Класна стая „Конфуций“ бе открита в Югозападния университет „Неофит Рилски“

dav

В Югозападния университет „Неофит Рилски“  официално бе открита класна стая „Конфуций“, която е предназначена за провеждане на обучение по китайки език и различни инициативи, свързани с китайската култура.

dav

Домакините от Филологическия факултет към университета посрещнаха гостите със символичен подарък – китайска монета за късмет. Церемонията стартира с презентация, с която деканът на факултета проф. д-р Магдалена Панайотова разказа накратко за сътрудничеството между Югозападния университет и университети в Китай. Проф. Панайотова отбеляза, че покриването на критериите за тази класна стая са изпитание, което факултетът и университетът са преодоляли с търпение, упоритост и много желание. Тя припомни, че обучението по китайски език във висшето училище стартира преди четири години и оттогава Филологическият факултет организира различни китайски инициативи – ново китайско кино, литературни премиери, честване на китайската нова година, пролетен фестивал, обучения по бойни изкуства и представяне на източната кухня.

Студентите, посещаващи курса по китайски език изненадаха присъстващите с изпълнение на китайски поеми и песни, с което показаха наученото до момента.

Приветствие към гостите отправиха зам.-ректорът на университета проф. д-р Антони Стоилов, както и специалните гости – г-жа Чен Ин, завеждащ отдел „Образование“ в посолството на Китайската народна република в България и проф. Гъ Джъцян, директор на института „Конфуций“ от китайска страна.

Проф. Стоилов изрази удовлетворението на ръководството на Югозападния университет, че има възможността да предлага на студентите и на гражданите в региона да изучават китайски език и китайската култура. От името на посолството на Китайската народна република поздрав към домакините и гостите отправи г-жа Чен Ин. Тя отбеляза, че студентите изучаващи китайски език ще станат отлични кадри, готови да работят за сътрудничеството между Китай и България. Г-жа Ин увери, че китайското посолство ще продължава да подкрепя преподаването на китайски език в България.

„Днес откриваме първата класна стая „Конфуций“ в Югозападна България. Надяваме се, че с откриването й ще допринесем за възможността още повече хора да се докоснат до китайския език и култура“, каза директорът на института „Конфуций“ проф. Гъ Джъцян. Той сподели, че високо цени усилията, които полага ръководството на Югозападния университет за популяризирането на китайската култура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони