Карлово с ново име, предизборно

НФСБ ще спасява отечеството с езикова реформа

Националният фронт за спасение на България ще спасява отечеството с езикова реформа. Андон Андонов, техен общински съветник в Карлово, иска да бъдат сменени турските имена в района с български.
„Ура!” и „Да живей!” скандират неговите съпартийци.

Обаче знаят ли, че трябва да започнат със самото Карлово. Селището е основано от Карлъ бей, който бил учител на султанските деца. За заслуги през ХV столетие падишахът му дарява това землище. Най-старото построение е Куршум джамия, което Андон с леснина ще преименува на Оловната.

Идат и първите филологически трудности. Как ще преведе Андон на неговия си език поетическата биография на Апостола, която започва така: „Аз Васил Лъвский в Карлово роден, от българска майка юнак аз роден...”
Със замаха на гения патриотът трябва да обърне Карлово в Левскиград. Не е оригинален!

Това се случва още по сталинистко време. Тогава близкият Сопот беше преименуван на Вазовград, а по-далечният Карнобат на Поляновград. Карлово стана Левскиград. Като дете баба ми ни дърпаше ушите на мене и братовчеда: „И да не кажете Карлово, че от милицията глобяват два лева!”

В днешните условия на демокрация пак само глоби ще откажат карловци от думата Сучурум. Водопадът, който е един от символите на града. Предлагаме за Беш бунар наказанието да е двойно. А който му каже Пет кладенци, да получи поощрение от пет лева и пет глътки безплатна вода.

„Никой не е питал българския народ дали иска, дали е съгласен тези имена да се наричат с турски наименования, тези местности, така че бих казах това е нещо, което на нас ни е отнето насилствено и ние сме длъжни да си го върнем...”, пледира Андон Андонов.

Кметът Емил Кабаиванов заяви, че е съгласен с предложението, но трябва да се направи местен плебисцит. „Да обявим общоградско допитване на кои местности биха желали нашите съграждани имената да бъдат сменени и с какви”, уточни той.

Един въпрос виси със страшна сила. Как ще се казва Карлово след изборната промяна?

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари