори“, каза Каракачанов.

По думите му несериозно звучи аргументът да се състави правителство, за да се удължи животът на настоящия парламент, така че да се промени изборното законодателство заради мажоритарния вот.

Обединените патриоти са против мажоритарни избори. Каракачанов коментира, че освен 2.5 млн. души, които подкрепят мажоритарна избирателна система, при 6.5 млн. души с право на глас, има и други 4 млн. души, които не са подкрепили въвеждането на тази система.

„Имаше такива като мен, които не гласуваха за този референдум. Защото аз не искам да участвам в подобни популистки игри. Това е чист популизъм. Да поставяш въпрос за мажоритарна избирателна система като панацея – че това ще реши проблемите в обществения живот и в икономиката, здравеопазването и какво ли не, това не е вярно, това е лъжа. Няма да ги реши“, каза Каракачанов.

Според него германската избирателна система, която обединява елементи от мажоритарния и пропорционалния вот, е добра и за страната ни.

По отношение на въпроса в допитването за задължителното гласуване, лидерът на ВМРО посочи, че тази опция вече е съществувала в закона, когато е произведен референдумът.

По въпроса за субсидиите на политическите партии съпредседателят на ПФ каза, че от неговата формация при гласуването на държавните бюджети за предходни години, са внасяли предложения за намаляване на субсидията наполовина. Патриотите искат субсидията за партиите да има и таван.

По думите на Каракачанов идеята за нула лева партийна субсидия, която премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ лансира, също е несериозна. „Много е лесно да кажеш нула лева, след като девет години си прибирал милиони субсидии и имаш едни пари на сметка спестени“, каза Каракачанов.

На въпроса дали за политическите партии трябва да важи правилото, което важи за всички останали институции – след като им останат пари в края на годината, тъй като не са им трябвали, за да развиват дейност, да ги връщат в бюджета, лидерът на ВМРО подкрепи подобна идея. Това са обществени пари, дадени за обществена дейност, а не за лихварство, отсече той.

„Ние го бяхме предложили: намаляване на субсидията дотолкова, доколкото партиите да могат да функционират. И таван на субсидията“, каза Каракачанов. Той посочи, че в миналия мандат ГЕРБ са вземали по 20 млн. лв. партийна субсидия на година, ВМРО, преди да бъдат в коалицията Патриотичен фронт, са вземали около 600 000 лева годишно. Затова според Каракачанов трябва да има таван – до три милиона или до два милиона лева годишно, а каквото партиите не похарчат, в края на годината да го връщат. Това според лидера на ВМРО е разумният дебат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.