Карантината в Гърция пада от днес, отвориха и граничен пункт Маказа

Снимка: Архив

От днес 19 април Гърция премахва карантината за влизащите гости от ЕС на територията на страната. Премахването на седемдневната карантина след влизане в страната ще важи и за гражданите на САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства.

Изискването за туристите, както и за гръцките граждани е да притежават отрицателен ПСР тест или да са ваксинирани, като втората игла трябва да е направена не по-късно от 14 дни. Гърция ще признава всички ваксини, без изключение.

От днес се отваря и граничен пункт Маказа-Нимфея за леки автомобили.

Промените са обнародвани в Държавен вестник.

На граничните пунктове избирателно ще се извършва бърз тест за коронавирус.

От днес се разрешават и международните полети към летищата на островите в страната.

Туристическият сезон в Гърция започва официално на 14 май. Хит за туристите са малките гръцки острови, рекламирани като „места без Covid-19“, където са имунизирани всички жители. Там хотелите са резервирани до края на летния сезон.

Гръцките власти обсъждат отваряне на заведенията, за да не се събират голям брой младежи на обществени места. Това стана, след като бе отчетена вълна от неподчинение на младите хора в Гърция срещу карантината и мерките. По площадите и парковете вечер се събират хиляди млади хора, като полицията не може да ги разпръсне.

Епидемиолозите предлагат да се отворят заведенията, където ще се спазват наредбите за дистанция и маски.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа