Кардиологът д-р Гини Сингх пред „Труд nеws“: И ниското кръвно може да предизвика инсулт в жегите

Не съм привърженик на аюрведа, но тя действа при някои заболявания

Българинът бяга от профилактиката, затова е болен

Необичайно горещото лято с продължителни периоди от над 35 градуса предизвика безпокойство сред пациенти и кардиолози. Прогнозите са, че топлото време ще продължи и след средата на септември. Дали обаче затварянето в хладните стаи с климатици е начинът да се справим с жегата и да останем здрави? Повечето хора смятат, че най-голям риск има за хората с хипертония, но се оказва, че и тези с ниско кръвно са изложени на огромен риск. Как да се предпазят пациентите от инфаркт и инсулт в горещините, разказва кардиологът д-р Гини Сингх.

- Д-р Сингх, свидетели сме на необичайно дълги периоди от горещи дни. Как това влияе на сърцето както на болни, така и на здрави хора?
- При всяка една температура над 30 градуса се получава разширяване на кръвоносните съдове. Това е компенсаторен механизъм на организма за охлаждане, за засилване на кръвообращението и води до потене. Това води до губене на течности, загуба на минерали и микроелементи, което смъква артериалното налягане. Човек се чувства замаян, чувства жажда, понякога изпитва световъртеж, може даже да припадне.

- Вероятно засяга повече хората с високо кръвно налягане?
- При тях се получава сърцебиене, което води до сърдечни аритмии, които ако са силни водят до инсулт или инфаркт. Така че и двете състояния са опасни – и рязкото понижаване на кръвното налягане при здравите хора и аритмиите при хипертониците.

- А как човек може да си предпази сърцето в тия горещини? Всеки ходи на работа, излиза на улицата при над 30 градуса?
- Първото, което трябва да направи е да се охлажда. Но това не трябва да е рязко, а до 10 градуса разлика от температурата навън. Ако в помещението, в което седи, има климатик, разликата с външната температура не трябва да е голяма. Второто е храната. Трябва да се набляга на плодове и зеленчуци и да се избягват високи протеини. Задължително е да се пият минимум 2 литра вода. И когато човек получава сърцебиене, най-добрият вариант е да отиде на сянка.

- Кои хора са най-уязвими при горещините?
- Хората със сърдечна недостатъчност и с исхемична болест на сърцето най-силно се влияят от високите температури. Сърдечната недостатъчност  е състояние, което се наблюдава тогава, когато сърдечният мускул не изпомпва достатъчно кръв за нуждите на тялото. Това може да доведе до сериозни усложнения, тъй като всяка клетка на тялото се нуждае от достатъчно кислород и хранителни вещества, намиращи се в кръвта. В днешно време сърдечната недостатъчност засяга милиони хора в света, като броят им нараства прогресивно. Състоянието може да засегне както възрастни, така и деца. В терапията на тези пациенти почти винаги има диуретик, който изхвърля водата от организма им. Изпотяването допълнително лишава организма от минерали и микроелементи, човек се обезводнява. Кръвното пада много, а това е предпоставка за последващ исхемичен инсулт. Много хора смятат, че високото кръвно е единственият фактор, който води до инсулт, но това не е така.  Ниското – също.

- Как се лекува сърдечната недостатъчност?
- За съжаление сърдечната недостатъчност няма лечение. Определени методи обаче могат да бъдат използвани за овладяване на симптомите и стабилизиране на състоянието на пациента. Подходящото лечение зависи от вида и тежестта на сърдечната недостатъчност. Обичайните групи лекарства предписвани на пациенти с това състояние са АСЕ инхибитори за разширяване на кръвоносните съдове и лечение на високо кръвно налягане и бета-блокери за намаляване на натоварването на сърцето.

- Как човек може да разбере, че има сърдечна недостатъчност?
- Симптомите са много – задух, замаяност, учестено сърцебиене, отоци в крайниците,
Загуба на апетит, характерна кашлица. Но пациентите не бива сами да си слагат диагноза, това е опасно. Още повече при сърдечната недостатъчност, която може да бъде хронична, но и остра, която се развива внезапно и изисква незабавно третиране, защото може да е животозастрашаваща. Причините за тази болест за няколко – инфаркт, коронарна артериална болест, високо кръвно, аритмии, вродени пороци на сърцето и др. Рискът нараства в възрастта при хора над 55 г., като по-често страдат мъжете. Хората трябва да търсят незабавно лекар при първите симптоми, защото болестта може да доведе до бъбречна недостатъчност, вода в белите дробове, увреждане на черния дроб и дори внезапно спиране на сърцето.

- Вие споменахте, че резултата от горещините може да бъде аритмията. Тя животозастрашаваща ли е?
- Аритмията представлява нарушения в сърдечна честота, която нормално е от 50 до 100 удара в минута. Аритмиите се появяват при нарушение в сърдечния ритъм и могат да са признак за сериозно заболяване, но пък могат и да са временно състояние. За съжаление, анормалният сърдечен ритъм се случва често, при това на хора от всякакви възрасти – както на млади хора, активни спортисти, така и на пациенти на възраст. Сред най-честите аритмии са преждевременните камерни контракции, които се срещат при хора и без сърдечно заболяване. Това е пропуснатият сърдечен ритъм, който всички ние понякога преживяваме. При някои хора това може да бъде свързано със стрес, прекалено количество кофеин или никотин или твърде много упражнения. Но понякога състоянието може да бъде причинено от сърдечни заболявания или електролитен дисбаланс. Хората, които имат редовни преждевременни камерни контракции или симптоми, свързани с тях, трябва да се посъветват с кардиолог. Въпреки това повечето пациенти с този тип аритмия рядко се нуждаят от лечение Не подценявайте това състояние – то може да е безопасно, но може и да причини сериозни здравословни проблеми, ако не се вземат мерки.

- Защо България е на едно от първите места в Европа по сърдечно-съдови заболявания?
- В България най-големите фактори, водещи до сърдечно-съдови заболявания, са стресът и начинът на живот. Огромна роля играе и това, че няма профилактика. Никой не обича да ходи на лекар, ако се чувства здрав, за да бъде прегледан поне веднъж в годината и да е спокоен. Един от нашите преподаватели – проф. Асен Гудев, казваше, че адекватните профилактични прегледи на цялото население намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. В момента върви кампания от Дружеството на кардиолозите в България специално за това – да се предпазим от сърдечно-съдов риск. Основният риск от сърдечни заболявания е липсата на адекватна превенция.

- Винаги ли сърцето дава индикации, че нещо не е наред и защо българинът така неглижира здравето си?
- Винаги има симптоми. Например главоболие, замайване, високо артериално налягане. Що се отнася до това, че българинът не обръща внимание на здравето си, така е в много страни, като изключим развитите – Франция, Германия, САЩ и т.н. Там има по-различен механизъм и начин на живот. Но при нас болният получава веднага консултация при специалист, докато там това отнема повече време. Те трябва да чакат за среща със специалист поне 5-6 месеца. И въпреки това българинът не се възползва достатъчно.

- Могат ли някакви силни емоции да разболеят сърцето?
- Емоциите винаги имат влияние не само върху сърцето, но и върху психиката, всичко е взаимосвързано. Стресът води до неадекватен сън, до умора на организма. Голяма роля имат и неправилният начин на хранене, употребата на алкохол и цигари. Затлъстелите хора например са по-застрашени от сърдечно-съдови заболявания. Това се отнася и за прекалено слабите. Радостното е, че през последните няколко години българинът е намалил пушенето.  

- Каква е ролята на спорта при сърдечно-съдовите заболявания? Много хора ходят на фитнес, това може ли да претовари сърцето?
- Всяко едно нещо трябва да бъде в определени граници. Екстремното натоварване, както и липсата въобще на физическо натоварване, не са добър вариант.

- Имате ли наблюдения за разликите между българските и индийските пациенти?
- Не съм работил с индийски пациенти и не мога да отговоря на този въпрос.

- Когато пристигнахте в България, предполагахте ли, че може да останете да живеете тук?
- В началото не исках да остана в България. Баща ми има собствена клиника в Индия и  смятах да работя при него. Но срещнах съпругата си по време на специализацията, влюбих се и останах тук с нея. Нито за секунда обаче не съм съжалили за това. Мъчно ми е за близките, разбира се, на всеки човек му липсва собствената страна, но не съжалявам. Баща ми също ме подкрепи и уважи решението ми.

- Индия е известна с аюрведата. Вие как се отнасяте към това традиционно за страната ви лечение?
- Аз не съм привърженик на аюрведата, но има някои неща, които много добре действат при някои заболявания. Но ще се отнася до сърдечно-съдовите заболявания, аз съм фен на традиционната медицина. Баща ми е лекар, който е завършил и аюрведа, и съвременна медицина. Той работи и по двата начина.

- Баща ви какъв съвет ви даде, когато решихте да наследите професията му?
- Аз станах лекар заради него. Откакто се помня съм свидетел на една и съща гледка. Клиниката му е на 150-200 метра от къщата ни и баща ми ходи дотам пеша. Виждах непрекъснато как хора го спират и му благодарят за грижите, които той полага. И когато видях какво уважение имат хората към лекаря-специалист се запалих и аз да тръгна по стъпките му, това стана мечтата ми – да помагам на хората. Решението да тръгна по стъпките на баща си е мое, но той го одобри. Той винаги е бил и досега е зад гърба ми.

- А случва ли се да се съветвате с него професионално?
- Да, случвало се е. Имах един случай, в който пациентка беше с ревматоиден артрит. Той беше прекарал ревматизъм в детска възраст, в резултат на което беше получил сърдечно-съдови заболявания. Жената беше преживяла операция по смяна на клапите, но ревматизмът й се беше обострил. Аз попитах баща си може ли да й се помогне с аюрведа. Той ми даде съвет и имаше ефект.

- Какво мислите за инвазивната кардиология?
- Мога да кажа, че тя е перфектна, особено за поставянето на точна диагноза. Да се уточни колко процента е запушването на съдовете, да се разбере има ли нужда от операция. Аз смятам, че инвазивна кардиология във всички областни градове. Един от най-високите смъртности е тази от инфаркт и е хубаво да има навсякъде възможност да бъде реагирано бързо, това спасява живот. Колкото по-малко време е минало от получаване на болката до пристигането в болница, толкова по-голям е шансът на пациента да оживее.

- Имаше много случаи, когато обвиняваха лекари, че са слагали стендове без нужда, като така са източвали Здравната каса. Това опасно ли е?
- Аз такова нещо не съм виждал. Работил съм в Александровска болница, където винаги се прави коронарография, когато пациентът има индикация за това. Ако няма причина, никога не се е правила. Но това е 100% методика, за да бъде уточнена диагнозата. Аз съм се учил от най-добрите. В България има отлични лекари. И пак ви казвам – има европейски държави, в които, за да получиш адекватно лечение от специалист, трябва да чакаш 5-6 месеца, докато тук това става веднага. Но и хората трябва да имат нагласата за това, че е нужно да се обърнат към лекар. Повечето пациенти се страхуват от профилактичните прегледи, че ако отидат на преглед, ще им бъде намерена някоя болест.

- Вие имате ли приятели в България?
- О, да, тук са вече 24 години – по-голямата част от живота ми, аз съм на 42 години. Когато дойдох да уча тук бях на 18 години. Семейството, приятелите – всичко ми е тука. Защото тук срещнах любовта си.

Нашият гост

Д-р Гини Сингх е роден в щата Пенджаб, Индия. От дете мечтае да стане лекар като баща си, който има клиника. На 5-годишна възраст родителите му го изпращат в едно от най-престижните училища в Хималаите, което е на почти 3000 м. височина. През 2000 г. идва в България като студент в Медицинския университет в София. След завършването заминава за Индия, където работи 6 месеца. След завръщането си у нас специализира кардиология в Александровска болница, където остава години наред. В момента работи в МБАЛ „Люлин“. Женен е за българка, има 2 дъщери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта