Китай е създал собствена РНК ваксина срещу Covid-19

Остава стабилна до една седмица при стайна температура

Kитай е постигнал успехи в разработването на първата коронавирусна ваксина в страната, базирана на матричната технология рибонуклеинова киселина (mRNA), която работи по начин, подобен на западните лекарства Pfizer-BioNTech и Moderna, съобщи South China Morning Post.

Това е ваксина, наречена ARCoV, която се разработва съвместно от Abogen Biosciences, Walvax Biotechnology и Академията за военни науки на Китайската народноосвободителна армия.

Както отбелязва вестникът, третата фаза от нейните клинични изпитания ще започне през май.

„Въз основа на нашите резултати, вътрешната ARCoV ваксина може да бъде напълно сравнима по ефективност с две чужди РНК лекарства“, казва Ин Бо, ръководител на базираната в Суджоу Abogen Biosciences.

Според него се планира в масово производство на препарата през третото тримесечие в първоначален обем от 120 милиона дози годишно. Пускането на лекарството се планира в югозападната провинция Юнан в предприятието Walvax Biotechnology.

Създателите на ARCoV казват, че за разлика от ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna, които трябва да се съхраняват замразени, препаратът им остава стабилен до една седмица при стайна температура.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия