КАТ троши 4,8 млн. лв. за 15 тайни автомобила

Обикновените патрулки на КАТ и сега имат камери и микрофони за записване на срещите с шофьорите като антикорупционна мярка. Снимка: Булфото

Цената от 320 000 лв. на кола била заради допълнително оборудване с компютри, камери и акумулатори

Получават парите от фонда за пътна безопасност

Пътната полиция купува 15 високоскоростни автомобила, като е готова да плати по 320 000 лева за всеки от тях, научи “Труд”.

Поръчката е за немаркирани коли, които да патрулират тайно по магистралите и при сигнал да догонват нарушители. Общата й стойност достига 4,8 млн. лв. с ДДС. Все още видът и марката им не са известни, но ако сделката се осъществи, нашите катаджии ще заприличат на колегите си от Дубай, които патрулират с “Ферари” и “Ламборгини”.

Парите за 15-те коли са отпуснати от Фонда за пътна безопасност, в който постъпват платените глоби на шофьорите, снимани с камери.

Решението за покупката е взето от Държавно-обществената комисия за безопасност на движението още през март, но тогава за целта са отпуснати 2 550 000 лв.

През август МВР обявява в сайта си, че събира оферти, като поръчката се състои от три позиции за по пет автомобила - седан, хеджбек и комби. Те трябва с мощност 240 конски сили и да развиват скорост 250 км/ч. Оборудването им се състои от мобилни камери за засичане на скорост, но ще имат камери за аедои и видеозаписи на срещи с шофьорите, каквито сега има в повечето патрулки на КАТ.

С докладна записка от 14 октомври т. г., с която редакцията на “Труд” разполага, директорът на полицията Христо Терзийски пише до вътрешния министър Младен Маринов, че вече са постъпили 6 оферти. От тях се разбирало, че отпуснатата през март сума от 2,5 млн. лв. не е достатъчна. Две от ценовите предложения били само за по 5 автомобила и варират от 1 млн. до 1,5 млн. лв. с ДДС. Останалите четири, които са за всичките 15 коли, започват от 3 800 000 лв. и стигат до 4 817 000 с ДДС. Затова Терзийски предлага да се поискат допълнително 2 250 000 лв., с които сумата да достигне 4 800 000 с ДДС.

На заседанието на държавно-обществената комисия на 11 ноември т. г. искането за допълнителните пари било прието дори без да се гласува с аргумента, че решението за покупката на 15-те коли вече било прието веднъж през март.

На изискванията за мощност от 240 к. с. и скорост от 250 км/ч отговарят доста модели на БМВ, “Ауди”, “Мерцедес”, “Шкода”, КИА и др., обясниха експерти. Друг е въпросът, че още на първия месец, след като МВР ги пусне тайно да патрулират по магистралите, шофьорите ще научат и пуснат във фейсбук не само моделите и цвета им, а и регистрационните им номера. Така “тайната”, за която са потрошени толкова пари, ще трае от ден до пладне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България