Първото заседание на ВСС премина без номинации за нов главен прокурор

Премиерът сe срещна с Управляващия и главен административен директор на Групата на Световната банка

Кола блъсна пешеходка при маневра в Горна Оряховица

Затиснатото от гума дете е с разкъсан черен дроб Момчето се възстановява след спешна операция в Реанимацията в Търново

Главният прокурор и министри предлагат по-високи санкции за прояви на фашизъм

Спецпрокуратурата влезе в офиси на дружество, доставяло оборудване на Военновъздушните ни сили

Ема Робъртс обожава понички и чипс

Арестуваха 54-годишен столичанин, запалил кола умишлено

Световни имена обучават млади арт таланти

Две незрящи жени пропаднаха в дупка на тротоар във Варна

Премиерът Борисов: Поклон пред смелостта и героичното дело на Васил Левски!

Ген. Константин Попов: Със закупуването на Ф-16 България ще има най-добрия самолет в региона

Десет тела са намерени в анимационното студио в Япония, където избухна пожар

Оттеглиха обвиненията срещу Кевин Спейси за сексуална агресия

Захариева: От началото на 2019 г. е имало няколко неуспешни хакерски атаки срещу МВнР

Кирил Добрев, шеф на предизборния щаб на БСП – Червеният играч

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев ще оглави Националния предизборен щаб на партията за местните избори. Това предложение на лидера Корнелия Нинова бе подкрепено завчера със значително мнозинство от Националния съвет на партията: 78 „за”, 5 „против” и 3 „въздържал се”.

Изборът не е изненадващ, Добрев още го броят сред младите лица на партията, но той е вече политик с дълъг стаж, преминал през различни кризи, неуспехи и подеми на над стогодишната политическата организация.

Добрев е потомствен социалист. Роден е в Гоце Делчев на 17 април 1972 г.

Носи името на дядо си Кирил, който е антифашист, кооперативен деятел и партиен активист от младини. Баща му Николай Добрев е знаков политик на прехода – на 4 февруари 1997 г. той върна мандата на своята партия и се показа като един от малцината, способни да изберат обществения интерес пред властта. Казват, че от него синът му е наследил най-вече образния език и изкушението да критикува на прав текст опонентите и съпартийците си.

Завършил е два наши университета – Минно-геоложкия и УНСС. Занимава се с частен бизнес, а партиен работник става покрай баща си, който заболява тежко и в последната година от живота си има нужда от придружител и помощник. След смъртта на Добрев-старши, Кирил-младши става член на Националния съвет на БСП (2000 – 2004). В парламента влиза през 2005 г. пак като син на баща си, а после е избран за председател на софийската областна организация на БСП, която не е най-голямата, но е най-размирната в страната. После е депутат в 41-то, 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. В 42-то ръководи анкетната комисия за тефтерчето на Златанов – шефа на Комисията за конфликт на интереси, който си записваше поръчки от големци с инициали – кой да се „оправи” и кой да се „удари”. През 2017 г. се отказа от депутатския си мандат и се посвети изцяло на партийната работа.

Едно петно остана в биографията му от май 2000 г., когато маскирани полицаи го задържат на контролния пункт на КАТ преди кв. „Люлин” с 215 000 марки и 43 000 долара, внесени и дадени му от сърбина Бранислав Жечевич. Той и негов спътник са закарани на ГКПП Калотина и разпитвани за парите. За произхода и предназначението им не се разбра нищо. Добрев отрича разпространената анонимно от МВР информация, че помогнал и за други траншове на валутни суми на същия сърбин от Югославия у нас.

Казват, че е богат, въпреки че работи в БСП на обществени начала, без заплата. Според декларацията му пред КПКОНПИ (2018) в последно време се е сдобил с 3 апартамента – два в София и един във Варна. Отделно декларира дялове във фирма „Пирин Ват”, която е собственик на ВЕЦ „Топлика”.

От 2007 г. Кирил Добрев поема отдела за младежка политика в Изпълнителното бюро на БСП и заявява, че подмладяването на партията е негова кауза – нещо, което твърди и сега. Това му създава големи врагове сред оредяващите с времето първенци от бившата БКП, които държат да имат в БСП доживотна позиция – не само за себе си, но и за синовете и дъщерите си. По тази и по други теми той се сблъска с един от „синовете” – Сергей Станишев, когато синът на бележития член на комунистическото Политбюро Дмитрий Станишев беше лидер на социалистите. Тогава, по думите на негов приятел, „ Кирчо беше от вътрешната опозиция в партията и за една бройка да я напусне”. Обаче остава. Не приема и поканата на Георги Първанов да се отцепи с него в АБВ, въпреки че двамата са близки по семейна и бизнеслиния.

Смята се, че не само на Корнелия Нинова, но и на Кирил Добрев е заслугата за това, че подмладяването на БСП е вече факт – половината от 80-те депутати на БСП са нови, на възраст от 32 до 40 години. А Младежкото обединение на БСП, създадено през 2009 г., все още е най-многобройното у нас, въпреки незавидното положение на опозицията в страната.

През 2016 г. Добрев е сред кандидатите за председател на БСП. Но конгресът избира Нинова и той става неин заместник. Казват, че идеите за мандатност на депутатите и за лява телевизия, които вече са реалност, били взети от неговата кандидат-председателска програма.

В битките с традиционната за БСП „вътрешна опозиция” Кирил Добрев сега е на страната на „властта”, т.е. – в екипа на Нинова с неговата „Визия за България”. Този екип не приема политиката на договаряне с ГЕРБ, за която настояват мастити партийни фигури, като Димитър Дъбов, Георги Гергов и др. Според Добрев вътрешнопартийната битка е сред причините за загубата на червените на евроизборите. Все пак той изтъква, че БСП е единствената партия, която повиши броя на своите евродепутати и реалните гласове, спрямо предишните евроизбори, а в 60 общини е първа сила. В предстоящия през октомври местен вот Добрев ще бъде начело на предизборния щаб, вместо Георги Свиленски, който подаде оставка. Тежка битка го чака. Едно е сигурно, казват на „Позитано”, Добрев е играч, който не сменя отбора, независимо от това дали той бие или пада. „А моят отбор – казва самият той – е червеният, отборът на баща ми.”

 

Работи в кабинета на баща си

Като член на Изпълнителното бюро и зам.-председател на БСП сега Кирил Добрев работи в кабинета на баща си Николай Добрев в централата на БСП на столичната улица „Позитано” № 20. Запазил е старото му обзавеждане. В интервюта заявява, че пази и духа на Добрев-старши, а това, че седи на бюрото му, не го приема като привилегия, а като възможност да се докаже.

 

За него

Откровен, диалогичен, с цветист език

Кирил Добрев е екипният играч на левицата. Непосредствен, даже доста цветист в изразите и комуникацията, Кирил Добрев не е от политиците, за които говоренето на езика на обикновения човек е поза. В медийните си изяви Добрев бяга от клиширания партиен език, репортерите знаят, че в неговите интервюта има не само чувство за хумор, но и изричане на глас на нелицеприятното, на тежки истини за партията, за другарите. Откровеността и диалогичността са качества, които не могат да отрекат и най-заклетите му партийни опоненти.

Теофан Германов, главен редактор на в. “Земя”

 

Добре е да гребем в една посока

С Кирил Добрев се разбрахме, че споровете вредят на партията, в която членуваме. Ние сме тук, за да изразяваме политиките на партията, а не да спорим за неща, които лесно могат да бъдат доказани с факти и документи. И двамата с Кирил Добрев стигнахме до заключението, че е по-добре да гребем в една посока, отколкото в две.

Депутатът Румен Гечев

 

Той е от богатите младоци в БСП

Има(ше) бунт на богатите младоци в БСП – Кирил Добрев, Георги Кадиев, Страхил Ангелов, които в продължение на няколко месеца (2014) взривяваха партията, разбомбваха я. И тримата са изключително добре позиционирани в бизнеса. Кирил Добрев има няколко веца: ВЕЦ „Милано” в Шуменско, в Родопите също, занимава се и с търговия на горива.

Димитър Дъбов, член на Националния съвет на БСП

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.