Китцбюел - рай за скиори, приказка за богати

Изградени са 54 модерни лифта със седалково отопление, 180 дни в годината са с гарантиран сняг

Някои го сравняват с швейцарския зимен курорт Санкт Мориц, но австрийският Китцбюел е уникален и несравним. Наричат го зимното бижу на Австрия и зимна приказка за богати. И с право - приказно красив е.

Тук се срещат традиция и съвременност, мит и реалност, романтика и вдъхновение.

Някогашното селце на животновъди отдавна се е превърнало в привлекателно място за зимни спортове между Коледа и Великден, но и за отдих през цялата година.

За най-добър ски район в света е обявяван четири последователни години (2013-2016 включително), и то от “Ски курорт” - най-големият тестпортал в бранша, чиито експерти оценяват по 18 показателя.

Китцбюел разполага със 179 км писти с маркировка и различна степен на трудност. В Банско например те са 75 км. Височината за спускане е от 800 до 2000 м над морското равнище, в Банско са от 1000 до 2560 м. Изградени са 54 модерни лифта със седалково отопление (в Банско са една кабинка и 10 ски лифта), 105 хотела, 56 хижи, 180 дни в годината гарантиран сняг - от октомври до края на май.

Курортът разполага и с две 4-километрови трасета за шейни.

Най-високата лифтена станция е на 2000 м надморска височина, най-ниската - на 787 метра.

Лифтовете и въжените линии са безплатни за закупилите ски карти. В зависимост от дните - от 2 до 6, цената е съответно от 103 до 271 евро за възрастни, за деца до 15 г. от 51 до 128 евро, а от 16 до 18 г. - от 77 до 192 евро.

Хотелите са предимно тризвездни, но цените са като за повече звезди - от 200 евро нощувката и нагоре - 300, 470 евро. Разбира се, има и промоции.

Китцбюел с население, сравнимо с това на Банско, от 8360 души се намира в Тирол, на 77 км от Залцбург и на 95 км от Инсбрук. Това са и най-близките градове с летища. После се пътува с автобус на цени съответно 45 и 60 евро или с влак от Залцбург за 30 евро. Избралите Китбюел за зимен курорт предпочитат такси - между 160 и 180 евро.

Китцбюел е известен домакин на спортни надпревари. Тук се провежда слалом за Световната купа по ски алпийски дисциплини на най-трудната писта “Ханенкам”, през януари тази година за 77-и път. В малкото градче с голямо име се стичат хиляди фенове на този спорт.

Но не всичко е ски. Центърът на градчето е истинска тиролска приказка - разноцветни фасади, готическа и съвременна архитектура. Впечатляващи са църквата “Свети Андрей” със старинни фрески от XV век и градският фонтан, съграден в чест на 700-годишния юбилей на Китцбюел.

Струва си да се разгледа и замъкът “Капс” от XVII век, в чийто парк е изградено голф игрище. Друга забележителност е замъкът “Лебенберг” от XVI век, превърнат в спа хотел. Интересен е и музеят ферма “Хинтеробенау”. Разглеждайки експозицията, посетителите се потапят в живота на фермерите, какъвто е бил преди пет века.

Китцбюел е привлексателен през всеки сезон - зимен курорт, но и летен за любителите на тениса, голфа, на турнирите по поло и дори на футбола. Всяка година се провежда открит тенис турнир  „Аустрия оупън“. За любителите на надпревара с ретро автомобили се провежда “Китцбюелско алпийско рали”. Който не е по спорта, може да присъства на музикални и кинофестивали.

Кои са сред най-известните с вили в Китцбюел? И случайно ли е, че в малкото градче има 40 фирми за недвижими имоти? Разбира се, че не.

Недвижимости са купили милионери и милиардери: бивши и настоящи босове на “Мерцедес Бенц”, BMW, “Порше”, банкери от Дойче банк и “Голдман Сакс”, модни дизайнери и светила от спорта. Така известният курорт се слави и като Дисниленд на ВИП персоните.

Има и руснаци, но според местното население добре дошли са само отбрани. Сред най-известните олигарси са бившият кмет на Москва Юрий Лужков и съпругата му Елена Батурина. Те са собственици на петзвездния хотел “Гранд Тиролия” със собствено голф игрище. Сдобили са се с имота чрез специално разрешение. А и без това Лужков и Батурина рядко се вясвали в Китцбюел, за разлика от оперната дива и солистка на Виенската опера Анна Нетребко.

В Австрия недвижими имоти могат да придобиват само граждани на държави от ЕС. Туристите обаче винаги са добре дошли - зиме и лете.

Коментари

Задължително поле