Китай и Виетнам пред конфликт заради петролни залежи в морето

Виентам отвърна на призивите от страна на Китай да спре проучването за петрол в блок 136-03 от Южнокитайско море, предаде англоезичното издание на руската информационна агенция Sputnik.

Китай претендира за огромна част от морето и все повече разпространява строителството на защитни инсталации в различни части от спорното море. Освен Китай и Виетнам, в спора са участници също Тайван, Филипините и други нации.

От Външното министерство на Виетнам излязоха с обръщение:

„Виетнамските дейности за проучване на петрол в морето са изцяло в суверенната територия на Виетнам, която е установена според международното право.“

Китайците заплашиха, че ще нападнат виетнамските позиции в района на островите Спратли, ако проучването за петрол, организирано от компанията Respol, не бъде прекратено до 15 юли.

В четвъртък (27.07) от китайското Министерство на външните работи заявиха, че „Китай предупреждава всички засегнати страни да спрат с едностранните действия“ и добавиха, че са предприети „практически действия“, за да се подсигури „трудно постигнатата, позитивна ситуация в Южнокитайско море“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия