Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Атанас Фурнаджиев подаде оставка като Вицепрезидент на БФС

Българите вярват повече на Путин, отколкото на Меркел Това показва проучване на изследователския център „Пю”

„Витрувиански човек” на Да Винчи показват в Лувъра

Coфийcĸият гpaдcĸи cъд отмени промяната на режима на Бyдимиp Kyйoвич

744 предприятия движат икономиката Само 35 са големите компании в строителството, а 10 са в селското стопанство

Пускат нова банкнота от 50 лв.

Турция вдига разходите за отбрана с още 5 млрд. долара

Започна заседанието на Европейския съвет (СНИМКИ)

Херо остава далеч от националния

Ще строят нов пътен възел за връзка с магистрала „Тракия“ в Сливенско

Китай – България: мисията на културата

Джун Лин – зам.-директор на Шанхайската библиотека, и Юлия Цинзова – директор на Столричната библиотека.

В Столичната библиотека беше открита изложбата „Разцъфналите цветя на Шанхай” (стари снимки от съвременната колекция на библиотеката на Шанхай). Вернисажът на 19 септември беше на високо дипломатическо ниво и събра десетки почитатели на китайските културни особености.

Събитието беше открито от Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека: „Днес представяме една уникална изложба, която свидетелства за последните 200 години на Китай. Преговаряме за споразумение с ръководството на Шанхайската библиотека да представим при тях подобна изложба, която да бъде от нашата дигитална платформа „Сердика”, както и посещение на наша делегация в Шанхай. Нека да напомня, че през 2011 г. ние получихме от тях едно огромно дарения от 800 книги, през 2015 г. последва второ дарение. В нашата колекция фигурират не само книги на китайски, но и на български език, които се отнасят до тази велика страна.”

Г-н Джун Лин – зам.-директор на Шанхайската библиотека, говори подробно за идеята на изложбата и за важността да се реализира културен обмен между двете библиотеки: „Преди 10 години ние отворихме прозореца на Шанхай към София. Снимките се показват за пръв път. Желаем хората да опознаят нашата култура не само от книгите, но и от снимките. Гледаме в бъдещето, показвайки развитието на Шанхай – нейната специфична култура, която играе значителна роля в промените на Китай. Целта ни е да създадем мостове на приятелството по света. В бъдеще ще даряваме и дигидални издания, както и материали от други райнони на страната”.

За реализирането на проекта говори Йовка Иванчева: „Благодарности за екипа на нашата блиблиотека – Мариела Благоева и Виолета Божкова, за доставянето на изображенията и аранжирането на експозицията. Аз бих могла да говоря с часове за Китай, защото съм един от малкото щастливци, видели тази страна от Пекин до Макао. Китай е на светлинни години в бъдещето – с една изключително богата култура. Шанхай е една от първите отворени иконономически зони, където европейското влияние е много силно – той е невероятна смесица от древно и ултрамодерно. Точно това превръща Китай във водеща сила в света”.

Шанхай е бил свидетел на китайските и западни културни течения през последните двеста години. От огромното количество съвременни китайски ресурси в CNBKSY – платформата за онлайн услуги на Шанхайската библиотека, е подбрана серия от най-представителните снимки, които да възпроизведат различните характеристики и аспекти на живота в модерния Шанхай от 1840 г. до 1949 г. Тези снимки разкриват разнообразието, вариращо от архитектура и пейзажи до реклами и мода, както и много други, включително класическите сгради по крайбрежната улица „Бунд“, рекламите в списанията от всички сфери на всекидневието и очарователните шанхайски звезди. Фотографиите на различна тематика показват социалните промени в Китай през различните времена, отваряйки прозорец за нас, за да проследим миналото.

Откриването на изложбата беше уважено от г-н Гуан Кшин – културно аташе към Посолството на Кита в България, както и от Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура” на Столична община.

Изложбата може да бъде разгледана до 24 септември в галерия „София” на Столична библиотека.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.