Кирил Добрев: Ценко Чоков е управлявал изборния процес в Галиче от затвора по телефона

"Ценко Чоков е звънял от два мобилни номера от затвора и е управлявал изборния процес в Галиче“. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията. „Всяко търпение има своя предел и това, което се случи вчера в селата Беден и Галиче, беше нагла демонстрация и завръщане на мутренската държава, а не избори”, заяви той, цитиран от партийния пресцентър.

Според Добрев с. Галиче е държава в държавата. Той добави, че от всички репортажи вчера, заедно с безбройните клипове и стотиците снимки, които са се изсипали в мрежата, са изплували образи от началото на 90-те години.

По неговите думи „официалните” резултати от изборите не кореспондират с реалните гласове. Той даде пример със с. Беден, където кандидат на БСП е Николай Димов, а резултатът е 121 на 112 гласа в полза на ГЕРБ заради 10 „невалидни” бюлетини. „Там станахме свидетели на нагли  манипулации, натиск, използване на служебно положение и корпоративен вот”, категоричен бе Кирил Добрев. Той обяви, че през целия ден кметът на община Девин е бил пред изборната секция, участвал е в извозването на избиратели и е вдигнал грандиозен скандал на ОИК, заради това, че представителите на БСП  не са искали да разпишат протокола или са го направили с особено мнение.

Добрев подчерта, че и за двете общини е характерна една коалиция, която се появява и на национално ниво – ГЕРБ-ДПС. „Може би двете партии имат еднакви политически ценности, добре е да го обявят и официално“, каза още той. Зам.-председателят на БСП припомни и случая от миналата седмица с мобилната секция, в която гласовете се контролират от бащата на народния представител от ГЕРБ. Той поясни, че на втори тур резултатът е леко променен, но изрази съмнение, че е и този е коректен. „Докато доброволчески патрули не допускат новорегистрираните да гласуват, лидерът на ГЕРБ отваря задната врата и пуска над 30 човека“, допълни Добрев.

„Вчера в Беден нямаше избори, а нещо коренно различно. Хората бяха извозвани до секцията от кмета на Девин с личен и общински автомобил. Единственият работодател в селото, който е шеф на цех, работещ за ВМЗ – Сопот, оказваше натиск върху гласоподавателите с тезата, че ако не гласуват за ГЕРБ, този цех няма да съществува”. Това каза кандидатът за кмет на с.Беден от БСП Николай Димов.  Ной добави, че  натиск е имало не само от него, но и от самия общински кмет и председателя на ГЕРБ в общината. „Сами можете да си представите- как това се отрази на изборния процес”, каза още Димов.

„Това, по което си прилича с. Галиче с държави като Сомалия е, че кмет се посочва, а не се избира“, заяви кандидатът за кмет на селото от БСП Веселин Тушинов. Той се пошегува, че селото има демографски прираст, защото в последните месеци са регистрирани над 200 души. „Те се водят на пусти къщи и адреси, където няма как да живеят. Дори и в бившето училище има регистрирани хора“, подчерта той. По неговите думи в подвижната секция са регистрирани само подвижни хора. „Истинските неподвижни хора, които имат нужда от тази секция, дори не бяха записани. Причината е, че това са поддръжници на БСП, на които няма как да им проконтролират вота“, каза още Тушинов.

Коментари

Задължително поле