Ким Чен-ун се надява на засилване на традиционните връзки с Русия

Снимка: Twitter

На историческата среща на върха във Владивосток с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун увери, че ще работи за развитие на традиционните връзки между Пхенян и Москва, предава AFP, като подчертава, че срещата между двамата е първата по рода си.

„Мисля, че ще бъде много полезна среща за развитието на отношенията между двете страни, които имат дългогодишно приятелство и история", заяви Ким Чен-ун в началото на преговорите във Владивосток.

„Тъй като светът е съсредоточен върху Корейския полуостров, мисля, че ще проведем много смислен диалог", допълни лидерът на Пхенян.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин изрази надежда, че срещата на върха във Владивосток с лидера на Северна Корея ще допринесе за развитието на двустранните отношения между Москва и Пхенян, а също и за разрешаване на проблема на Корейския полуостров.

„Уверен съм, че Вашето посещение в Русия ще допринесе за развитието на двустранните отношения и ще ни помогне да разберем по какви начини можем да разрешим ситуацията на Корейския полуостров, какво можем да направим заедно, какво Русия може да направи, за да поддържа тези процеси позитивни“, заяви Путин на историческата среща във Владивосток.

Приветствайки севернокорейския лидер, Путин също така го поздрави за преизбирането му на поста председател на Държавния съвет на КНДР.

„Много се радвам да Ви видя в Русия. Нашите колеги отдавна договаряха тази среща. Но, преди всичко, бих искал да Ви поздравя за преизбирането Ви на поста лидер на КНДР. Изпратих Ви съответното писмо, но с удоволствие още веднъж Ви поздравявам лично“, заяви Путин.

Лидерът на Кремъл напомни, че миналата година бяха отбелязани 70 г. от установяване на дипломатически отношения между двете страни и припомни за посещението си в Северна Корея през 2010 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия