Качински: Меркел е виновна за Брекзит

Полша пресметнала загубите от изолацията си при преизбирането на Туск

При Европа на скорости парите ще се концентрират на Запад, казва най-влиятелен политик във Варшава

Лидерът на управляващата консервативна партия в Полша “Право и справедливост” Ярослав Качински заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е виновна за Брекзит и че страната му единствена в ЕС има смелостта да се опълчи на Германия.

В интервю за десния седмичник wSieci той каза, че Полша няма да приеме каквато и да е декларация за ЕС на различни скорости, тъй като това ще означава избутване на страната от ЕС или унизителна втора категория членство. Документ за бъдещето на ЕС се очаква да бъде приет на лидерската среща в Рим на 25 март за 60-годишнината на съюза.

“Европа на две скорости ще означава, че парите ще се концентрират на Запад, като сред причините ще е и необходимостта Германия да плаща повече за покриване на дълговете в еврозоната”, казва депутатът Качински, който е смятан за най-влиятелния политик в страната. “Германците видяха, че трябва да отидат по-далеч, да интернационализират дълговете, като поемат допълнително бреме. Без това може да се разсипе целият ЕС, а еврозоната със сигурност, което не би било добре за Германия, тъй като тя има полза от еврото. По-добре да се плати, отколкото всичко да се разруши. Особено след случилото се. А Брекзит е заслуга на Ангела Меркел”, добавя той.

Според Качински Германия наложила сънародника му Доналд Туск като президент на ЕС за втори мандат, защото чрез него иска да наложи ЕС на две скорости. Той признава загуба в подкрепата за партията му, след като Полша единствена от 28-те членки бе срещу Туск, но каза, че “тази цена била изчислена в разходите”. Качински нарече тази позиция “капитал” за бъдещето, тъй като “държава, която може да се противопостави на всички, включително Германия, е страна от много висок ранг”. “Може би никой друг в Европа не би посмял да направи подобно нещо”, казва той.

Коментари

Задължително поле