300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

32 млн. евро налива Австрия в частни медии

Лекари в Турция тестваха успешно ваксина срещу COVID-19

Лъжат с хапчета за подобряване на зрението Искат 69 лева за хранителна добавка

БГ агнешко, вместо новозеландско тази година

“Квартет” в ислям мажор за американската дипломация Кризата в Катар изправи администрацията на Тръмп пред избор между еднакво близки приятели

В Близкия Изток е горещо и кално. Откакто Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн (известен също като „Квартета“), прекъснаха дипломатическите и икономическите си връзки с Катар дори и медиите се занимават с омаскаряване на една или друга страна. „Квартетът“ обвини Доха в подкрепа на „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ и в подозрително сътрудничество със смъртния им враг – Иран.

Мнозина наблюдатели обявиха, че тези мерки са закъснели, защото струват прекалено много човешки жертви и страдания в региона. Други пък се присмиват, защото дипломатическото настъпление на Саудитска арабия срещу тероризма е като „присмял Хърбел на Щърбел“. Рияд повече от всеки друг в арабския свят насърчава екстремизма в ислямския свят.

Още преди да се появи катарската криза на глобалната сцена, бе ясно, че Вашингтон няма как да се справи с клокочещия от тероризъм и екстремизъм арабски свят, без близко сътрудничество със страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Въпреки това, смесените послания от страна на правителството на САЩ относно катарската криза, показват многоликата и сложна природа на общите обвинения срещу богатия на природен газ арабски емират.

Високопоставени политици и от двете страни на партийното разделение във Вашингтон сочат с пръст към Доха и/или Рияд, представяйки и двете столици за част от проблема. По време на президентството на Барак Обама връзките на Катар с шиитската организация „Хамас“ и със сунитски ислямитски групировки предизвикваха силно осъждане от американските конгресмени като тогавашния сенатор Джон Кери (Демократ от Масачузетс), който бе казал, че „Катар не може да бъде съюзник на САЩ в един ден, а на следващия да праща пари на „Хамас“.

През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини „високопоставени“ политици в Доха, че подкрепят тероризма, както преди това направиха и неоконсервативните тинк-танкове и бившия министър на отбраната Робърт Гейтс.

Миналата година американските конгресмени отхвърлиха ветото на Барак Обама и приеха закона срещу спонсорите на тероризма, който по подразбиране сочеше, че правителството на Саудитска Арабия е имало пръст в атентатите от 11 септември 2001 г. Като кандидат-президент Доналд Тръмп подкрепи закона, а това направи и Хилари Клинтън. Днес обаче бъдещето този закон да изглежда несигурно.
Като пряк резултат от рейда на Рекс Тилърсън в страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, по време на която той заяви, че реакцията на Доха относно исканията на „Квартета“ е „много разумна“. Стана ясно, че американската дипломация продължава да цени Катар като близък американски съюзник и това е очевидно предвид две много важни събития. Катар и САЩ подписаха споразумение за борбата срещу тероризма, когато Тилърсън бе в Доха на 11 юли. Веднага след това Катар закупи американски изтребители на стойност $12 млрд. На следващия ден Тръмп заяви в интервю, че отношения с Катар са прекрасни и САЩ няма да има проблеми с военната си база „Ал Удеид“.

Въпреки ехидните коментари на Доналд Тръмп в „Туитър“ по отношение на Катар, Вашингтон и Доха ще продължат да поддържат близки връзки, а САЩ ще се противопоставя на блокадата на другите си съюзници в региона – „Квартета“.

Дали това антитерористично споразумение ще отмести фокуса към Рияд и към другите столици от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, които обвиняват Доха, че подкрепя екстремизма? Изглежда, че да.
Днес катарците ще могат да твърдят, че спазват стандартите на Вашингтон относно борбата срещу тероризма. Или „Квартетът“ ще бъде поставен под натиск да подпише подобни споразумения, или ще трябва да обяснява причините зад отказа си да направи така. При всички случаи подписването от страна на Доха и Вашингтон на това споразумение ще подкопае усилията на Египет, Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ да убедят САЩ да погледне към Катар през техните очи.

Правителството на САЩ иска да засили антитерористичното сътрудничество и със Саудитска Арабия, и с Катар и възнамерява да побутне Рияд и Доха към помирение. Целта на Тилърсън е да засили позициите на САЩ и на неговите сунитски съюзници срещу „Ислямска държава“, както и срещу засилващата се сила на Иран. Ако дипломатическите усилия за разрешаване на катарската криза се провалят, администрацията на Тръмп тепърва ще има главоболия в Близкия изток. Това ще ограничи и възможностите на Белия дом да постига целите си в региона.

(*Авторът е директор в консултантската компания „Gulf State Analytics“)

Рияд засенчва Доха в екстремизма

„Подкрепата за тероризма от страна на Саудитска Арабия засенчва това, което прави Катар“, това заяви на 12 юли сенаторът републиканец от Тенеси – Боб Коркър, който е и председател на комисията на Сената по външните работи. По-рано през юли, коментирайки 13-те искания на „Квартета“ за помиряване с Доха, Робърт Хамънд, съветник на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, заяви, че „това е двупосочна улица“ и че „няма чисти ръце“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Погрешно превеждане на неуки хора. Хамас не е шиитска организация, автора е имал в предвид Хизбула в южен Ливан. Техен беше и атентата на летището в Бургас.

    1. А ти откъде знаеш неща които никой не ги е доказал ?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.