Кейт Уинслет влиза във филм за Ружа Игнатова

Снимка: Уикипедия

Носителката на "Оскар" Кейт Уинслет ще играе във филм за българката Ружа Игнатова, която стои зад измамата с криптовалута OneCoin. Работното заглавие на проекта, зад който застава киностудиото "Метро Голдуин Майер" (MGM), "Fake!" (Фалшив!).

Скот З. Бърнс ще е сценарист и режисьор на филма, както и продуцент заедно с Дженифър Тод. Актрисата Кейт Уинслет също ще бъде продуцент на филма, съобщава още "Дедлайн".

С "Фалшив!" Уинслет и Бърнс отново обединяват сили като творчески тандем, след като участваха във филма "Заразяване" (Contagion) на режисьора Стивън Содърбърг от 2011 г. (Бърнс като сценарист).

Филмът "Фалшив!" е базиран на книгата на Джен Макадам с Дъглас Томпсън, която се основава на истинската история на Макадам и нейното участие в схемата "Понци" на OneCoin. Самата тя ще бъде изпълнителен продуцент на филма. OneCoin беше популяризиран като криптовалута от базираните в България офшорни компании OneCoin Ltd. (регистрирана в Дубай) и OneLife Network Ltd. (регистрирана в Белиз) - и двете основани от Ружа Игнатова в партньорство със Себастиан Грийнуд.

Схемата OneCoin натрупа 4 млрд. долара в целия свят, като Игнатова изчезна през 2017 г. в момента, в който беше подадена секретна американска заповед за ареста й. Повечето от ръководителите на OneCoin вече са в неизвестност или арестувани, като Ружа Игнатова все още е на свобода.

Грийнуд беше арестуван през 2018 г., както и братът на Ружа Игнатова - Константин Игнатов (през март 2019 г.), който се призна за виновен по обвиненията в пране на пари и финансови измами.

Макадам е жертва на схемата "Понци" на OneCoin и основава група за подкрепа на засегнатите. Макадам и нейните приятели и семейство инвестираха близо 300 000 долара в криптовалутата, които загубиха.

Филмът "Фалшив!" се явява логично продължение в кариерата на Скот З. Бърнс, след като режисьорът написа и продуцира филма "The Laundromat" на Стивън Содърбърг за "Нетфликс" за изтичането на "Панамските документи". Става дума за изтичане на повече от 11 млн. документи от адвокатската кантора "Мосак Фонсека" в Панама, разкриващи финансовите машинации на богати и могъщи хора, които укриват парите си - включително руския президент Владимир Путин.

Коментари

Задължително поле