Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

„Нормандската четворка“ се събира на 9 декември

Българите живеят с 572 лв. на месец Пестим от дрехи и мебели, с 16% нарастват разходите за здраве

Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Тръмп в Лондон на 3 декември

Община Габрово спечели делото срещу местната топлофикация и на втора инстанция

Хазната плаща здравните вноски на 4 млн. души 552 хил. българи не са осигурен, много от тях са в сивата икономика

Министър Петкова: Сигурна съм, че няма да се стигне до нова газова криза

Турция: Няма да се откажем от руските системи С-400

Каролев: Свалиха ми номерата, законът трябва да се промени Има четири хипотези за неправоспособен водач, а се налага една и съща принудителната административна мярка

“Съгласен съм да има глоба, ако книжката на шофьора е с изтекъл срок, но не и 6 месеца автомобилът да не се управлява”. Това заяви вчера икономистът Владимир Каролев. Той обяви, че ще търси парламентарна подкрепа за поправки в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). В събота Каролев бе спрян за проверка край Сапарева баня и когато се оказало, че книжката му е с изтекъл срок, катаджии му свалили номерата на колата.

10-1-1

През септември 2015 г.за първи път бе предложена поправката в ЗДвП, която дава правото да се отнема регистрацията на автомобилите. Това става чрез принудителна административна мярка (ПАМ), наложена наред с глобата от 100 до 300 лв. на нарушителя. Оттогава “Труд” предупреждава за абсурда на тази ПАМ. Въпреки това в 43-то НС бе гласувана ал. 2а на чл. 171, според която за 6 месеца до 1 година остава без регистрация автомобил, чиито собственик шофира без книжка. След изтичане на срока той трябва да ходи да се реди на каналите на КАТ за нови номера.

Дерегистрацията действа от 21 януари т.г. Проблемът е, че има поне 4 хипотези за неправоспособност на водача. 1. Срокът на книжката е изтекъл. 2. Документът е изгубен, унищожен или откраднат. 3. Отнет е заради нарушение. 4. Водачът никога не е ходил на шофьорски курс.
Законът не прави разлика. Нещо повече – в 44-то НС приеха допълнение на ал.2а, което в сила от 29 септември. То гласи, че се свалят номерата на автомобила, каран от шофьор без книжка, независимо кой е собственикът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. И аз искам закона да се промени в моя полза, ама не става…

  2. Не е смешно,и аз съм потърпевш от този парадоксален закон- заради административно нарушение изтекъл срок на валидност се налага техническо наказание…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.