Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Карта на наследството в Черно море чертаят учени

Холандският изследователски кораб Pelagia идва за океанографска експедиция

Комплексни морски археологически проучвания в Черно море, част от които ще бъде съставянето на карта на подводното културно наследство на България, започва научно-изследователският кораб Pelagia (“Пелагия”). Съдът плава под знамето на Кралство Нидерландия и ще извърши океанографска експедиция в родни води с разрешение на Министерския съвет следващата седмица.

Дейностите по нея са свързани с дългосрочен проект (Black Sea Maritime Archeology Project). Археологическите проучвания ще бъдат извършени в югозападната част на Черно море и трябва да обогатят информацията за промените в морското ниво и климата, повлияли върху живота на праисторическите и историческите общества в региона.

“Ще използваме кораба, който разполага с по-дълга сонда, отколкото ние имахме миналата година, и ще направим няколко сондирания на места, на които нашата не успя да пробие”, обясни пред “Труд” археологът д-р Калин Димитров, част от екипа на проекта.

По думите му на дъното на морето с времето се натрупват наноси. “Ако човек може да вземе проба от всички тях, от днешното дъно до скалната подложка отдолу, той фактически ще има много дълъг запис на историческото развитие на това място, запазено в тези наноси”, посочи ученият и допълни, че така може да се види как са се променяли климатът и околната среда в Черно море в дълъг период от време.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.