Карта на наследството в Черно море чертаят учени

Холандският изследователски кораб Pelagia идва за океанографска експедиция

Комплексни морски археологически проучвания в Черно море, част от които ще бъде съставянето на карта на подводното културно наследство на България, започва научно-изследователският кораб Pelagia (“Пелагия”). Съдът плава под знамето на Кралство Нидерландия и ще извърши океанографска експедиция в родни води с разрешение на Министерския съвет следващата седмица.

Дейностите по нея са свързани с дългосрочен проект (Black Sea Maritime Archeology Project). Археологическите проучвания ще бъдат извършени в югозападната част на Черно море и трябва да обогатят информацията за промените в морското ниво и климата, повлияли върху живота на праисторическите и историческите общества в региона.

“Ще използваме кораба, който разполага с по-дълга сонда, отколкото ние имахме миналата година, и ще направим няколко сондирания на места, на които нашата не успя да пробие”, обясни пред “Труд” археологът д-р Калин Димитров, част от екипа на проекта.

По думите му на дъното на морето с времето се натрупват наноси. “Ако човек може да вземе проба от всички тях, от днешното дъно до скалната подложка отдолу, той фактически ще има много дълъг запис на историческото развитие на това място, запазено в тези наноси”, посочи ученият и допълни, че така може да се види как са се променяли климатът и околната среда в Черно море в дълъг период от време.

Коментари

Задължително поле