"Киномания 2022" стартира на 17 ноември

Снимка: Pixabay

Филмът "Майка" на Зорница София ще открие първата вечер на кино фестивала "Киномания 2022", съобщават от НДК.

Копродукцията с Германия и Хърватия ще има само една прожекция в рамките на фестивала - на 17 ноември в зала 1 на НДК .

Филмът е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца - в триумф на един различен тип "родителство". 

Според нея най-впечатляващото в житейската съдба на реалната личност, вдъхновила филма, е, че успява да трансформира личната си мечта за щастие, чрез работата и творчеството си, в щастие и смисъл за хиляди деца в неравностойно положения на два континента. Изкуството като преобразяваща сила е център в живота на героинята, както и една от темите на филма. 

Ролята се изпълнява от Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали в Берлин, Кан и "Сънданс", както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас. 

Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са деца-актьори - те са сираци или деца от улицата. Реализъм и документалност лъха и от локациите, и от стила на работа на оператора Крум Родригес, с когото режисьорът работи в трети филм и в четвърти пореден проект, посочват от екипа.

Сценаристи са Миглена Димова и Зорница София. Художник е Калина Челебиева, монтажисти са Мартин Савов и Виктория Радославова, а д-р Малинов консултира и подпомага продукцията от самото начало.

Локациите на филма са Широка лъка, както и в най-големите гета в света - Кибера, до Найроби. Продукцията се осъществява със съдействието на Националния филмов център, германският фонд "МДМ" и Хърватския аудио-визуален център, както и със съдействието на копродуцента "Ню Бояна филм".

"Майка" е селектиран в международната конкурсна програма на кино фестивала във Варшава, където Зорница София ще бъде гост за четвърти път. Тя е участвала и с филм в конкурса, и с проект и трети път - като жури. "Майка“ е в конкурсната програма и на 40-ото юбилейно издание на "Златна роза“ във Варна от 23 до 29 септември.

"Киномания 2022" стартира на 17 ноември и ще продължи до 4 декември. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино