Китай гневен на нови US мита

Търговският конфликт се разгорещи (инфографика)

Белият дом ограничава китайските инвестиции в САЩ

Пекин реагира гневно на заплахите на американския президент Доналд Тръмп да наложи допълнителни мита от 10% върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара и заплаши с ответни мерки в светкавична ескалация на търговския спор между двете най-големи световни икономики, предаде Ройтерс.

Поредният ход на Тръмп, който води търговски войни на няколко фронта, бе неочаквано бърз и тежък. Стъпката му е в отговор на решението на Пекин да наложи мита на US стоки за $50 млрд., което дойде, след като миналия петък американският лидер наложи сходни тарифи върху внос от Китай. Част от US тарифите трябва да влязат в сила на 6 юли, а до 30 юни се чака Белият дом да обяви ограничения за китайски инвестиции в САЩ.

Китайското търговско министерство заяви, че Пекин ще отговори с “качествени” и “количествени” мерки. “Подобна практика на краен натиск и изнудване се отклонява от консенсуса, постигнат от 2-те страни в множество случаи”, подчерта в свое становище ведомството.

При обявяването на поредните мита Тръмп заплаши, че ако Пекин отново отговори, той ще посрещне това с нови тарифи на стоки за още $200 млрд. Той каза, че има “отлични отношения” с китайския си колега Си Цзинпин и двамата продължават да работят над много проблеми. Но президентът посочи, че “САЩ повече няма да облагодетелстват Китай и други държави в търговията”. Експерти заявиха, че Китай скоро ще изчерпи списъка със стоки от САЩ, върху които да налага мита, но и че няма намерение да променя индустриалните си политики. А това може да доведе до продължителна и болезнена търговска война.

Subject -- Paste headline here.

Коментари

Задължително поле