Карлес Пучдемон е избягал в Белгия

Отстраненият от длъжност лидер на Каталуния, Карлес Пучдемон, е напуснал Испания и е заминал за Брюксел, обявиха от централното правителство в Мадрид, пише The Independent.

По данни на испански медии, Пучдемон е придружаван от други бивши представители на властите в Барселона. Очаква се групата на бегълците да направи съвместно изявление от белгийска територия по-късно днес.

Междувременно, в социалните медии се появиха спекулации, че Пучдемон възнамерява да потърси убежище близо до България - в Румъния.

По-рано днес испанската прокуратура повдигна обвинение в подбуждане към бунт срещу Пучдемон и други членове на разпуснатото правителство на областта, след като регионалния парламент на Каталуния едностранно обяви независимост от Испания миналата седмица. Главният прокурор Хосе Мануел Маса каза, че бившите лидери, освободени от правителството на Мадрид в петък, са заподозрени в "противодържавна дейност, присвояване на средства и злоупотреба с власт".

През уикенда белгийският министър по въпросите на убежището и миграцията Тео Франкен каза, че каталунският лидер може да потърси убежище в страната.

Франкен произлиза от фламандската националистическа партия "Нов фламандски алианс", която има тесни връзки с каталунското сепаратистко движение. Алиансът се застъпва за независимост на Фландрия, която е част от Белгия.

"Каталунците, които се чувстват политически застрашени, могат да поискат убежище в Белгия. Това включва и президента Пучдемон. Това е 100% законно ", заяви Франкен пред белгийския телевизионен канал VRT.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа