„Клопка“ открива „София филм фест“

Румънската лента “Не очаквай твърде много от края на света”.

Десетки български и световни премиери до 31 март

Акцент в програмата е румънското кино, обиколило световни сцени

“Свобода” пренася зрителите в революцията от декември 1989 година

Новият филм на Надежда Косева “Клопка” открива тази вечер 28-ия София Филм Фест в зала 1 на НДК, който продължава с десетки премиерни заглавия до 31 март. Копродукцията с Германия ще има своята европейска премиера, след като бе представена в програмата на София Мийтингс, както и на фестивалите в Сараево и Сан Себастиан.

Надежда Косева създава “Клопка” по сценарий на Боян Папазов, като в главната роля е Александър Трифонов. Във филма ще видим още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. Историята се върти около особен герой - Божека е чешит със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх, с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва единственият човек, който може и смее да му се противопостави...

“Клопка” разказва за Божека, който живее усамотено на брега на река Дунав.

Един интересен акцент в програмата на София Филм Фест е румънското кино, което продължава да привлича вниманието на киноспециалистите в програмата на световните филмови форуми.

В своя нов филм “2020” (“MMXX”), копродукция между Румъния, Мондова и Франция, майсторът-разказвач Кристи Пую улавя важни състояния на хора, на които е повлиял сериозно пандемичният стрес от началото на десетилетието. Четири почти независими истории разказват за терапевт, парамедик и инспектор, който се занимава с разследвания на трафик на хора, които решават казуси, свързани с ежедневието, с професионалните си отговорности, но и с реалността, която ги поставя в изключително сложни ситуации. Според Cineuropa чрез “2020” Кристи Пую, носител на голямата награда в конкурса “Особен поглед” в Кан за епохалния за румънското кино “Смъртта на господин Лазареску”, продължава филмографията си с нова част от мрачните си, но изключително точни гледни точки към днешното общество. Прожекцията, на която филмът ще бъде представен лично от режисьора и от продуцентката Анка Пую, е предвидена за 23 март, от 14:00 часа в кино Люмиер.

С номинация за “Златен леопард” и специалната награда на журито в Локарно, най-новият филм на Раду Жуде “Не очаквай твърде много от края на света” бе отличен и на фестивалите в Лисабон, Хихон, Монклер, Чикаго. Радикалният румънски провокатор Жуде повежда зрителите на диво пътешествие, следвайки заснемането на видеоклип за безопасност на работното място по поръчка на международна компания. Продуцентката Ада Соломон, която е в основата на много филми и проекти в румънското кино през последните над 20 години, ще представи новата творба на Жуде на 21 март, от 20:15 часа в Културен център G8.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино