КАТ се хвали: Новите ни камери засичат до 250 км/ч

Като всяко техническо средство и те дават дефекти, призна главен инспектор Росен Рапчев

Лазерни камери на триноги могат да засичат за скорост до 250 км/ч и са ефективни при снимане на магистрали. Това съобщи главен инспектор Румен Рапчев, началник на сектор “Пътен контрол” на демонстрация край Благоевград.

В опит да опровергае публикацията на “Труд” под заглавие: “Новите камери на КАТ се оказаха катастрофа” , от КАТ извадиха и показа една от 28-те си камери на магистрала “Струма”. Главният инспектор обаче пропусна да отбележи, че в материала пише за “фабричната настройка”, която е за снимане до 130 км/ч. Колкото до твърдението за “невъзможност използването им на автомагистрали”, то е взето от становището на главен комисар Христо Терзийски, писано в първите дни септември.

Рапчев каза още, че само на магистрала “Тракия” край Пазарджик през септември са снимани 850 водачи с превишена скорост, без да уточни с коя камера. Докато в документа, изготвен от най-големия му пряк началник Терзийски пише, че камерите в Пазарджик и Хасково са дефектирали и “не могат да бъда приведени в режим на заснемане”.

Все пак Рапчев доблестно потвърди за посочените в публикацията повреди на камерите в Благоевград, Русе, Разград и Ловеч, както и фактът, че вече са поправени. И отбеляза, че като всяко техническо средство и новите камери на КАТ дават дефекти, но веднага се дават на ремонт и това не ощетява шофьорите. Проблемите за снимането под ъгъл спрямо пътя, или от мост днес не бяха коментирани.

 

Адвокат Петър Славов:

Да се поиска експертиза на устройството

При обжалване на електроните си фишове хората могат да започнат да се позовават на докладните от служители на МВР, които работят с тези камери, за да поискат от съда да назначи техническа експертиза на устройството. Това каза пред “Труд” адвокат Петър Славов, който като депутат в 43-то НС работи по поправките в Закона за движение по пътищата.

“Проблем е, че пътните полицаи вече не прилагат копие от снимката от камерата към самия електронен фиш, но в съда са длъжни да я покажат. Тогава може да се види дали номерът на автомобила е ясно четим, дали не е снимана друга кола, или има друга грешка, която да даде основание за отмяна на електронния фиш”, добави Славов.

Коментари

Задължително поле