Ким Чен Ун се извини за убийството на южнокорейски правителствен служител

След поредицата от слухове за влошеното здраве на Ким Чен Ун и дори за смъртта му, днес официозът на Пхенян в. „Нодон синмун”, обяви новината, че лидерът на КНДР благодари на работниците на мащабния строеж на модерния град Самджийон.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се извини за смъртта на южнокорейски правителствен служител, който беше застрелян от севернокорейски войски след преминаване на морската граница между двете страни, предава CNN.

В писмо, изпратено до Южна Корея, страната отговоря, че неидентифициран мъж е установен да плава върху обект в морето. В него се твърди още, че той е получил около 10 изстрела, след като не се е съобразил с искането на войник да се идентифицира.

Северна Корея обявява, че „след изстрелите върху плаващия обект е останала само локва кръв”. Войниците предположили, че мъжът е мъртъв и изгорили на място плаващото средство, спазвайки мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19 в Северна Корея.

„Председателят Ким Чен Ун поиска да предадем, че изпитва голямо съжаление, че вместо да оказваме помощ на нашите сънародници от Юга, които се борят с пандемията от коронавирус, ние разочаровахме президента Мун и тях, след това невиждано нещастие в нашето море“, пише още в писмото.

В изявлението се добавя, че Северна Корея е засилила морското си наблюдение и се извини за „инцидента, който ще окаже негативно влияние върху междукорейските отношения“.

Коментари

Задължително поле