ГЕРБ спечели изборите в Галиче и Беден, БСП – в Макреш, ЗНС – в Лясково

Жителите на една община и три кметства в страната избраха кмет на втори тур. ГЕРБ спечели в селата Галиче (област Враца) и Беден (област Смолян), Земеделски народен съюз (ЗНС) – в село Лясково (област Добрич), а БСП – в община Макреш (област Видин).

Враца:

С 497 гласа жителите на село Галиче, община Бяла Слатина, избраха за кмет кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов. В селото избирателната активност беше почти 66%. Правото си на глас упражниха 986 души от общо 1498 избиратели. Срещу кандидата на ГЕРБ на балотажа се изправи Веселин Тушинов, издигнат от БСП. През изборния ден в ОИК-Бяла Слатина са постъпили 4 писмени и 1 устна жалби като 4 от тях са отхвърлени, а по една ще бъде съставен акт на подвижната секционна избирателна комисия.

На първия тур за Тушинов гласуваха 388 избиратели, а за Стоянов – 369. В кметската надпревара участваха общо трима кандидати, като издигнатият от ВМРО – Българско национално движение Николай Банков не достигна до втория тур на изборите. На първия тур на кметските избори гласуваха 61% от избирателите. 

Смолян:

Кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев е новият кмет на село Беден, община Девин. За него са гласували 121 жители на населеното място. Негов опонент на балотажа беше Николай Димов, кандидат на БСП. Изборният ден приключи с 70% активност. Правото си на глас в селото са упражнили 245 от общо 351 души.

Първият тур на изборите в селото приключи при 66% избирателна активност. От общо 351 гласоподаватели, правото си на вот упражниха 231 души. За кандидата на БСП Николай Димов гласуваха 103-ма души, а кандидатът на ГЕРБ Стоян Настанлиев бе подкрепен от 93-ма жители на селото. За третия кандидат – Румен Каров от ДПС гласуваха 26 души. 

Добрич:

Жителите на село Лясково, община Добричка, избраха за кмет на населеното място Божко Божков с 99 гласа. Той е кандидат на Земеделски народен съюз, подкрепен от ГЕРБ. Срещу него на балотажа участва Костадин Куртев от БСП. Изборният ден приключи с 61,38% активност. Своя глас дадоха 178 души от имащите право на глас 290 жители на селото.

На първия тур кандидатите за кмет на населеното място бяха трима - Захари Асенов от ПП ГЕРБ, Божко Божков от Земеделски народен съюз и Костадин Куртев от БСП. Божков и Куртев получиха по равен брой гласове от избирателите - 62. Изборният ден в населеното място приключи при 63.79% избирателна активност. От 290 имащи право на глас, вота си са упражниха 185 души.

Видин:

Новият кмет на община Макреш е Митко Антов, издигнат от БСП, който е получил 624 гласа. Вторият тур на кметските избори в общината приключи с 72,6% избирателна активност. Гласували са 893 избиратели от общо 1230 в общината. Срещу Митко Антов в балотажа се изправи Веселин Велков, издигнат от Инициативен комитет.

На първия тур миналата неделя се явиха четиримата кандидати за кмет, но нито един от тях не успя да събере повече от 50% от гласовете на избирателите. Тогава за Митко Антов от БСП гласуваха 340 избиратели или 38.68% от имащите право на глас, а за Веселин Велков, издигнат от Инициативен комитет - 227 гласа или 25,82%. Кандидатът на ГЕРБ Николай Ненчев остана трети със 179 гласа и 20.36%, а четвърти бе Цветомир Николов, независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет, със 129 гласа и 14,69%. 

 

 

Коментари

Задължително поле