Кирил Ананиев подписа договорите за доставка на първите над 200 нови линейки

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договори за доставка на 280 линейки тип В и С. Договорите са в изпълнение на проект за модернизация на спешната помощ. Проектът предвижда осигуряване на общо 400 линейки, както и ремонт и изграждане на филиали на спешни центрове. Договорът беше подписан в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Първите линейки трябва да бъдат доставени до 60 дни от днешна дата, а останалите - 120 дни от заявката на възложителя - по график, определен за следващите три години, поясни министър Ананиев. И по двата договора авансово Министерството на здравеопазването ще плати 35% с ДДС от цялата стойност. Гаранционният срок е пет години. Документът влиза в сила от днес.

Една част от линейките ще бъдат за превоз на пациенти, чието лечение може да бъде отложено до пристигането в лечебно заведение, а другата част от автомобилите ще бъдат за полагане на интензивни грижи, обясни министър Ананиев. Към момента в системата на спешната помощ има 651 линейки, като по-голямата част от тях са доста амортизирани, добави още министър Ананиев.

Министър Аврамова поздрави министър Ананиев за положените усилия и изрази надежда, че ще има напредък за осъществяването на целия проект. Той е в рамките на ОП "Региони в растеж", в процес на изпълнение са над 450 проекта, одобрени за плащане са 34%, посочи министър Аврамова.

С новите линейки ще се осигури по-добър достъп на гражданите до спешна помощ, каза още министър Ананиев. Той припомни, че имаше опасност да се загубят средствата от ЕС по проекта, който е на обща стойност 163 млн. лв.

Министър Ананиев отбеляза, че все още не са постъпили предложения за доставка на високопроходими линейки.

Коментари

Задължително поле